Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Elektroměr pro jednu místnost na podnikání vs. revize rozvodů

Zdravím všechny,
hlavně ty, co se vyznají v elektrice po baráku.
Nastíním situaci.
Tchyně si zřizuje živnost (masáže). Pronajala si v budově jednu místnost. Kvůli vyúčtování tam bude muset mít samostatný elektroměr. Stávající rozvody jsou poněkud... řekněme divoké. Je tam jediná dvojzásuvka a ještě k tomu na pitomým místě a konstrukčně taky podivně uchycená, vývody na lustry přechozí uživatel (asi z lenosti, či co to bylo za hovado) ustřihnul u stropu tak, že tam koukají asi 4cm drátů ze stropu.
Pro tu místnost by stačila jediná fáze s jediným 15A jističem, kdy by na to byly zapojeny lustry a asi dvě zásuvky, do jedné by asi šla varná konvice.
Já sám bych byl schopen natáhnout a zapojit jak lustry, tak zásuvky.

A teď bych potřeboval vědět pár věcí, protože su elektronik a něco o elektrice v domech vím, ale ne všechno, co je v předpisech:
- abych nemusel sekat zdi (časově i finančně náročné), použil bych jen kabelové lišty a ty uchytil do zdí a stropu (přívod k lustrům). Prakticky bych tím zavedl komplet novou elektriku, starý vedení by se odstřihlo a zazdilo. Vyhovělo by to z hlediska vyhlášky?
- musím použít kabel s tvrdýma drátama, nebo můžu k rozvodům použít i měkkej kabel (tedy svazkový, či jak se tomu říká)? Jakej průřez?
- když se do té jedné místnosti pro podnikání zavede nový elektroměr, je nutné dělat revizi těch nových rozvodů? Kolik by to stálo?
- než se zapojí elektroměr, je nutné mít ty rozvody hotové? Pro mě by bylo jednodušší, kdyby tam někdo zapojil elektroměr a já si od něj udělal rozvody.
- a když nad tím přemejšlím, tak k elektroměru by měl být i samostatnej jistič a proudovej chránič, že?
- kdo dodává elektroměr?

Ono by to bylo jednodušší svěřit celý elektrikářovi, ale zapojení zásuvek a navrtání lišt do zdi můžu udělat sám, protože finance jsou omezený a je tam potřeba udělat spoustu dalších věcí. Možná se ptám jak blbec, mohl bych googlit, ale raději bych přímé odpovědi na přímé otázky, ať mám v tom jasno.
Díky všem za odpovědi
Lock, aby zase nějaký prostoduchý občan neměl potřebu reagovat na dotaz z roku 2009. (karel)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Postup....projekt-montáž -revize-distributor el. energie-účetní.... je to kostce.... poslední
revizní technik el. 08.08.2009 13:54
revizní technik el.

Zpět do poradny Nahoru