Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Elektroměr pro jednu místnost na podnikání vs. revize rozvodů

Zdravím všechny,
hlavně ty, co se vyznají v elektrice po baráku.
Nastíním situaci.
Tchyně si zřizuje živnost (masáže). Pronajala si v budově jednu místnost. Kvůli vyúčtování tam bude muset mít samostatný elektroměr. Stávající rozvody jsou poněkud... řekněme divoké. Je tam jediná dvojzásuvka a ještě k tomu na pitomým místě a konstrukčně taky podivně uchycená, vývody na lustry přechozí uživatel (asi z lenosti, či co to bylo za hovado) ustřihnul u stropu tak, že tam koukají asi 4cm drátů ze stropu.
Pro tu místnost by stačila jediná fáze s jediným 15A jističem, kdy by na to byly zapojeny lustry a asi dvě zásuvky, do jedné by asi šla varná konvice.
Já sám bych byl schopen natáhnout a zapojit jak lustry, tak zásuvky.

A teď bych potřeboval vědět pár věcí, protože su elektronik a něco o elektrice v domech vím, ale ne všechno, co je v předpisech:
- abych nemusel sekat zdi (časově i finančně náročné), použil bych jen kabelové lišty a ty uchytil do zdí a stropu (přívod k lustrům). Prakticky bych tím zavedl komplet novou elektriku, starý vedení by se odstřihlo a zazdilo. Vyhovělo by to z hlediska vyhlášky?
- musím použít kabel s tvrdýma drátama, nebo můžu k rozvodům použít i měkkej kabel (tedy svazkový, či jak se tomu říká)? Jakej průřez?
- když se do té jedné místnosti pro podnikání zavede nový elektroměr, je nutné dělat revizi těch nových rozvodů? Kolik by to stálo?
- než se zapojí elektroměr, je nutné mít ty rozvody hotové? Pro mě by bylo jednodušší, kdyby tam někdo zapojil elektroměr a já si od něj udělal rozvody.
- a když nad tím přemejšlím, tak k elektroměru by měl být i samostatnej jistič a proudovej chránič, že?
- kdo dodává elektroměr?

Ono by to bylo jednodušší svěřit celý elektrikářovi, ale zapojení zásuvek a navrtání lišt do zdi můžu udělat sám, protože finance jsou omezený a je tam potřeba udělat spoustu dalších věcí. Možná se ptám jak blbec, mohl bych googlit, ale raději bych přímé odpovědi na přímé otázky, ať mám v tom jasno.
Díky všem za odpovědi
Lock, aby zase nějaký prostoduchý občan neměl potřebu reagovat na dotaz z roku 2009. (karel)

Předmět Autor Datum
Bez revize se neobejdeš,ale raději se poptej zde diskuse.elektrika.cz
miroslav 04.08.2009 20:34
miroslav
Nejsem elektrikář, jsem poučený amatér, dovolím si pár komentářů. - kabelové lišty IMHO OK, proto s…
Moas 04.08.2009 20:37
Moas
Pokud bude matka zaúčtovávat náklady za elektřinu,bude muset mít samostatný elektroměr.Když ho v dom…
Jabraka 05.08.2009 10:55
Jabraka
Revize bytu mě stála 500,- a revize baráku 1000,-.
rokator 05.08.2009 11:51
rokator
Jde o to , jestli si pronajala místnost v objektu, kde již je měření a jednalo by se o podružný elek…
paul 05.08.2009 12:41
paul
Díky, domluva s elektrikářem bude asi nejrozumnější, uvidím, jak se situace vyvine.
Prasak 05.08.2009 20:18
Prasak
Dobrý den,dle mého názoru s tím bude problém,neboť na podnikání je jiná taxa za podnikatelskou kilow…
Lubomír 06.08.2009 10:23
Lubomír
Ta místnost na podnikání je v prvním patře budovy, kde je na chodbě několik dalších živnostníků (kad…
Prasak 06.08.2009 19:20
Prasak
nejrozumnější a nejsprávnější řešení...
paul 06.08.2009 23:13
paul
Postup....projekt-montáž -revize-distributor el. energie-účetní.... je to kostce.... poslední
revizní technik el. 08.08.2009 13:54
revizní technik el.

Nejsem elektrikář, jsem poučený amatér, dovolím si pár komentářů.

- kabelové lišty IMHO OK, proto se koneckonců dělají, aby se nemuselo zasekávat. Zvážil bych estetickou stránku věci. Vždycky budou ošklivější, než zasekané.
- na přívody použít drát, ne lanko. Nevím jak vyhláška, ale použití lanka mimo mírně snazší práci nemá jiný přínos
- ke světlům CYKY 3x1,5mm^2, k zásuvkám CYKY 3x2,5mm^2
- každá montáž elektroměru podléhá pokud vím nutnosti provést revizi. Cenu netuším.
- nějaké řešení dočasného odběru elektřiny určitě existuje, ale před finálním zapojením elektroměru se obávám, že musí proběhnout revize na hotovém
- každá přípojka (pokud tak lze definovat "výchozí bod" elektroměru) pokud se fakturuje zvlášť musí mít také zvlášť jistič. Jednofázový jistič může být max 25A, víc eON nedává. Chráničem si nejsem jistý, ještě nedávno nebyly povinné, ovšem pravidla se stále zpřísňují.
- elektroměr dodá eON a jako takový se neplatí, platí se pouze jeho montáž, co vím

Pokud bude matka zaúčtovávat náklady za elektřinu,bude muset mít samostatný elektroměr.Když ho v domě dodavatel elektřiny zapojí,pak ti nic nebrání,udělat si rozvody sám.Maximálně bych žádal o připojení skříňky s jističi,jeden zásuvkový a jeden světelný.Dnes samozřejmě s chráničem.To by s jednou zásuvkou a jedním světlem profi firma pořídila do5000 Kč.
JABRAKA

Jde o to , jestli si pronajala místnost v objektu, kde již je měření a jednalo by se o podružný elektroměr pro vúčtování s majitelem, nebo jestli se jedná ít hledání protože takových dotazů je tam o nové odběrné místo. Ale pokud budete předělávat instalaci, je nezbytná výchozí revize v obou prípadech. Jde o bezpečnost.
Do lišt se kabely nedávají, dávají se tam plné vodiče pčíslušného průřezu a pokud možno odděleně obvody. Slanené vodiče (licnu) není přípustné používat.
Doporučuji si počíst na http://diskuse.elektrika.cz/index.php?PHPSESSID=be fbbcf5cbd62c6aac56981028167066&board=97.0, kde se můžete poptat, ale doporučuji použít hledání, protože takových dotazů je tam mraky.
To, že si část práce provedete sám je možné po dohodě s elektrikářem. Bude nutný alespoň jednoduchý projekt podle něhož to pak revizák odzkouší...
Doporučil bych se psojit s nějakým elektrikářem,a probrat to na místě.

Dobrý den,dle mého názoru s tím bude problém,neboť na podnikání je jiná taxa za podnikatelskou kilowathodinu ,bude muset mít sólo elektroměr,nikoli podvojný.Nevím však jak jste myslel vyúčtování,jestli napotichu mezi majitelem domu.Jinak každá ampéra zřízení jističe pro podnikání stojí slušný peníz.

Ta místnost na podnikání je v prvním patře budovy, kde je na chodbě několik dalších živnostníků (kadeřnictví, manikůra, kosmetika, právník...). Takže podnikatelský prostředí už tam je (asi zajištěno majitelem objektu).

Podle předběžných info by to mohl celý nakonec udělat elektrikář, kterej dělal jinou takovou místnost v té budově a stálo to komplet kolem 5 tisíc. V sobotu se tam s ním možná potkám.

Zpět do poradny Nahoru