Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bitagit S proti radonu?

Dobry den, koupil jsem nedostaveny dum, a dle stav. deniku byl na zakladovy beton polozen Bitagit S. Jenze nevim, zda to je taky proti radonu, nebo ne. Denik vice nerika, a bylo to v roce 1995, dozor si sotva vzpomene... Znate to nekdo? Poradte prosim. Diky.

Předmět Autor Datum
Bitagit S má v sobě pouze skelnou rohož, proti radonu nechrání.Na to se používal Foalbit s hliníkovo…
strejdabrabenec 22.07.2009 16:55
strejdabrabenec
Diky za informaci! Ja se muzu na lepenku kouknout akorat tak, kde vycuhuje kolem domu zvenku. Ale uz…
DrHausen 22.07.2009 17:37
DrHausen
dodatečně vkládat protoradonovou izolaci musíte i pod zdi. Pod celou stavbou musí být. Jinak se to j…
milan.cukrar 22.07.2009 18:07
milan.cukrar
Pokud něco chrání proti prostupu vody,brání to i procházení radonu.Uvědomte si,všichni,že molekula r…
Jabraka 22.07.2009 19:57
Jabraka
Tak řekl Jabraka, a odborníci, znalci a ostatní mlčte.
milan.cukrar 22.07.2009 20:34
milan.cukrar
Milane,neříkám to jen tak,studoval jsem ten problém dost do hloubky.Předpisy pro ohrožení radonem js…
Jabraka 23.07.2009 07:46
Jabraka
No, já nevím, školy nemám... ale nějak se mi to nezdá. To jsem tedy mohl pod barák naskládat tesco i…
rokator 23.07.2009 06:42
rokator
Nějaký objektivní důvod, proč se chránit proti radonu? Proběhlo měření? Bydlíte v Rožínce? Možná se…
Moas 23.07.2009 07:41
Moas
Zabývat se tím musíš už jenom kvůli stavebnímu úřadu. Musíš si nechat stanovit radonový index pozemk…
rokator 23.07.2009 08:50
rokator
Panove, dekuju vsem, ja si taky myslim, ze to mozna v mem pripade, kdyz neni celkova anti radonova i…
DrHausen 23.07.2009 09:32
DrHausen
Bydlel jsem u Rožínky,asi km od šachty,všude radioaktivní voda a životní průměr obyvatel byl 85let.V…
sob 23.07.2009 09:44
sob
A v noci nemusejí místní používat lampičku na čtení, stačí hřib, že? :-)
Kurt 23.07.2009 10:22
Kurt
Nu není radioaktivita jako radioaktivita.Především specielně u radonu jde o izotop,který při svém ro…
Jabraka 23.07.2009 10:45
Jabraka
Máte v projektu výpočet tloušťky protiradonové izolace na konkretní radonové riziko? Z výpočtu bude… poslední
xman 04.08.2009 20:03
xman

Diky za informaci! Ja se muzu na lepenku kouknout akorat tak, kde vycuhuje kolem domu zvenku. Ale uz pochybuju, ze by tam byli dali tu antiradonovou vrstvu. Jsme stredni radonove pasmo, takze asi musime dodatecne izolovat proti radonu. Dum ma ve svahu garaz a kus sklepeni, takze obytne prizemi je z jedne strany v urovni zahrady, a z druhe je to vlastne prvni patro. Izolaci tedy damey nejspise ted na podlahu v prizemi, kde je hruby beton pres hurdisky, na nem je jenom vlhkostni "IPA" svarena. Nez na to dame polystyren a svrchni beton, tak asi musim do kazde mistnosti na tu IPU natahnout nejakou tu antiradonovouv folii, ale nevim, zda to muze prijit jen tak ode zdi ke zdi - podrezavat zdi vevnitr domu, to je asi nesmysl, ne? nemam zdani, jak potom se to kolauduje. diky.

Pokud něco chrání proti prostupu vody,brání to i procházení radonu.Uvědomte si,všichni,že molekula radonu je mnohokrát větší než molekula vody.Takže tam,kde i voda prosákne,nemá radon šanci projít.A pořád tvrdím,že je nebezpečí radonu přehnané a zamerikanizované.
JABRAKA

Panove, dekuju vsem, ja si taky myslim, ze to mozna v mem pripade, kdyz neni celkova anti radonova izolace pod domem, bude jen flikovani, ale asi to udelat ode zdi ke zdi musime kvuli kolaudaci, hadam. Vim, ze jsme na stredni urovni radonu, takze neco mit mame. Tohle holt mel clovek vedet, kdyz kupoval stavbu...

Bydlel jsem u Rožínky,asi km od šachty,všude radioaktivní voda a životní průměr obyvatel byl 85let.V jediném domě nebyla izolace proti radonu.Opravdu je to Amerikanizace.A rostou tam nejkrásnější hřiby z vysočiny.RádyjoaktyvŇý.

Nu není radioaktivita jako radioaktivita.Především specielně u radonu jde o izotop,který při svém rozpadu vyzařuje především částice alfa a beta.Ty,jak známo z fyziky,nepronikají vzduchem více jak několik decimetrů a zastaví je na příklad list papíru.Poločas rozpadu atomu radonu je 3,8 dne.Takže tolik k záření z radonu.Na našem území mimo jiné je obsah radonu velice nízký,kromě několika specifických míst(Jáchymov,Příbram)Nejvíce škodlivé jsou produkty po rozpadu radonu,izotopy polonia,olova a další.Tvoří aerosoly a s nimi se prach dostává do vzduchu.
Jednou z vlastností radonu je jeho výtečná rozpustnost ve vodě.V 1l vody se rozpustí za vhodných podmínek i 1/2l radonu.
Zajímalo by mne také,pokud někdo zkoumal výskyt rakoviny plic,zda také vzali v úvahu to,zda pacient kouřil a kolik.Jestli by se nemělo do zákazu kouření investovat tolik,jako do izolace radonu.
JABRAKA

Máte v projektu výpočet tloušťky protiradonové izolace na konkretní radonové riziko? Z výpočtu bude stanovena minimální potřebná tl konkretní hydroizolace. Uvidíte, že i při středním riziku máte izolaci proti radonu značně předimenzovanou. Vyjde vám potřebná tl třeba 0,05 mm a přitom máte izolaci tl 3 nebo 5 mm!!!! Byl bych uplně v klidu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru