Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Praní textilních vertikálních žaluzíí

Zdarec,
mám doma v obýváku vertikální žaluzie. Jsou udělány z takové jakoby pytloviny (tedy poměrně hrubá struktura) a je to napuštěno průhlednou měkkou hmotou. Nevím, čím to je, ale časem jsou ty žaluzie tak nějak podivně cítit, prostě mi smrdí.
Chtěl bych je tedy sundat a vyprat, ale nevím, co na to použít, aby to pak nesmrdělo ještě víc, nebo abych tomu neublížil. Mám v plánu to hodit do vany s vodou, ale ještě by to mohlo chtít nějakou chemii.
Máte s tím někdo nějaký zkušenosti?

Předmět Autor Datum
Nebylo by pohodlnější a hlavně učinnější to svěřit firmě? Impregnaci a antistatickou úpravu v domácí…
host 18.07.2009 19:36
host
Já bych to chtěl jen vykoupat, abych to zbavil smradu, protože jinak jsou zaluzie čistý. Budu to pra…
Prasak 18.07.2009 20:06
Prasak
ja som to robil takto kúpil som mocné gumky každú roletku som zroloval spásal gumkou a strčil do prá…
majo 18.07.2009 20:27
majo
Nič jednoduhšie nie je.Robím to dvoma spôsobmi.U zákazníka sa dá použiť tepovací stroj s malým násta…
Julo 18.07.2009 20:47
Julo
Díky, chtěl jsem si hlavně potvrdit, že to můžu nechat odmočit, nevěděl jsem sám, jak dlouho.
Prasak 18.07.2009 22:37
Prasak
Tak jsem se do toho dal. Sundal jsem lamely dolů a dal odmočit do vany, osprchoval jsem je, přidal p…
Prasak 21.07.2009 13:42
Prasak
Hlavně, že i po vyprání jsou stejně velké :-). Kamarád když měl ženu fuč, tak aby zahnal špatné svěd… poslední
Rce 21.07.2009 15:21
Rce

Nebylo by pohodlnější a hlavně učinnější to svěřit firmě? Impregnaci a antistatickou úpravu v domácích podmínkách uděláš těžko. Stojí to cca 12,- Kč/m...

Pokud se mají žaluzie opravdu kvalitně vyčistit,musí se demontovat a odvézt do specializované čistírny. Jakékoliv čištění na místě u zákazníka má řadu nevýhod a dokonce může snadno dojít k poškození jednotlivých lamel.

Při použití takzvaného "mixéru" nebo-li kartáčového stroje se lamely velice snadno zaperou, některé materiály se mohou po stranách třepit a v neposlední řadě dochází ke značnému omezování zákazníka v jeho činnosti, neboť tento přístroj je připojen ke stroji na čištění koberců, který vydává značný hluk.

Při použití takzvané "sprchy" se na všechny lamely z jedné konzoly navlékne igelitový tunel a z hlavice připevněné na konzolu stéká po žaluziích voda s čistícím přípravkem, který je ze spodní nádoby hnán čerpadlem opět do hlavice a stále do kola.

V obou těchto případech zůstanou žaluzie po "vyčištění" mokré, odkapává z nich voda, některá spodní závaží mohou zanechat rezavé skvrny, snadněji přitahují prach a hlavně pokud na ně bude svítit slunce, nebo budou v blízkosti jakéhokoliv topení, mohou se zkroutit.

Také se může velice snadno stát, že z prostorových (technických) důvodů nepůjde ani jedna z výše uvedených metod u zákazníka použít.

Další nabízenou metodou je čištění ultrazvukem. Ani tuto metodu nepovažujeme za šťastnou, neboť pokud je použita u zákazníka má stejné nevýhody jako obě metody předešlé, ale hlavně "ultrazvuk" nemůže kvalitně vyčistit některé materiály (je určen pro čištění pevných materiálů - kovy, zlato, brýle atd.).

Při použití naší technologie neomezujeme zákazníka, neboť vlastní demontáž a montáž zabere minimálně času. Po dojednání konkrétního termínu čištění jeden den žaluzie demontujeme a druhý den namontujeme zpět na okna (platí pro zákazníky v Praze). Pro ostatní zákazníky se doba po kterou jsou bez žaluzií, prodlouží pouze o dopravu lamel k nám a zpět. Žaluzie je u nás možno skladovat jakoukoliv dobu (např. po dobu malování, rekonstrukce apod.).

Vlastní čištění je přizpůsobeno typu lamel a jejich stupni znečištění (můžeme navolit teplotu čistící lázně a dobu po kterou jsou čištěny, což je velice důležité, neboť různé materiály snesou různou zátěž). V průběhu čištění dochází ke kontinuálnímu pohybu lamel v čistící lázni, což zaručuje šetrné zacházení s těmito lamelami. Používáme pouze čistící přípravky doporučené výrobcem naší technologie, které zaručují zachování všech původních vlastností žaluzií. Kapacita naší čistírny je v současné době cca 1.000 lamel, což znamená až 3.300 běžných metrů za den. Argumenty některých "konkurenčních" firem, že se lamely demontáží a opětovnou montáží snadno poškodí jsou pro nás směšné. Vzhledem k tomu, že všichni naši pracovníci denně provádí montáže nových žaluzií a opravy stávajících, není pro nás samozřejmě problém jakoukoli žaluzii odborně demontovat.

cisteni.php

Nebo třeba tady:
http://www.lukyul.cz/cisteni-vertikalnich-zaluzii. php
cisteni-zaluzii

Nič jednoduhšie nie je.Robím to dvoma spôsobmi.U zákazníka sa dá použiť tepovací stroj s malým nástavcom na čalúnenie-po jednej žalúzii sa to dobre čistí na niakej hrubšej čistej podložke /koberec, lino a pod/-tento spôsob je vhodný,ak sú viac znečistené.Alebo sa každá lamela stočí, vložia sa do vane s vodou s niakym saponátom,môže byť aj aviváž/zároveň aj voňajú/, necháš to cez noc odmočiť potom odtiecť, poprípade poutierať a môžeš ich vešať-pre teba ideálny spôsob.Obidva spôsoby mám odskúšané.

Tak jsem se do toho dal. Sundal jsem lamely dolů a dal odmočit do vany, osprchoval jsem je, přidal pěnu do koupele na zavonění a nechal odmočit pár hodin. Pak vypustil vodu a ještě jednou osprchnul.
Bohužel, má to nevýhodu - aby byly lamely dokonale rovné, bylo by je třeba přežehlit. Takto jsou lehce zmuchlané, takže až budu mít náladu, tak si pohraju s žehličkou.
Je lepší každou lamelu smotat do ruličky a pak do vany. Pokud se to dá do vany v jednom balíku, tak se víc mačkají. Ty, co jsem měl v ruličkách, tak jsou vcelku rovný.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru