Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Větrací komín na střechu garáže

Ahoj,
dlouho jsem hledal nějaké fórum, kam bych se obrátil s tímto problémem. Jsem rád, že jsem na Vás narazil.

Trápí mě poměrně vysoká vlhkost v garáži... Když ji déle nevyvětrám vyšplhá se i na 85 %...

Podlaha není nejnovější, trochu dodrbaná, poraskané ne, každopádne je to solidné vrstva betonu, pod ní ipa a další vrstva... Troufám si tvrdit, že spodkem to nevhlne..

Nejmarkantnější problém je ventilace.. Moje garáž je typická řadovka stará asi 30 let.. ze zadu společná zeď s protější garáží - takže dvojitá řadovka.

U těchto garáží je ventilace řešena mřížkou vedle vrat a komínkem úhlopříčně vrohu protější zdi, výjimkou jsou krajní garáže, které mají otvor vzadu do boční zdi... Má garáž byla zřejmě kdysi původní.. Protože komínek nemá.. Pouze je otvorem spojená s krajní garáží (dále je tam zadeklované okno, což potvrzuje dodatečné dostavení).. Při koupi jsem tohle bohužel přehlédl.. Ale tahle ventilace nefunguje..

Mé provizorní řešení je instalace ventilátoru do bočního otvoru a ventilace vzduchu směrem k sousedovi.. (časový spínač, celkem 1-2 hodin denně.. Toto provizorium ještě není vprovozu.. Ale už hledám účinější variantu. Bohužel se bude muset dostavět komínek... Střecha je jakási dřevěná.. (zkátka ne beton) přesnou konstrukci neznám ale umístil bych jej přesně tam, kde jej mají ostatní garáže). Dále jsem hodně přemýšlel nad zachováním izolace - nyní IPA.. funkční... Bylo mi porazeno vytvořit takovýto plechový límec (limec.jpg) a následně jej zavařit IPOu.. Myslím že je to perfektní řešení..

Chtěl bych se do toho pustit, jen nevím jestli si na to troufnout, nebo najmout raději nějakou firmu:( (vyklízení garáže, náklady, nervy)..
Díru bych asi vytvořil odvrtáním otvorů po obvodu kružnice požadované velikosti... Dlouhým vrtákem (350/400mm vrták do kamene by měl být dostačující), následné vyklepnutí kladivem.. Kovový límec bych nechal udělat na zakázku podle sklonu střechy.. A Ipu bych snad mohl navařit horkovzduškou, kterou pořídím v tescu nebo Obi.. Asi to zní trochu naivně... Ale vzhledem k tomu, že nemám známé v žádné stavební firmě, moc se mi do toho nechce..

Eventuálně máte ponětí kolik by taková práce stála?

Děkuju za postřehy, A. Wertheim, Havířov

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nedá mi to abych si trochu nerýpnul,ale nebylo by přece jen levnějsí a jednodušší dát do toho zaslep…
sobtik 04.09.2009 19:52
sobtik
Mě se to taky zdá jednodušší vyjebat díru do zazděnýho okna než dělat díru zvrchu, mělo by oknem mén…
MM_tank 08.09.2009 23:09
MM_tank
No jo chlapi to souhlasím.. To bylo první alfa řešení které jsem provedl - ventilátor z aukra a spín…
Ada_CZ 09.09.2009 00:36
Ada_CZ
Mrkněte na www.klempir.er.cz Je z Havířova.
Max 08.10.2009 07:11
Max
Děkuju! Zkusím jej kontaktovat poslední
Ada_CZ 08.11.2009 12:43
Ada_CZ

Nedá mi to abych si trochu nerýpnul,ale nebylo by přece jen levnějsí a jednodušší dát do toho zaslepeného okénka větráček. Ta hlavice je super... ale pokud to není dost vysoko /jako že není/ nevydrží tam ani pár dnů :-/

dal bych větráček 12x12cm cca 150 Kč třeba

http://www.ges.cz/?ipp=12&lang=cz&cur=CZK&or=price ,asc&page=index&of=1&gcat=XG9&inc=detail&gesid=GES 07100027

a spínací hodiny z bau... za 50 Kč

celkem 200 Kč a zbylých 1800 utratit líp ;-):-):beer:

Vlada

No jo chlapi to souhlasím.. To bylo první alfa řešení které jsem provedl - ventilátor z aukra a spínací hodiny... Jenže vedle je garáž a ta výměna vzduchu nejde extra hladce... Každopádně se spínačky po dvou týdnech "podělaly", tak byly měsíc na reklamaci... Jednodušší to je, ale ne tak funkční..

PS s turbínkou máte pravdu, ale ten komín by to opravdu chtělo snad natrefím na někoho...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru