Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zahrada - jak dostat ze země pařez?

dobry den ma nekdo zkusenosti jak nejjednoduseji dostat ze zeme parez z velke 20m tuje dik za radu

Máš ten pařez v obýváku?! :-? A titulek je taky opravdu "výstižný".
Změna předmětu, původně: zahrada
Změna kategorie, původně: Obývací pokoj (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Návod na likvidaci pařezů Záleží na prostoru kolem na okolních stavbách a inženýrských sítích. Vhodn… poslední
pařezkiller 16.12.2011 21:29
pařezkiller

Návod na likvidaci pařezů
Záleží na prostoru kolem na okolních stavbách a inženýrských sítích.
Vhodné je neřezat stromy u země ale hned je vyrvat,dokud mají kmen,který působí jako páka.

1 možnost -pařezová fréza- rychlý způsob zrušení pařezu ale ne celého,frézuje cca 20cm pod úroveň terénu. Kořeny zůstanou.Takže může znovu obrazit.

2 možnost-vytržení nějakým silným strojem- (bagr,náklaďák, atd.)- kolem pařezu se uváže smyčka ze řetězu a za ní teprve pevné lanodruhý konec k autu. S autem nacouvat co nejblíže k pařezu a plnou silou dopředu-škubnout. Pozor lano musí být dostatečně pevné jinak se přetrhne.Tímto způsobem se dá pařez vyrvat i s kořeny a nehrozí , že bude znovu obrůstat tak jako při frézování.

3 možnost- bagr s podkopem- Bagr si udělá díru kolem a zároveň ho vytáhne a zasype díru, výhoda vytažení celého pařezu.

4.možnost
-Silný naviják (např. na autě)-Záleží na síle navijáku.

Pro menší pařezy a pařezy odkopané stačí ruční řetězový hupcuk s nosností 3 tuny a výš, lano a kurta na smyčku nebo řetěz. Pařez uvážeme na liščí smyčku (při tahání se stahuje- oprátka) za ni zahákneme dolní hák navijáku a naviják uvážeme za jiný pevný bod-(silný strom, sloup,atd.) a začneme to natahovat, v průběhu si popř. přesekneme kořeny a do díry kolem pařezu nalejeme hodně vody(-o hodně to usnadní tahání-menší odpor
Naviják na autě: kolem pařezu uděláme díru, zavážeme pařez na smyčku zahákneme hák s lanem,autem najedeme čumákem k pařezu(min však 3m od něj)-dle možností, auto zabrzdíme,zařadíme rychlost a založíme kola např cihlou,dřevem atd.. a zapneme naviják.Pokud má velkou nosnost pařez vyleze ,pokud se mu nechce tak mu pomůžeme, sekerou useknout kořeny.

5.možnost: Pouze u malých stromků, keřů: Osobní auto, nějaké větší ( např : Škodovku, VW, teréňák,atd.) + vázací prostředky.
Pařez: pařez uvážeme na smyčku buď přímo např tažným lanem nebo kurtou a zahákneme za kouli nebo za oko pod autem (vzadu) nacouvat k pařezu a škubnout. Podle potřeby zopakovat.
Celý stromek (keř): stromek uvážeme co nejvíc nahoře, za kmen (pozor nevázat za větve-ty se utrhnou)
Zahákneme za auto a stejný postup. Lano musí mít ale dostatečnou nosnost

6 .možnost:
nechat vyhnít. Trvá to dlouho.Ale nenadřete se . Doporučuji navrtat všude do pařezu díry.Popř tam nalít vodu, nebo ledek a zakrýt.
7.možnost: Výbušninou: Jsou na to firmy ,ale sami to nezkoušejte.

8.možnost:
Vypálit ohněm. Ale je to nebezpečné a někde i zakázané.Doporučuji se zeptat na příslušném OÚ jestli to v dané obci není zakázané.Pařez může hořet i pěkných pár dní.
Pozor na vznik nekontrolovatelného požáru okolí.nevypalovat v lesním terénu.Oheň se šíří pod zemí-požár lesa.


11.možnost:
vytržení heverem na auta: pokud nemáme k dispozici bagr, hupcuk,nebo naviják,a chcete se zbavit pařezu tak stačí pařez odkopat,usekat kořeny a použít hydraulický nebo hřebenový zvedák-hever.Najdeme ten nejsilnější kořen. Podhrabeme aby se pod něj vešel zvedák,zvedák podložíme nějakou větší plochou- cihlou, železnou plotnou, silným prknem tak aby se nebořil a začneme zvedat.K dispozici máme sekeru na zbylé kořeny.takto pařez zvedáme dokud nevyleze.Pokud je hever dost silný(např .5 tun) tak pařezy jdou jak máslo
Takto jdou i pařezy od ořechů.Jeden jsem dělal včera,pařez 90cm v průměru.Vykopal jsem díru cca metr hlubokou a stejně širokou,vzal jsem hydr. hever (tzv panenku) nosnost 12 tun ,podložil jsem ji železnou deskou o rozměru 30cmx30cm a 10mm silnou a začít zvedat-jde to krásně. Za asi hodinu práce byl pařez venku. A pak jen zasypat díru a pařez do kotle.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru