Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pomoc s podlahou

Dobrý den, potřeboval bych poradit s podlahou. Jde o místnost 5x5,5m, kde bylo složení podlahy - trámy, fošny,suť a nahoře byl škvárobeton. Tato podlaha byla od krajů ke středu prohlá asi o 4cm a nedala by se na ni položit plovocí podlaha. Rozhodl jsem se škvárobeton rozbít, vybrat suť, dát na fošny polystyrén, protože šla od podlahy zima a na to udělat nový beton. Ale problém je v tom, že fošny už jsou místy prožrané od červotoče a ten prohyb o 4cm, někde i víc je už na trámech. Říkal jsem si, že bych tam dal nové trámy, na to osb desky, na to pylystyren a na to další dvě vrstvy osb desek a už nedělal žádný beton. Ale problém je v tom, že nevím jak silné trámy tam dát. Stačily by trámy 12x12cm po půl metru? Mám strach aby se zase časem neprohly a aby podlaha moc neskákala. Trámy co tam jsou teď mají rozměry 18x18cm a některé 20x20cm a jsou metr od sebe. Poraďte prosím, nebo jestli má někdo jiný nápad jak to udělat tak sem s ním. Budu vďečný za každou radu.

Předmět Autor Datum
Možná hloupá otázka, ale není mi z popisu jasné, jestli to je místnost v přízemí nebo v patře?
host 31.05.2009 21:10
host
Zapomněl jsem to tam napsat. Je to místnost v patře.
citrus 31.05.2009 21:36
citrus
velice málo informací.
milan.cukrar 31.05.2009 21:36
milan.cukrar
Klidně se zeptejte jestli potřebujete více informací.
citrus 31.05.2009 21:47
citrus
Podle profilu původních trámů mi bylo jasné už včera, že jde o strop. Naši předkové nebyli žádní hlu…
sHpy00n 01.06.2009 21:41
sHpy00n
Děkuji za radu. Jestli tam byla dřív nějaká příčka to nevím, ale dům je už hodně starý a celé horní…
citrus 02.06.2009 07:27
citrus
ja osobně si myslm, že když to člověk chce kvalitně tak vetší ámy jsou lepš a čím blže jsou u sebe t… poslední
enry 30.10.2009 11:57
enry

Podle profilu původních trámů mi bylo jasné už včera, že jde o strop. Naši předkové nebyli žádní hlupáci a když do stropní konstrukce dali trámy 18, potažmo 20 cm vysoké, jistě dobře věděli proč. Představa že dáte-li trámy nové, sice zhuštěné, jen půl metru od sebe, ale poloviční výšky a strop bude dostatečně únosný je dosti bláhová. Vezmu si na pomoc svou stavařskou bibli "Kostelkovou", nalistuji str. 104 a mám možná stovkami let prověřený empirický vzorec pro výpočet výšky stropních trámů:

d (cm) = 2l (m) + 15 cm, kde l = rozpětí stropní konstrukce

podle tohoto vzorce, při vašem rozpětí zjistíme, že stropní trámy, či spíše fošny pri vaší rozteči musí být vysoké nejméně 24 cm. Síla fošen bude 6, nebo lépe 8 cm, ale výšku doporučuji opravdu podržet oněch 24 cm, jestli si nechcete místo stropu vyrobit houpačku.
Protože máte ve stropu zjištěné trámy nižší a protože průhyb je i více jak 4 cm, pak bych soudil, že pod stropem byla někdy v minulosti odstraněna příčka, která ho ještě mimostředně podpírala. To je ale čistá spekulace.

Děkuji za radu. Jestli tam byla dřív nějaká příčka to nevím, ale dům je už hodně starý a celé horní patro kdysi sloužilo jako sýpka a na trámech byly tuny obilí a možná proto jsou tak prohlé. Teď už místnost sloužila asi 25 let jako obývák, ale trámy tam jsou původní. Navíc včera jsem vytrhal zbytek fošen a jeden trám byl na jedné straně tak prožraný, že už ani nedržel ve zdi a byl posunutý dolů. Dalšim dvoum k tomu taky moc nechybí.
Ještě pro upřesnění. Trámy co tam jsou teď jsou dané po metru, dlouhé 5 metrů + na každé straně zadlabané 25-30cm ve zdi, rozměry jsem psal výše. Je pravda, že se celá podlaha hodně houpala.
Takže teď bych tam teda měl dát trámy po půl metru, 5 metrů dlouhé + něco na zadlabání do zdi a rozměry 24x8cm a měly by být podlaha pevná a nehoupala by se?

ja osobně si myslm, že když to člověk chce kvalitně tak vetší ámy jsou lepš a čím blže jsou u sebe tímje to lepší. a střídal bych pravou a levou sranu kdyby se někdy phýbaly tak at se to vyrovnava ten prohyb.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru