Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce betonové podlahy

Dobrý večer.Přečetl jsem si všechny možné příspěvky v této poradně a chtěl jsem se tedy zeptat jestli mnou zvolený postup je správný,nebo co popřípadě udělat jinak.
Jedná se o domek který není odizolován,a je postaven ze smíšeného zdiva(převážně kámen).První co jsem udělal bylo obagrování celé chalupy,položení nopovky,drenáže,trativodu kam jsem svedl okapy a zasypání štěrkem....podle postupu,který zde byl uveden(za což dodatečně strašně moc děkuji)
a ted jsem rozhodl udělat novou betonovou podlahu,protože ta původní byla popraskaná a v jednom místě propadlá.Podlaha je umístěna asi 80cm nad okolním terénem.Co se týka vlhkosti,tak to prý není tak strašné.Takže minulý týden jsem podlahu vykopal do hloubky 60cm a zjistil jsem že pod touto místností je sklep,který je zasypán vším možným,včetně nadherné kachlové pece:o(,ale dno podlahy je pevné a neměl by být žádný problém.
1)Rozhodl jsem se že udělám podlahu odvětranou drenážními trubkami(předpokladám že jsou to ty samé žluté trubky co mám okolo chalupy),které položím podél stěn a jeden průduch dám ven skrz zed a ten druhý vyvedu na půdu,protože v místnosti není žádný komín.Chci se zeptat jak daleko mám dát ty drenážky od zdi a jestli můžu na konec te drenáže dát obyčejnou odpadní trubku kterou zasekám do zdi a vyvedu na půdu.Popřípadě jestli se to odvětrání nedá udělat nějak jinak(sekat skrz kámen nic moc).
2)potom dám štěrk asi 15-20cm
3)na štěrk vyrovnávací vrstvu betonu o sile 5cm,pro jistotu s kari sítí,nebo z ocelovými drátky které mám doma.ten beton nedám až ke zdi,ale myslel jsem si že ho ukončím na začatku té drenážní trubky.Aby prostě nad tou drenážní trubkou žádný beton nebyl.
4)Na tento beton navařím hydroizolaci(IPU)s tím že ji přetáhnu na 3 obvodových stěnách asi tak 30cm do zdi a na té 4 stěně,která tvoří příčku mezi dalším pokojem a je z cihel vyseknu postupně cihly v ůrovni podlahy vedlejší mísnosti a tu ipu tam podsunu zavařím a zase zazdím.
5)položím 10 cm polystyrenu podlahového(jak jsem četl od p.Cukráře 5a5cm)
6)obyčejnou černou folii a beton s kari sítí o síle 8cm,polštáře a dřevěné podlahové palubky mezi které dám vatu.
Koukal jsem ještě na stánky www.karlomix.cz na vzduchoizolační systém,ale zjistil jsem že se do toho už pěkně zamotávám,tak jsem to radši vzdal.
K dotazu posílám i pár fotografií.
Za Vaše rady a názory strašně moc děkuji.Mirek Subrt

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud nebudeš při rekonstrukci podlahy chtít instalovat podlahové topení,tebou navržená sestava by s…
Jabraka 02.09.2010 12:30
Jabraka
Na podkladní beton postačí prostý beton (bez výztuže KARI sítí) B15, ale musí být dobetonovaný až k…
DRAGO 19.02.2011 19:49
DRAGO
Moje připomínka se týkala příspěvku sHpy00n z úvodu
DRAGO 19.02.2011 19:58
DRAGO
Ano máte pravdu. U podkladního betonu je obvodová dilatace hloupost. Děkuji za upozornění, opravím t…
sHpy00n 19.02.2011 23:42
sHpy00n
Nejsem odborník, ale všichni, ze kterými jsem se o kari síti bavil - a byl mezi nimi statik i realiz…
DRAGO 20.02.2011 11:26
DRAGO
Smím se zeptat o jaký případ se jedná a zdůvodnění potřeby KARI sítě do podklaďáku?
sHpy00n 20.02.2011 11:36
sHpy00n
Jasně,jedná se o rekonstrukci původně dřevěné podlahy se škvárovým podsypem. Nová podlaha bude s pod…
DRAGO 20.02.2011 13:51
DRAGO
Vkládání obrázků.
sHpy00n 20.02.2011 15:39
sHpy00n
zkouška view.php view.php view.php http://www.q3.cz/view.php?filename=84Sn_mek_027.jp g poslední
DRAGO 20.02.2011 16:19
DRAGO

Pokud nebudeš při rekonstrukci podlahy chtít instalovat podlahové topení,tebou navržená sestava by stačila.Pro položení vlastního krytí lze do krycího betonu zabetonovat soustavu latí,do kterých se přichytí prkna,v kontaktu s betonem.Prkna z tohoto důvodu mohou být i slabší,neprohýbají se.Pro kvalitní povrch podlahy je progresivní podlaha ze sádrovláknitých desek Rigidur.Ta se dá položit i bez betonování podkladní vrstvy.Na štěrk se vytvoří armovaný beton asi 6 cm tloušťky.Pak hydroizolace,tak jak jsi si navrhnul.Na něj z podlahového polystyrenu 15 cm izolace a na ni přímo dvojdeska Rigiduru.Podlahové desky se skládají ze dvou desek posunutých proti sobě a slepeny navzájem tvoří plovoucí podlahu,která se uřízne s 2 cm mezerou od zdí.Okolo se prostor zapění.Na takto položenou podlahu lze pokládat dlažbu plovoučku,lino,nebo koberec.Nic nevrzá,není třeba nic přibíjet,šroubovat a pod.
JABRAKA

Na podkladní beton postačí prostý beton (bez výztuže KARI sítí) B15, ale musí být dobetonovaný až k obvodovému zdivu, kde je po obvodu dilatacní pásek mirelonu 5-10mm - to je nějaká blbost, ne, ten dilatační pásek? A myslím, že i ta kari sit by tam v případě realizace podlahového topení být měla.

Jasně,jedná se o rekonstrukci původně dřevěné podlahy se škvárovým podsypem. Nová podlaha bude s podlahovým topením a tudíž došlo k odebrání cca 30 cm štěrkového podkladu někde (jenom lokálně) jsem toho odebral i 70 cm. V koupelně šly do země nové odpady, přes obýv. pokoj nový přívod externího vzduchu pro krb. kamna, apod. Prostě se v mnoha místech šlo do původně určitě dobře (cca50 let)sedlého podkladu. A kvůli pár stokorunám ušetřeným za nedání kari sítě mi nestojí za to, aby podklaďák někde praskl. Ještě doplňuji, že jsem sice podklad pod beton jakž takž hutnil deskou, ale ta rovinnost není nic moc. Podklad je dost různorody, hlavně štěrk, úlomky cihel, ale i větší kameny,apod.,takže udělat ideální rovinu je nemožné, výsledek snažení je +-3 cm.
No a to jsou důvody, proč chci dát do podkladního betonu kari síť. Mimochodem, kolik stojí m2?
Dají se zde nějak přikládat fotky?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru