Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Padá nám chata...

Přízemí chaty staré cca 50 let je z hrázděného zdiva, podkroví dřevěné. Pravděpodobně stojí na betonové desce, která před několika lety praskla a od té doby se vybouluje podlaha. Zdivo, komín občas různě praská. Loni se začaly některé vyzdívky na čelní straně vysouvat ven a máme strach, že vypadnou. Jak chatu podložit, narovnat, zpevnit?
Chata stojí na rovině, ale všude je jíl a většina staveb v okolí občas ujíždí, praská... Stačilo by podkopat rohy a vylít betonem?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ten jíl je citlivý na změnu hladiny spodní vody, neděje se tam nějaká drenáž, odvodnění, zavodnění č… nový
čumil_old 05.05.2009 19:31
čumil_old
Na dálku skutečně těžko radit, když to člověk nevidí osobně. Je to v kopci a jede dolů? Nebo tu desk… nový
Rce 06.05.2009 00:12
Rce
Děkuju za všechny rady, statika budu shánět - na stavebním úřadě? Ta deska asi bude špatná, je to z… poslední
blko 06.05.2009 17:42
blko

Na dálku skutečně těžko radit, když to člověk nevidí osobně. Je to v kopci a jede dolů? Nebo tu desku někdo odflákl, s kari sítí a kvalitním betonem by prdnout neměla. To bude chtít nechat okouknout statikem a případně udělat geologické sondy, proč se to takovou silou vybouluje. Možností sanací je celkem dost, od injektáže podloží betonem až po stažení domu železnou konstrukcí. Ale to musí říci statik a hlavně na místě.

Děkuju za všechny rady, statika budu shánět - na stavebním úřadě? Ta deska asi bude špatná, je to z 50. let a i podle zdí se tam šetřilo materiálem...
Ona ta chata je vlastně sice na rovném plácku, ale nad ní je pole, před chatou cesta, po které loni jezdila těžká technika - stavěli jsme opěrnou zeď kus dál na pozemku. Pod cestou je zase svah dolů....
Těsně u zadního rohu chaty stojí obrovská bříza a asi 7 m před chatou velikánský kaštan. Nemůže ta bříza svými kořeny nadzvedávat tu podlahu?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru