Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Padá nám chata...

Přízemí chaty staré cca 50 let je z hrázděného zdiva, podkroví dřevěné. Pravděpodobně stojí na betonové desce, která před několika lety praskla a od té doby se vybouluje podlaha. Zdivo, komín občas různě praská. Loni se začaly některé vyzdívky na čelní straně vysouvat ven a máme strach, že vypadnou. Jak chatu podložit, narovnat, zpevnit?
Chata stojí na rovině, ale všude je jíl a většina staveb v okolí občas ujíždí, praská... Stačilo by podkopat rohy a vylít betonem?

Předmět Autor Datum
uhned si pozvěte statika, páč se nedá takto na dálku radit. To se musí vidět, sádrovat terčíky, svis…
milan.cukrar 05.05.2009 18:14
milan.cukrar
Ten jíl je citlivý na změnu hladiny spodní vody, neděje se tam nějaká drenáž, odvodnění, zavodnění č…
čumil_old 05.05.2009 19:31
čumil_old
Na dálku skutečně těžko radit, když to člověk nevidí osobně. Je to v kopci a jede dolů? Nebo tu desk…
Rce 06.05.2009 00:12
Rce
Děkuju za všechny rady, statika budu shánět - na stavebním úřadě? Ta deska asi bude špatná, je to z… poslední
blko 06.05.2009 17:42
blko

Na dálku skutečně těžko radit, když to člověk nevidí osobně. Je to v kopci a jede dolů? Nebo tu desku někdo odflákl, s kari sítí a kvalitním betonem by prdnout neměla. To bude chtít nechat okouknout statikem a případně udělat geologické sondy, proč se to takovou silou vybouluje. Možností sanací je celkem dost, od injektáže podloží betonem až po stažení domu železnou konstrukcí. Ale to musí říci statik a hlavně na místě.

Děkuju za všechny rady, statika budu shánět - na stavebním úřadě? Ta deska asi bude špatná, je to z 50. let a i podle zdí se tam šetřilo materiálem...
Ona ta chata je vlastně sice na rovném plácku, ale nad ní je pole, před chatou cesta, po které loni jezdila těžká technika - stavěli jsme opěrnou zeď kus dál na pozemku. Pod cestou je zase svah dolů....
Těsně u zadního rohu chaty stojí obrovská bříza a asi 7 m před chatou velikánský kaštan. Nemůže ta bříza svými kořeny nadzvedávat tu podlahu?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru