Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tekutá hydroizolace pod obklady

Zdravím všechny kutily, ráda pročítám Vaše diskuze. Člověk se stále učí. Zaujala mě úprava bytového jádra. Bydlíme v paneláku s jádrem v původním stavu. Peněz je málo, tak to udělám obklady na jádro bez bourání. Poraďte, kdy natřít stěnu za sprchovým koutem tekutou hydroizolací,(popř. výrobce),1. petenetrace, 2. vyarmování perlinkou, 3.tekutá hydroizolace, 4. flexibilní lepidlo a obklad.? Nebo jiné pořadí? Díky za rady. Kutilka-amatér Lenka.

Předmět Autor Datum
oprava penetrace
Kutilka-Lenka 27.04.2009 21:55
Kutilka-Lenka
Tekutá hydroizolace se aplikuje přímo pod obklad, takže váš postup je v pořádku
sHpy00n 27.04.2009 22:20
sHpy00n
Díky za radu,nepreferujete nějakou značku flexibilního lepidla nebo té hydroizolace?
Kutilka-Lenka 27.04.2009 22:57
Kutilka-Lenka
Většinou doporučuji Botament, nebo Shönox. S oběma materiály mám dlouhodobě dobré zkušenosti.
sHpy00n 27.04.2009 23:40
sHpy00n
Díky.
Kutilka-Lenka 28.04.2009 00:15
Kutilka-Lenka
máte jádro z umakartu?. nebo z čeho, od toho se bude odvíjet postup.
milan.cukrar 28.04.2009 19:31
milan.cukrar
Ano, máme umakartové jádro. Byt je z roku 1991, takže jedno z posledních vyrobených jader. Vypadá, ž…
kutilka-lenka 29.04.2009 02:04
kutilka-lenka
Kutilko,postup je dobrý,jen je třeba jádro zdrsnit,nejlíp flexou.Pak pamatovat na uchycení skříněk a…
Jabraka 29.04.2009 08:14
Jabraka
Díky za další dobré rady. Ty rozvody elektriky, to je to, čemu jsem se chtěla vyhnout. Sama to neumí…
Kutilka-Lenka 29.04.2009 10:41
Kutilka-Lenka
Ano, elektroinstalaci jádra by bylo dobré také vyměnit a upravit podle potřeby. Pochopitelně je to o…
sHpy00n 29.04.2009 13:26
sHpy00n
Lenko,kutilko,Proto tu jsme,abychom odpověděli ze zkušenosti. Zavěšení kuchyňské linky není v jádru…
Jabraka 29.04.2009 14:58
Jabraka
Zdravím, tedy pánové, klobouk dolů před Vašimi dovednostmi a zkušenostmi. Jen jsem z toho, čím dál v…
Kutilka-Lenka 29.04.2009 17:55
Kutilka-Lenka
pro Jabraka Takhle nějak by ta naše koupelna měla asi vypadat. Podle fotografií jsou to stejné rozmě…
Kutilka-Lenka 30.04.2009 09:47
Kutilka-Lenka
Právě kvůli prckovi jsme také pořizovali vyšší vaničku. Máme tohle, je to sice 90x90, ale zkus to je…
rokator 30.04.2009 10:01
rokator
Ráda bych přehodnotila, vím, že 80x80 je malý. Ale bohužel na stěnu 120cm, vedle sebe sprcháč a umyv…
Kutilka-Lenka 30.04.2009 11:23
Kutilka-Lenka
Nebo zkusit obdélníkovou vaničku (třeba 120x80), ale ty se snad hluboké ani nedělají...
rokator 30.04.2009 11:31
rokator
Moc velké, ale díky za připomínku. Zkusila bych možná, tuto kombinaci, ale musím to ještě pořádně zm…
Kutilka-Lenka 30.04.2009 11:45
Kutilka-Lenka
Lenko, postup si musíte vybrat z mnoha nabídek. Je to otázkou peněz. Osobně bych nepoužíval tekutou…
milan.cukrar 29.04.2009 18:42
milan.cukrar
Díky za odpověď. S tou flexou souhlasím, z čistě ženského hlediska.
Kutilka-Lenka 29.04.2009 21:21
Kutilka-Lenka
....flexou souhlasím.... jako že ano, nebo ne? :-) až :))
milan.cukrar 05.05.2009 18:24
milan.cukrar
Zdravím, jako,že je to pracné a prašné. To z ženského hlediska - prašné. Jestli zbytečné, nemohu pos…
Kutilka-Lenka 05.05.2009 22:39
Kutilka-Lenka
Leni, hezký večer, souhlasím s Vámi, prach je i v ledničce. Prot je potřeba použít moderní technolog… poslední
milan.cukrar 06.05.2009 20:44
milan.cukrar

Díky za další dobré rady. Ty rozvody elektriky, to je to, čemu jsem se chtěla vyhnout. Sama to neumím:-)a s elektrikářem jsou to další náklady.A v tom případě nevím, jestli sundat strop. Pod ním jsou určitě vedeny rozvody elektriky, ne? A pak nastává další dilema, zbourat jádro celé? Ale nato opravdu nemám ani sílu, ani čas a hlavně ty finance. Upevnění skříněk v koupelně mě moc netrápí, žádné se tam totiž nevejdou. Koupelna, včetně WC má 2,1x 1,75m. Spíš, jak upevnit horní kuchyňské skřínky z druhé strany jádra. Myslíte, že kdyby se v kuchyni před jádro udělala představěná sádrokartonová stěna, že by je udržela? Omlouvám, se že na Vás chrlím tolik otázek, ale tak se mi to honí hlavou. A Vy jste tady všichni takový šikulové. Zdravím Kutilka.

Ano, elektroinstalaci jádra by bylo dobré také vyměnit a upravit podle potřeby. Pochopitelně je to o penězích a ne malých. Muselo by se to vzít zgruntu a začít u nové pojistkové skříňky. Jednak aby bylo kam umístit proudový chránič a druhak se tím vyřeší napojení nových měděných vodičů na ty stávající, hliníkové. Bez toho by v budoucnu mohl být velký problém minimálně s revizí elektroinstalace. Tedy pokud to finance alespoň trochu dovolí, pak určitě novou.
Horní skříňky kuchyňské linky.. na jádro určitě nezavěšovat. Není na to stavěné i když i takové dobrodruhy znám. Klasická paneláková linka byla řešena takto. Na zadní část spodních skříněk se upevnily ocelové nosné profily - stojky. Ty měly vyfrézované otvory pro zavěšení horních skříněk. Spodní skříňky se usadily a vyrovnaly a na připravené stojky se do montážních otvorů ve stojkách zavěsily horní skříňky. Prostor mezi spodními a horními skríňkami se uzavřel zády ze slabého lamina. Záda se můžou nahradit sádrokartonem a obložit. Linka stojí sice nějakých 5cm od stěny jádla, ale pořád lepší, než SDK předsazená stěna.

Lenko,kutilko,Proto tu jsme,abychom odpověděli ze zkušenosti.
Zavěšení kuchyňské linky není v jádru takový problém,jak se z počátku zdá.Umakartové panely jsou vyrobeny s dřevěnou laťovou konstrukcí právě na to,aby se tam daly skříňky zavěsit.Pokud do kuchyně zvolím skříňky jiné výšky nebo do jiné výšky,než byly původní,je možno pod kachlíky ze strany koupelny vlepit latě na zavěšení skříněk.Řešil jsem to tak,že po pečlivém rozměření otvorů pro šrouby jsem vyříznul pruh umakartu a vydlabal pod ním polystyren,jimž je panel vypěněn,a ponechal jen umakart v kuchyni.Jde to velmi snadno.Do vzniklé drážky je možno akrylovým lepidlem vlepit lať,do níž se pak zašroubují vruty úchytů skříněk.Přes tuto lať se přetáhne perlinka a nalepí kachlíky.Stejným způsobem jsem udělal drážky pro kabely el.rozvodů.Strop koupelny je tvořen laminátovou deskou.která podle mé zkušenosti bývá různě zprohýbaná.Lze ji přikrýt deskou zeleného sádrokartonu,který se k tomuto laminátu přilepí a ještě přišroubuje vruty pro sádrokarton.Tam,kde je laminát nadzvednutý,je nutno použít vruty delší.
Nad tímto falešným stropem jsou vedeny el.rozvody pro světla a zásuvky koupelny WC, kuchyně a není problém tudy protáhnout dva kabely nové,jeden pro koupelnu a druhý pro kuchyň zejména,pokud máš elektrický sporák a myčku.
Celá tato el.rekonstrukce včetně nových vypinačů,zásuvek kabelů a nové skříňky přijde asi 7 000 Kč.
JABRAKA

Zdravím, tedy pánové, klobouk dolů před Vašimi dovednostmi a zkušenostmi. Jen jsem z toho, čím dál víc bezradná. Předělala jsem si celou starou chalupu, pod novou střechu udělala izolaci z Orsilu, obložila jsem ji palubkama, elektrické rozvody tedy dělal elektrikář. Domek jsme vloni podřízli, umím položit plovoucí podlahu, položit dlažbu, udělat obklady atd. Jsem takový samouk, chybama se člověk učí... Na chalupě se to ztratí. Výsledek je úžasná změna. A ta obrovská radost z vykonané práce. A TEĎ MĚ ZLOMÍ PITOMÉ JÁDRO. Na chaloupku půjčka ze stavebka, na malém bytě hypotéka. Tak se to stále snažím nějak ošvindlovat. Ale když to tady pročítám, asi mě nezbyde nic než to zbourat. Udělat to z Ytongu a nové rozvody. Nevím,nevím...

pro Jabraka
Takhle nějak by ta naše koupelna měla asi vypadat. Podle fotografií jsou to stejné rozměry jako u nás. Ten sprchový kout má rozměry 80x80cm nebo 90x90cm? Mě by se líbil s vyšší vaničkou, aby se v ní mohl mrňous vykoupat. Bohužel se kvůli prostoru musím spokojit s rozměry 80x80cm, i tak to bude s umyvadlem vedle tak,tak. zdravím Lenka.

Ráda bych přehodnotila, vím, že 80x80 je malý. Ale bohužel na stěnu 120cm, vedle sebe sprcháč a umyvadlo nedám. I takhle to bude fousové. Jestě mě napadlo, že bych se podívala po nějakém malém rohovém umývátku. Na čištění zubů by to asi stačilo.

Lenko, postup si musíte vybrat z mnoha nabídek. Je to otázkou peněz. Osobně bych nepoužíval tekutou lepenku na umakart. Umakart je nepropustný!!. Řádně bych očistil a odmastil umakart. Nanesl penetraci na nesavé podklady a po zaschnutí kvalitním lepidlem (nemusí být nutně flexibilní) můžete klidně lepit obklady. Používání flexi a je pracné prašné a zbytečné. Postup na lepení na umakat je i na www.basf-sh.cz

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru