Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Solarni panely, nebo tepelne cerpadlo?

Ahoj.Vsechny Vas zdravim.Mel bych na Vas takovou prozbu.Budu stavet dum a chtel jsem se zeptat, co je lepsi, jak zdroj tepla.JEstli solarni panely, nebo tepelne cerpadlo.A co je cenove vyhodnejsi atd.Ja totiz vubec nevim.Kazdej totiz rika neco jineho.Tudis bych vas chtel poprosit, jestly by nekdo z Vas sem k tomu nemohl neco napsat.Moc by mi to pomohlo.Predem moc diky

S pozdravem Lukas Horacek

Předmět Autor Datum
Vem si to tak, ze solarni panely ti dodavaji teplo, kdyz o nejmin potrebujes. to jest ve dne a v let…
JR_Ewing 22.04.2009 15:10
JR_Ewing
Mám solární panely na ohřev vody, akumulační nádrž na 750 litrů, podlahové teplovodní topení. Když p…
rokator 22.04.2009 15:34
rokator
Ono je to prašť jako uhoď. Záleží na strašně moc faktorech, takhle se to těžko dá říci. Solární pane…
Rce 22.04.2009 15:13
Rce
Ja doufam, ze nebyly mineny solarni panely na vyrobu elektriny. To chran buh. Klasicky kremikovy pan…
JR_Ewing 22.04.2009 15:32
JR_Ewing
behem tech 20 let intenzivniho pouzivani vyrobi tolik energie, kolik bylo potreba k jeho vyrobe Vžd…
Moas 22.04.2009 16:55
Moas
Navratnost kupni ceny neni to co jsem rekl.. Ja mluvim o energii vyrobene panelem a spotrebovane pri…
JR_Ewing 22.04.2009 23:34
JR_Ewing
Ona i ta ekonomická návratnost není tak růžová. Solární panel sice vydrží těch 20 let, ale aby se vr…
Rce 23.04.2009 00:49
Rce
Solarni panely pro me maji smysl, ale ne kremikove :-) viz odkaz vyse.
JR_Ewing 23.04.2009 01:01
JR_Ewing
To souhlas. Kvízová otázka: Myslíš, že naše energetické lobby to povolí lidem na barák?
Rce 23.04.2009 01:30
Rce
Me je to jedno, ja si to tam dam. Mame idealne vetsinu plochy strechy naklonenou na jih, takze to pr…
JR_Ewing 23.04.2009 09:05
JR_Ewing
Máš ideální podmínky, byl by přímo hřích, to nevyužít. poslední
Rce 23.04.2009 13:30
Rce
Sníh, mráz, modré nebe bez mráčků, slunce pere... Takových dní bylo u nás přes zimu dost a já díky…
rokator 22.04.2009 15:35
rokator
Solarni panely jsou mysleny na ohrev vody... Ja jsem taky slysel jednu vec, ze v lete ty solarni pan…
Hovňous 22.04.2009 16:12
Hovňous
Nad "tepelnym cerpadlem vzduch-vzduch" (cti klimatizace s topnym rezimem) premejslim velmi vazne. To…
bahno 22.04.2009 17:12
bahno
Vždyť ti to píšu nahoře. Vodu neohřívají jen do 60 °C. Kolektory (alespoň ty moje) by měly vydržet…
rokator 22.04.2009 18:05
rokator
Pro Hovnouska: Ten dotaz je velmi naivní.Rovnou ti mohu odpovědět,že k vytápění normálního domu ti a…
Jabraka 23.04.2009 07:29
Jabraka

Vem si to tak, ze solarni panely ti dodavaji teplo, kdyz o nejmin potrebujes. to jest ve dne a v lete :-). Tepelne cerpadlo funguje celorocne, samozrejme pokud mas v okoli nejakou malou vodni plochu (ne bazen) nebo mas moznost to dost hluboko zakopat. Solarni panely jednoznacne ano, ale na ohrev teple vody, kde mas bojler, a tedy vlastne moznost vyuzivat pres den naakumulovane teplo vecer a v noci, kdy slunce nesviti.

Mám solární panely na ohřev vody, akumulační nádrž na 750 litrů, podlahové teplovodní topení. Když přes zimu nestačily panely, topilo se dřevem v teplovodní krbové vložce.

Od jara se ale ze všech okolních komínů kouří a já nemusím dělat nic. Přes den se nahřeje těch 750 litrů na nějakých 50 až 65 °C. To bohatě stačí na to, abychom se celá čtyřčlenná rodina vysprchovala, a ještě zbude dost vody pro případ, že bych se chtěl ráno sprchovat znovu. Takže je tam dost velká rezerva i pro případ, že by bylo nějaký den chladněji - pak by se část vody pustila do podlahy.

Ono je to prašť jako uhoď. Záleží na strašně moc faktorech, takhle se to těžko dá říci. Solární panel se vrátí zhruba za 10 let, dalších 10 let může vydělávat a pak je na vyhození. Předpokládám solární panel na výrobu elektřiny a následnou spotřebu a prodej přebytku. Solární ohřev teplé vody je prakticky možný jen v létě, kdy zase nepotřebujeme topit. Pro zimní ohřev spadá solární panel také do kategorie tepelných čerpadel. Tepelné čerpadlo je levnější. Jsou však velké rozdíly v účinnosti a ceně, jestli bude na vzduch, studnu, potok, pod zemí atd. Osobně bych viděl lepší návratnost investice do tepelného čerpadla. Též si nutno uvědomit, že tepelné čerpadlo nebere teplo "z ničeho", ale takové podzemní dokáže vymrazit celou zahradu pořádně, že dost dlouho pak trvá, než rozmrzne a když to přeženu, ještě v červenci jsou na zahradě haldy sněhu.

Ja doufam, ze nebyly mineny solarni panely na vyrobu elektriny. To chran buh. Klasicky kremikovy panel ma zivotnost kolem 20let a behem tech 20 let intenzivniho pouzivani vyrobi tolik energie, kolik bylo potreba k jeho vyrobe. Nezda se vam neco spatne? Ano, skutecne to nema s ekologii moc spolecneho. Ja uz 3 roky cekam na komercni uvolneni index.php, to je teprve bomba. pred rokem avizovali start letos (zatim delaji jen pro armadu USA) s cenou $2/W s tim, ze s rozsirenim by to melo padnout k $0.5/W. Ten panel, ktery maji mezi produkty s vykonem 26W bych koupil hned klidne i za $100. Predstavte si s tim pokryt strechu domu, nebo steny mrakodrapu.. No jo, jenze ja jsem kapku snilek.

behem tech 20 let intenzivniho pouzivani vyrobi tolik energie, kolik bylo potreba k jeho vyrobe

Vždycky se najde někdo, kdo tento citát z doby, kdy byly solární panely novinkou, vytáhne.

Dnešní panely mají enregetickou návratnost 5-6 let a po 20 letech poklesne jejich výkonnost na 80 procent a vydrží ještě dalších mnoho let.

Není problém elektřinu vyrobit ekologicky. Problém je ji někde uložit na tu část dne/noci, kdy bude opravdu potřeba a zároveň ji z míst, které jsou pro solární eletrárny příznivé, s minimálními ztrátami dopravit tam, kde je jí potřeba.

Ona i ta ekonomická návratnost není tak růžová. Solární panel sice vydrží těch 20 let, ale aby se vrátila investice (cca 200 až 400kKč), musí se prodávat přebytek elektřiny za sprostou garantovanou "zelenou" cenu. Je sice fakt, že ten panel vydrží víc jak 20 let, ale při stavu 80% a méně toho na prodej už moc nezbyde. IMHO solární panely, větrné elektrárny atd jsou na draka. Zdražují elektřinu i z ostatních zdrojů. Jako přidávání řepkové srač*ky do nafty. Zdražilo naftu, potraviny a způsobilo v rozvojových zemích hlad. Též se spotřebuje na výrobu víc nafty, než z toho řepkovýho chrástu vyteče.

Solarni panely jsou mysleny na ohrev vody... Ja jsem taky slysel jednu vec, ze v lete ty solarni panely museji nekam dat tu nachytanou energii.Tudis se chci zeptat, jestli je to pravda.A tepelne cerpadlo myslim vzduchove.To jsem zase slysel, ze navratnost je 15let.Ale jestli se budeme bavit realne, tak neverim, ze by to cerpadlo vydrzelo 15let.Tudis taky nevim.Taky jsem se chtel zeptat, jestli k tem solanim panelum je potreba nejaka technicka mistnost, nebo jestli staci jen nejaky bojler?!A jeste jedna vec, slysel jsem ze ohrivaji vodu jen do 60 stupnu, co je na tom pravda?Ma s tim nekdo zkusenosti?Bylo mi receno, ze na solarni panely je dobre mit podlahove vytapeni.(to bych pochopil, ze k ohrevu podlahy staci klidne 30stupnu) Ale zajimalo by me, jak jsou na toim radiatory, jestly je to zmakne vytopit?! Jinak moc dik za prispevky.

P.S. Kdyby nekdo z Vas vedel kontakt, nebo nejlepe odkaz na nejakeho vyrobce, nebo dodavatele solarnich panelu, nebo i tepelneho cerpadla. rad to uvitam

Nad "tepelnym cerpadlem vzduch-vzduch" (cti klimatizace s topnym rezimem) premejslim velmi vazne. Topnej faktor 3, cena geretu na vytopeni celyho baraku 20kKc. Moucha je, ze to funguje jenom do -7, -8, ale to by zase nemuselo tak zasadne vadit, protoze tech dni kdy je min je dost malo. Navratnost mi sice nevychazi uplne zavratne(ale ani uplne zle), ale zase je plus, ze to porad muzu prepnout na chlazeni a v lete se v noci i vyspat.

Pro Hovnouska:
Ten dotaz je velmi naivní.Rovnou ti mohu odpovědět,že k vytápění normálního domu ti ani jedno nestačí.Spíše můžeš jeden nebo druhý systém použít k úspoře klasického vytápění,nebo se značnými náklady provést tepelné izolace domu a dostat se do kategorie nízkoenergetické.Náklady však budou činit do milionku.
Samozřejmě každá úspora energie je dobrá,ale sáhneš dosti do kapsy.
Ten názor,že tepelné čerpadlo slouží jen podlahovému topení je nesmysl.
Ode dneška je možno podat žádost na odbory životního prostředí na příspěvek energetických úspor.
WWW.zelenauspora.cz
JABRAKA

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru