Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kroutící moment

Chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi MĚKKÝM kroutícím mometem a TVRDÝM? Chtěl bych si koupit šroubovák na sádrokarton a tam je vždy uváděn jen měkký a jen nějakých 7-15 Nm, což mi přijde v porovnání s akku vrtačkama málo. Chci s ním spojovat nejen sádrokartony, ale i OSB desky, fošny trámky.... díky

Předmět Autor Datum
Měkký kroutící moment je u měkkého šroubového spojení se vyskytuje u šroubových spojů v měkkých mate…
Rce 19.04.2009 23:30
Rce
Trochu OT, s tím skokovým zvýšením ke konci šroubování do kovu souvisí i znatelná zvýšená zátěž na k…
troo 20.04.2009 11:27
troo
Skokové zvýšení momentu ke konci šroubování souvisí s dojetím závitu "na doraz", takové zvýšení cítí…
Rce 20.04.2009 11:44
Rce
Maximální měkký kroutící moment je takový, jakým akumulátorový šroubovák dokáže ještě plynule otáčet… poslední
honza.xyz 08.01.2014 14:30
honza.xyz

Měkký kroutící moment je u měkkého šroubového spojení se vyskytuje u šroubových spojů v měkkých materiálech (např. dřevo). Točivý moment kontinuálně narůstá během šroubování, nevyskytují se však žádné momentové špičky. Pro toto použití jsou proto zvlášť vhodné velmi tvrdé bity. Tuhý kroutící moment je u tuhého šroubového spojení v tvrdých materiálech (např. kov) s předříznutým závitem nebo se závitořeznými šrouby. Točivý moment se skokově zvýší ke konci šroubování. Pro tyto aplikace jsou vhodné zejména elastické houževnaté bity.

Skokové zvýšení momentu ke konci šroubování souvisí s dojetím závitu "na doraz", takové zvýšení cítíš i při utahování rukou. Při vrtání do plechu je zpomalení způsobeno sevřením v plechu. Na plech máš používat vrtáky do plechu, nebo si je tak nabrousit - s takzvanou pozvolnější prdelkou, aby řezný břit nebyl tak vytrčený z hmoty vrtáku, ale skoro nevyčníval, aby prdelka seděla na plechy celou plochou, ne jen ostřím.

Maximální měkký kroutící moment je takový, jakým akumulátorový šroubovák dokáže ještě plynule otáčet bitem a šroubovat než začne "procvakávat". Maximální tvrdý kroutící moment je takový, jaký šroubovák dokáže vyvinout v rázech při "procvakávání".

To znamená, že když máte tvrdý/měkký třeba 30/15, znamená to, že plynule se bude šroubek otáčet maximálně silou 15 Nm. Když bude potřeba síla vyšší, začne "procvakávat", přičemž zvládne šroubek dotahovat sice pomaleji, ale zato větší silou - až 30 Nm.

Jsou to samozřejmě maximální hodnoty, šroubováky mívají stupnici nastavení kroutícího momentu, takže tyto maximální hodnoty lze snížit, když je to potřeba.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru