Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj, stejná situace u mne. na délku 6m , 3 pole po 2m klenby v maštali, vyboulená štítová zed a pro… poslední
GNRL 26.06.2017 11:27
GNRL

Ahoj,
stejná situace u mne. na délku 6m , 3 pole po 2m klenby v maštali, vyboulená štítová zed a propadlá (vypraskaná ) krajní klenba. k tomu obě traverzi (ano, kolejnice *1913 LP dostavěno) jsou přerezlé na skrz a podepřené dřevěným párátkem.
Uvažoval jsem o podložení dřevěným šaluňkem ve tvaru klenby (opačný postup, než když se klenba staví), ale bylo by to časově náročné a drahé.
Volím postup: kolejnice z důvodu prasknutí podepřít v krajích a každých 1,5m ocelovou stojnou.
na vyčištěné půdě lavice z fošny tl.7cm šíře cca 25 cm kolmo přes klenby, úvaz na vaznici k sedáku a pak postupně odebírat po řadách (1.řada 1.klenba, 2. klenba, 3. klenba).
Začít v každé klenbě vybouráním klenáku a postupovat ke stranám. Užití mašinky / pro srdcaře majzlík.
Nutná bezpečnost: každé cca 3 odebrané řady choďte kontrolovat /pohledem od dveří) jestli se nedochází k rotaci kolejnic, jestli stojky podpírají, jestli se neobjevují nové praskliny (především ve zdivu). Nebojte se na to v půlce vykašlat a zaplatit si bourací firmu, pokud se budou dít statické věci, které si nedokážete vysvětlit. BĚHĚM ODEBÍRÁNÍ MUSÍ BÝT DVEŘE DO MÍSTNOSTI ZAMČENÉ (ať nezasypete nezvaného čumila). Při práci u sebe mějte mobil. Lavičky mějte 2 ( z jedné lavice posouváte druhou).

Po zbourání stropních kleneb nutno zvrchu odřezat prasklé kolejnice.

Další zvolený postup:
Protože maštale je zděná z opuky a na vnější straně podmáčená od neizolované jímky, rozhodl jsme se zbourat zed mezi maštalí a obytným prostorem - udělat základ a vyzdít z Ytongu. Potom se vybourají otvory pod pozednicemi a přes trámek se z obou stran pozednice podepře (cca každý 1,5), sundání krytiny (odlehčení) a zaplachtování. A pak vybourat staré zdivo, dodělat základovou desku, podezdít Ytongem, strop z tvárnic a žb věnec pod pozednici. Z nejhoršího místa se tak stane staticky stabilní trakt s vhodnou tepelnou izolací a zbytek domu zůstane po staru.

nechť se vaše dílo podaří!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru