Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak opravit klenbu??

To je správný názor, vracet zpět klenbu do původního tvaru heverem je naprostý hazard. Pokud jsou u staré klenby vybočené nosné zdi, kde je klenba zakotvená, tak je postaráno o malér.
Doporučuji u starých konstrukcí se dobře podívat jak to kdysi staří fachkraft vymysleli. Aby mírně klenutá klenba neusmykla boční zdivo svoji obloukovou silou, použili jako jistící opěru z obou stran stropní trámy z bukového dřeva.
Jednoduché a chytré. Pokud stav klenby umožňuje použít táhla, tak to je opravdu rozumné bezpečné.
V současné době opravuji chodbovou klenbu s rozpětím 2,5m v délce 4,5m a vzepětí 20cm. To co jsem popsal předem, tak to bylo provedené před 100 lety. Vyměnil jsem při rek. stropu krajní trám, který se opíral o nosnou stěnu klenby. Z druhé strany byl trám O.K. Nosné zdivo je cihla 45cm. Nad založením staré klenby jsem vyvrtal v celé délce otvory do hl.200mm o průměru 12mm co 200mm. Do otvorů jsem nejdříve nalil řídkou zdicí maltu a pak jsem zarazil roxory o celkové délce 400mm. 200mm vyčnívá nad povrchem staré klenby. Dřívějším uhnutím levé nosné zdi se klenba snížila cca o 15mm, ve spodní části je podélná trhlina široká cca 1,5mm-vše je v klidu, památka na 2svět.válku.
Ze spodu klenby v ose spáry jsem trámy 100x100mm, velmi opatrně zapřel klenbu. Jsem si vědom, co by následovalo-klenba je vyzděná pálenou cihlou na výšku-150mm a je vázaná. Já nepoužívám k zesilovaní beton s armováním, ale prostou starou techniku-pálené cihly, co pátou řádu vkládám do spáry 50cm dlouhý 8 roxor. Na zdicí maltu vyskládám 5 řad po 7,5 cihlách a druhý den vše zaliju a tři dny klid. V současné době jsem v polovině. Nyni budu zakládat táhla o D22mm, kterými klenbu v pod založením stáhnu. Celkem založím pod klenbu 4 táhla.
Aby byl docílen úspěšný zásah, je třeba mít v pořádku základové poměry a nosné zdivo. Je třeba si zjistit, kudy jsou vedené staré komínové průduchy, ty zeslabují výrazně únosnost zdiva.Je třeba vědět jak vypadají základové poměry, aby se nepřekročila mez únosnosti terénu
Další pozornost je třeba věnovat zatížení nad kořenem klenby zdivem. To je další důležitá věc. Dostatečná hmotnost zdiva nad kořenem klenby, brání vybourání zdiva obloukovou silou, ale ještě je třeba uvažovat, co se děje ve svislém zdivu mezi klenbou a podlahou, by nedošlo na Lvzpěrné k destrukci. Proto jsem se zmínil o starých komínech. Pokud je klenba moc poškozená a nosné zdivo poškozené, je lépe starou klenbu srazit dolu a postavit novou nebo nový strop. Strop ze dřeva je taky krásný, lehký a dobře tepelně izoluje.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny