Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Psi zničili zahradu

V naprostém zoufalství prosíme o radu co s naší zahradou. Chováme dva psi velké rasy a ti totálně vydupali trávu z části zahrady, která je jim určena. Jedná se o dost velkou plochu. Navíc je zde hodně spodní vody a když je po dešti, nebo vždy na jaře, na podzim a nyní vypadá zahrada jako bažina, my zde však máme technické zázemí a i ke psům musíme chodit, takže potřebujeme nějak vyřešit povrch. Prosím poraďte. Na zámkovou dlažbu v takové ploše nemáme peníze. zatravňovačky jsme též zavrhli z důvodu ekonomických. Pokud jsme se pokoušeli nasít jakoukoliv odolonou trávu, vždy ji psi vydupali. Nevíme, jestli to něčím vysypat... nebo co s tím, ale takhle už to zůstat nemůže, opravdu jsem zoufalí, poraďte. Obrázek stavu přiložen.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pro psy udělat kotce, zahrada se vzpamatuje sama, vysejt hříštní směs. Jiné řešení není. Vím o čem m…
Rce 03.02.2009 22:08
Rce
Dovolil bych si doplnit , hřišťovou zátěžovou ....., Ale jak to uděláš aby tam čokli rok nešli je tv…
paul 04.02.2009 09:42
paul
Paule, děkujeme za tvoje rady a nápady. Naši čokli, jak tady všichni píšete, jsou psi - vlkodav a vl…
cmtz2 04.02.2009 11:24
cmtz2
Jedině to vybetonovat nebo se domluvit s cestářema a nechat vyasfaltovat. Jakékoliv zatravnění je na…
Rce 04.02.2009 11:53
Rce
Při vyasfaltování se asi nedoplatí. Nejlepší by bylo vidět v půdorysu zakreslené a okótované jak to…
veckoo 04.02.2009 16:48
veckoo
Geotextilie je nesmysl, není odolná, ani když se zasype mulčovací kůrou. Existují i travní směsi urč…
Kurt 04.02.2009 17:02
Kurt
Geotextilie není nesmysl, pokud se dá jako separace mezi hlínu a štěrk. Zabrání zamačkání štěrku do…
rokator 04.02.2009 18:12
rokator
Jde o jediné - aby se to zvíře nedostalo až na textilii, protože ji naprosto v pohodě packou rozerve…
Kurt 04.02.2009 18:26
Kurt
Kurte, my to tady se zatajeným dechem sledujeme, ale s tou textilíí to asi nepůjde, našeho vlkodava…
cmtz2 04.02.2009 18:44
cmtz2
jak to tak procházím tak skončíš buď na umělé trávě, nebo betonu na zeleno. Ten beton má hygienické…
paul 04.02.2009 19:30
paul
Máte někdo přehled, jak cenově vyjde betonový chodník proti zámkové dlažbě na m2? O kolik procent je…
veckoo 04.02.2009 20:19
veckoo
Štěrk nemá cenu, ten v bahně naprosto bezestop zmizí ať se tam narve textilie nebo ne. Na chatě každ…
Rce 04.02.2009 21:58
Rce
Místo textílie je použit pod to bordel od chatařů Jestli to nebude ta chyba. Geotextilie jako separ…
rokator 04.02.2009 22:36
rokator
To jistě. Ono by se to muselo odtěžit, nandat textílie... Dělá to samospráva a pár amatérů za to, co…
Rce 04.02.2009 22:46
Rce
Takovej pomatenej nápad ... co rozvinout starý lino?
veckoo 04.02.2009 23:22
veckoo
Těch tam je... :)) A thérpapíry...
Rce 04.02.2009 23:27
Rce
Mno jo, von v močále zmizí i tank - takže nějaký lino....:-p poslední
Kurt 05.02.2009 08:51
Kurt

Paule, děkujeme za tvoje rady a nápady. Naši čokli, jak tady všichni píšete, jsou psi - vlkodav a vlčák, na malém prostoru zavření býti nesnesou. Vlkodavy chováme již přes deset let a ta zahrada takhle vypadá pouze poslední dva roky. Na fotce to není vidět, ale napravo za oplocením začíná okrasná a obytná zahrada, která je kolem celého domu a je opravdu výstavní, takže se se sekačkou a trávníkem máme kde se vyžít. Ta část, jak jsou psi, je ryze pracovní a na trávě zde netrváme, šlo nám víceméně a jakýkoliv jiný povrch než je bláto. ( Mimochodem, na fotce to není vidět, ale psi mají k dispozici jak zastřešené poměrně velké a vydlážděné garážové stání, tak zastřešenou vydlážeděnou pracovní plochu u technické stavby, v blátě se nijak neválají a paradoxně jsou poměrně čistí). Tak jsme shrnuli nápady co zde zazněly , hlavně ty Tvoje a poraď jestli to není kravina - 30 - 40 cm hlíny bychom na jaře bobkem shrnuli, celé to vysypali jemnějším makadamem, udusali třeba žabou, nato zase tu hlínu, udusali, uváleli a naseli jetel nebo vojtěšku. není to kravina? Mysleli jsme že by v tom makadamu vznikla jakási drenáž a kdyby to prorostly kořeny toho jetele , tak by už pod psí tlapou ta rostlina nešla tak snadno do háje. My jsme oba Mgr. uměleckého a duchovního zaměření, pro praktický život dost málo použitelní, tak se takhle idiotsky ptáme. Jinak tuto část zahrady používám na práci, ( když je sucho, což je většinu roku) zde řežeme dřevo a děláme různé koniny. Díky za nápady všem, jse moc hodní.

Jedině to vybetonovat nebo se domluvit s cestářema a nechat vyasfaltovat. Jakékoliv zatravnění je nanic. Vím o čem mluvím. Pes když běhá, vydupe všechno. Dva psi, 2x víc všechna. Když z toho neubude bažina ale vyasfaltovaná plocha, nebude to tak zlé. Jakýkoliv měkký povrch psi při řezání zatáček při stíhání kolemjdoucích spolehlivě zničí. Obzvlášť taková telata. Zde nutno rozhodnout. Buď psi, nebo zeleň. Pro psy je rozhodnuto jednoznačně, takže jedině pevný povrch. Nebude to vypadat tak strašlivě, jako baskerwillská blata, co tam máte teď.

Při vyasfaltování se asi nedoplatí.
Nejlepší by bylo vidět v půdorysu zakreslené a okótované jak to vypadá. Rozsektorovat to. Zdá se, že ti dva pejsci ten dřevěný plaňkový plot nepřeválcují. Dávám ke zvážení, udělat další mobilní plaňkový plot, který podle potřeby případně posunete, ale hlavně jím rozdělíte jejich stávající teritorium na dvě části. Zatímco jednu budou devastovat, druhá se bude vzpamatovávat. Otázkou je, zda se to podaří časově sesynchronizovat - hlavně v zimě to bude problém.
Navézt štěrk o jemné frakci podle mne nic neřeší. Jsou to velcí psi a je otázkou času, kdy to rozhrábnou jak buldozeři ze spodním bahnem. Ze zkušenosti vím, že štěrk a kačírek kříženci vlčáka na pošlap nevadil. Nejraději bych tam viděl zámkovou dlažbu - měli by si na čem obrušovat drápky. :))

edit:
Ještě mě napadá - co umělá tráva? někdo tu zmínil ?geo?textilii ....

Máte někdo přehled, jak cenově vyjde betonový chodník proti zámkové dlažbě na m2? O kolik procent je to levnější/dražší, když všechno zadají jako zakázku živnostníkovi?
Jestli pejsci chytají krtčí stopu, tak opravdu jedině pořádný beton ... :-D
Nápad s asfaltem od Rce byl velmi dobrý v tom, že kdyby jim kolem dělali asfaltovou silnici a zajeli omylem k nim na dvorek a za patřičné všimné jim koberec položili, bylo by to nejrychlejší a možná i nejlevnější :-)
Jak to zadají zakázkou vyasfaltovat, bude to drahé.

edit:
Ptal sem se známého, který to samé řešil štěrkem o střední frakci. Po letech se mu to slehlo, ujezdilo autem a udupalo a nadělaly se prohlubně a dělají se mu zase kaluže. Jak tu někdo psal, kamínky se zašlapou a zajezdí do půdy ... za čas je třeba dosypat další fůrou kameniva a rozhrábnout to.
Ti co doporučovali drenážní potrubí, radili dobře.

Štěrk nemá cenu, ten v bahně naprosto bezestop zmizí ať se tam narve textilie nebo ne. Na chatě každý rok na blátivou příjezdovou cestu vyklopí mnoho Tater štěrku, rozhrnou. Místo textílie je použit pod to bordel od chatařů, včetně starých skříní a podobně. Do podzimu šutry zmizí patrně až do pekla. Protože kdyby platil zákon Zachování hmoty, bude cesta za ty roky pět metrů nad okolním terénem. Protože je stále stejně vysoko, štěrk se zcela jistě rozpouští ve žhavém magmatu zemském.

To jistě. Ono by se to muselo odtěžit, nandat textílie... Dělá to samospráva a pár amatérů za to, co vybere od dobrovolníků. To už by se vyplatilo udělat pořádnou asfaltku. Tak se nahází do louží a bahna staré chroští, zasype šutrem a roztáhne radlicí na traktoru a večer je hotovo. Přes sezónu to vydrží...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru