Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vytápění

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na Váš názor. Postavil jsem podsklepený RD (sklep + 2 patra) z 44 cm bloků, s tepelnou ztrátou 10 kWh a uvažuji o vhodném způsobu vytápění (nechci TČ). Co je jisté, bude kotel na tuhá paliva (vlastní les) s kombinací s kotlem na plyn (kondenzační nebo klasický???). 50% topné sezony pojedu pouze na plyn, 50 % pouze na tuhá paliva. Hlavní problém, s kterým si nevím rady je ten, že cca 35 % podlahových ploch má být vytápěno podlahovým topením v kombinaci s radiátory. Jak zajistit kombinaci plynového kotle s tím na tuhá paliva, směšovací nádobou, tak, aby to fungovalo??? Mám použít kondenzační kotel či raději klasický??? Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Berte to jako můj osobní názor podložený mnoha zkušenostmi z montáží topení v novostavbách. Kombinac… poslední
Skipi 18.01.2009 20:30
Skipi

Berte to jako můj osobní názor podložený mnoha zkušenostmi z montáží topení v novostavbách. Kombinace podlahového topení a radiátorů není to pravé ořechové. Hodně majitelů takové kombinace po jedné až dvou topných sezonách zjistila že radiátory vůbec nepoužila a zbytečně za ně a za druhou regulaci vyhodili peníze. Proto bych řešil buď jedno nebo druhé.
V případě radiátorů je věc jasná, jen bych se přimlouval za předimenzování radiátorů (větší plocha = větší tepelný výkon = menší tepelný spád) pro využití kondenzačního kotle, při teplotě náběhové vody víc jak 60° jsou to opět vyhozené peníze které se za životnost nikdy nevrátí.
Pokud podlahové topení tak všude a kvalitně (zjistit si nějaké reference před tím než realizaci zadáte montážní firmě-viděl jsem hodně hrůz co pochybné takyfirmy dovedou). Potom kondenzační kotel ano a kotlem na tuhá paliva natápět akumulační nádrž (čím větší tím lépe) a z ní pak mixovat trojcestným ventilem do podlahovky. V tomto případě jste připraven do budoucna jak na tepelné čerpadlo, kolektory a jejich kombinace. Možná někdo namítne co na jaře a na podzim když je třeba zatopit jen večer v koupelně na vykoupání a honit podlahovku je v tomto případě neekonomické z důvodu její pozdější reakce? V tomto případě to řešíme radiátorovým žebříkem který je napojen z podlahy teplou přívodní smyčkou podlahového topení co nejblíž k rozvaděči a vývodem opět pokračuje smyčka podl. topení. Do žebříku se ještě nainstaluje el. topné těleso kterým žebřík ohřejete na jaře a na podzim bez nutnosti pouštět energii do podlah (zahřeje vzduch a uschnou ručníky). Přes topnou sezonu v žebříku proudí voda použita na podl.topení (30°C - 40°C)což na ručníky také bohatě stačí a přitom máte temperovanou i podlahu. El. topné těleso se může zapínat buďto ručně do zásuvky nebo se dá koupit s časovým spínáním.
edit: jsem zvědav co a jak poradí zde: http://vytapeni.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=108642&sta rt=0

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru