Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Digestoř - důkladné utěsnění zpětného tahu

Zdravím všecky,
už jsem to tu jednou řešil, ale už hodně dávno, takže to tu založím znovu.
V bytovce máme přetlakový systém odsávání par z kuchyně, tj. každý má svoji digestoř s motorem. Problém je, že z pater pod náma to funí i ke mě do kuchyně. Do potrubí jsem zakoupil a namontoval plastovou zpětnou klapku, leč stále lehce propouští. Bohužel stavební firma spoustu věcí "oje*ala" a vývody digestoří jsou do centrální svislé roury vedeny kolmo. Něco takovýho, jako je vybourání půlky kuchyně a předělávání potrubí nepřichází v úvahu.
Takže hledám řešení, který by to alespoň trochu napravilo. Pomohly by dvě zpětný klapky? Nebo existuje nějaká dokonale těsnící klapka?

Předmět Autor Datum
já dostal k digestoři plastovou "těsnicí" klapku - ty uvozovky jsou na místě, protože mezi klapkou a…
Moas 02.01.2009 12:58
Moas
Já tam mám klapku, která těsní celkem slušně. Jsou to dvě půlkruhový křídla "na motýla", ale uprostř…
Prasak 02.01.2009 13:14
Prasak
Jak to tak čtu, vzpomenul jsem si na ty časy, kdy zlý imperialista stál za hranicí a číhal, až nebud…
čumil_old 02.01.2009 16:42
čumil_old
M10, JP 75,... není nad procházku v tomto v parném červenci. Ta gumička by těsnila, ale brzo by se…
Prasak 02.01.2009 17:48
Prasak
Pokud je to taková http://www.setta.cz/pool/thumb_170_klapka100_bez_r am(3).jpg, tak přelepit přes p…
kejki3 02.01.2009 19:15
kejki3
Je tato: [_thb_70961.jpg]
Prasak 02.01.2009 19:22
Prasak
Možno by sa to dalo vyriešiť niakym pachovým filtrom, ktoré sa predávajú k digestorom.
Julo 02.01.2009 22:21
Julo
Všechno je špatně. V té rouře má být "tah", takže škvírky ve špérklapkách by neměly vadit. Není-li t…
Rce 03.01.2009 15:50
Rce
Hlavní smradovod je asi 20 - 25cm široká roura, na střeše je částečně zahnutá zpět ke střeše s mřížk… poslední
Prasak 03.01.2009 20:33
Prasak

já dostal k digestoři plastovou "těsnicí" klapku - ty uvozovky jsou na místě, protože mezi klapkou a jejím ráměčkem byla po celém obvodu snad pětimilimetrová škvíra, no prostě to netěsnilo ani omylem.

Tak jsem tam namontoval původní, 30 let starou, plechovou klapku (očištěnou a znovu promazanou). tam ta škvíra neměla víc než milimetr. A šlape to výborně. Ti naši předkové nebyli úplně na palici. Ta klapka ale byla jiný průměr (byla větší), musel jsem si z PVC trubky udělat horkovzduškou redukci. Ale zvládlo se to, nebylo potřeba nic bourat.

Já tam mám klapku, která těsní celkem slušně. Jsou to dvě půlkruhový křídla "na motýla", ale uprostřed, v místě uchycení, tedy kolem pantíků, to protahuje. Bohužel celkem dost, protože dnes se prodávají nenormálně předimenzovaný digestoře (jsme v novostavbě), který mají dva motory po 125W, takže je to tah jak kráva. Takže zespoda to tlačí luft kam jen může.
Já sám jsem v digestoři jeden motor odpojil, i na nejnižší stupeň to bylo hlučný až až, teď je to jen snestitelný, nikoliv však přijatelný.

Jak to tak čtu, vzpomenul jsem si na ty časy, kdy zlý imperialista stál za hranicí a číhal, až nebudeme připraveni.
Při rozebírání plynové masky mě udivilo, jak subtilní jsou výdechové a nasávací ventilky. Slaboučká guma dosedající na růžici z plastu.(nemáš-li zkušenost s lidmi stejných tváří v masce M10, rozeber si respirátor)
Jestli se ti chce kutit, zkoumal bych cestu výroby mezikusu nebo vloženého prstence s tenkou gumovou lamelou, kterou by protitlak z komína přimáčkl.
Jest ovšem otázkou, jak by se to chovalo po delší době, kdy se mastná pára zaslouží o vznik lepivé vrstvičky fujtablu po celé cestě ven.

M10, JP 75,... není nad procházku v tomto v parném červenci.

Ta gumička by těsnila, ale brzo by se přilepila a hlavně moje digestoř by na tom ztratila polovičku výkonu.
Už jsem kdysi udělal kartonovej model zpětné klapky - byla to dutá krychle, ve které byl nahoře a dole otvor na potrubí a uvnitř (na spodním otvoru) by ležela čtvercová klapka, na jedný straně volně přichycená. Proud vzduchu by to dno odspodu zvednul v pohodě, ale odvrchu naopak by to protitlak přimáčknul. Mám však obavy, že by se to taky časem zalepilo. Ale teď mě napadá, že bych to mohl udělat z průhlednýho akrylátu, utěsnit silikonem a udělat tomu jednu stranu na šroubky, aby se to dalo v pohodě rozebrat a vyčistit. Jen by to bylo celý trošku velký, ale já mám nad digestoří skříňku, kde by to bylo schovaný. Ještě najít někoho, kdo mě ten akrylát přesně nařeže.

Všechno je špatně. V té rouře má být "tah", takže škvírky ve špérklapkách by neměly vadit. Není-li tah, je něco špatně. Je-li bídný tah, tak se dává ještě jeden větrník nahoru, který se zapíná, když kdokoliv zapne digestoř. Tím se zvýší cuc ven a neuniká puch po partajích. Též by mohla pomoci větrná hlavice nahoře. Možná za distribuci smradu může hnízdo nahoře ve vršku roury či nějaké svinstvo. Navštívil v dohledné době někdo ústí smradovodu? Špérklapku nikdy tak dokonale neutěsníš, to bys tam musel udělat membránový ventil, jako ve výše zmíněné plynové masce.

Hlavní smradovod je asi 20 - 25cm široká roura, na střeše je částečně zahnutá zpět ke střeše s mřížkou na konci. A navíc si s tím lámu hlavu celou dobu, co tu bydlíme (loni dokončená novostavba). Na větrnou hlavici bysme se museli asi složit a pochybuju, že by do toho ty tři byty pod náma chtěly jít.

Dnes jsem tu klapku vyndal a zkusmo kousky izolepy utěsnil ty dírky, co tam jsou. A jak na sviňu zatím nikdo pod náma nevařil, abych zjistil, co to udělá. Pokud to výrazněji nepomůže, budu hledat lepší řešení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru