Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teplovodní čerpadlo PICCOLA

Nedávno jsem se přestěhoval do domu kde je u kotle oběhové teplovodní čerpadlo PICCOLA stáří tak asi 30let.Prý před čerpadlem na trubce je nějaký filtr,který se má čistit,potřeboval bych poradit jak na to.Děkuji za každou radu....

Předmět Autor Datum
Předpokládám, že na trubce před čerpadlem je osazená "hliníková boule", což je ten filtr. Na straně… nový
StanB 14.12.2008 21:27
StanB
Hm, tak ten filtr se dá ucpat taky - docela úspěšně se potom nechá vyvařit voda z kotle…(zvlášť, pok… nový
Kachlík 14.12.2008 23:00
Kachlík
při napuštěném systému, tak uděláš potopu a zaprasíš všechno ve sklepě Při správné montáži by měl b… nový
Filuta 14.12.2008 23:04
Filuta
Ano filtr je taková hliníková boule a u prostřed je šroubek nad a pod filtrem mám kohout kterým tedy… nový
Mára 15.12.2008 08:42
Mára
Ten šroubek je zátka, takže co vyplave, vyplave a ještě trochu propláchnout. nový
kejki3 15.12.2008 10:35
kejki3
Děkuji všem za radu.Vše se zdárně podařilo.:beer: nový
Mára 15.12.2008 14:58
Mára
Doporučujin vyměnit i čerpadlo....Zahyne v tu největší zimu....prevence...!! nový
Ferda371 15.12.2008 16:57
Ferda371
Pccolik nikdy nezahyne máme u kotle v bytovce asi třicet let starý a chrastí si to bez jakýkoliv údr… poslední
Hoockkk 02.10.2015 03:14
Hoockkk

Předpokládám, že na trubce před čerpadlem je osazená "hliníková boule", což je ten filtr. Na straně odvrácené od čerpadla je 1/8" zátka, kterou by měl po odšroubování odtéci veškerý "bordel" shromážděný nad poměrně hrubým sítkem ve filtru. Z popisu vyplývá, že pokud to uděláš při napuštěném systému, tak uděláš potopu a zaprasíš všechno ve sklepě. Takže základ je vypustit vodu ze systému topení, odšroubovat zátku ve filtru, s kýblem pod trubkou doufat, že zbytek vody vyplaví shromážděné nečistoty, eventuálně tomu procesu dopomoci napouštěním vody do trubek. Proč o tom mluvím tak ironicky, .... nemám sice zkušeností na rozdávání, ale ještě jsem tento hliníkový filtr ucpaný neviděl, .... netvrdím ale , že to možné není. Pokud ale oběh vody funguje tak bych to nechal na jaro (stejně z toho nakonec zůstane zase podzim:-D). Pokud oběh vody neprobíhá, tak je možné, že čerpadlo je "zalehlé". Tahle čerpadla měla v čele krycí zátku, pod kterou byl ukryt konec hřídelky čerppadla se šlicem pro šroubovák. Stačilo trochu pootočit, vrtulka se odlepila a oběh fungoval jak měl. Po odšroubování krycí zátky proplívá kolem ložiska hřídelky voda, ale není to nijak moc a po vrácení zátky zpět je systém opět vodotěsný.

Hm, tak ten filtr se dá ucpat taky - docela úspěšně se potom nechá vyvařit voda z kotle…(zvlášť, pokud je pořádně naloženo). Sám jsem nevěřil, co se na něj dá nachytat za sajrajt, a kombinace šlem+písek je docela vodotěsná. Jinak inteligentně dělaný topný systém má nad a pod čerpadlem ventil, takže by mělo stačit zastavit ten na vstupu, povolit tu zátku, a teoreticky by se mělo to sítko, co je v tom filtru, propláchnout. Držím palce a obdivuji životnost, já znám nejdéle běžící picollo jen asi dvacet let…
K.

při napuštěném systému, tak uděláš potopu a zaprasíš všechno ve sklepě

Při správné montáži by měl být před filtrem a za ním kulák (nebo šoupě) a stejně tak před pikolou, za pikolou...

ale ještě jsem tento hliníkový filtr ucpaný neviděl

Jé, to byses divil, co dokáže napadat z ocelových trubek, hromada rezavých šupin, které to naprosto zneprůchodní a učiní totál pevný špunt.

Ano filtr je taková hliníková boule a u prostřed je šroubek nad a pod filtrem mám kohout kterým tedy pravděpodobně uzavřu vodu.Proč se ptám hřejí mě radiátory pouze ve vrchní části a soused říkal že by to mohl být vzduch.pytel,když jsem odvzdušnoval a nic nesyšelo ale tekla jen teplá voda.Jak se tedy ta hliníková boule vyčistí?V létě jsem řezal pár radiátorů a dělal drobnou rekonstrukci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru