Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem plíseň na střešních trámech

Dobrý den, mám jeden dotaz. Asi půl roku bydlíme v novém bytě pod střechou - není to přímo novostavba, ale rekonstrukce napůl s dostavbou. pod stropem máme izolaci a sádrokarton. Při montáži klimatizační jednotky jsme zjistili, že máme trámy celé mokré a plesnivé. Taky nám v ložnici zatéká u okna. To asi vzniklo neodvětranou střechou a tady se asi voda sráží. Všechno jsme sice stavitelům řekli, slíbili, že udělají větrací otvory na střeše, ale nevím, jestli budou řešit již vzniklou plíseň. Jsem z toho zoufalá, protože máme 2 děti a nerada bych řešila zdravotní problémy. Nemáte někdo prosím zkušenosti s likvidací plísně pod střechou? Je tam malý prostor, tak si 50 cm, ani nevím, jak se tam pořádně dostat. Děkuji za radu. PS: Rada, abychom se přestěhovali je sice hezká - už jsme takovou dostali - ale neřešitelná. Díky.

Předmět Autor Datum
Tam je něco hodně, hodně špatně. Byt je ve vašem osobním vlastnictví, nebo jste v nájmu? Udělejte si…
sHpy00n 12.12.2008 15:08
sHpy00n
Mezi izolací a sádrokartonem musí být parozábrana. Jen odvětráním to nevyřešíte, podkroví má předeps…
kejki3 12.12.2008 22:25
kejki3
máme 2 děti a nerada bych řešila zdravotní problémy. Zdravotní problémy z plísně velice pravděpodob…
Filuta 13.12.2008 00:19
Filuta
No, nafotili jsme všechno, teď se chystám napsat reklamační dopis. Už jsme jim to sice říkali ústně,…
Polly2008 13.12.2008 08:59
Polly2008
Staré trámy mohly být nakažené sporami dřevomorky už někde ze skladu, původního umístění atd. Pak tě…
Filuta 14.12.2008 23:14
Filuta
Dobrý den,možná Vám pomůže toto:plisne-v-byte. Zatím mám jen kladné ohlasy, je však nutné postupovat…
Chons 15.12.2008 21:29
Chons
Zřejmě bude nad sádrokartonem udělaná špatně parozábrana, nebo tam chybí úplně... a taky asi vrstva…
biker.61 16.12.2008 20:24
biker.61
Vánoce v klidu asi jo, ale s Velikonocema už bych si tak jistej nebyl ;-). poslední
Filuta 16.12.2008 23:31
Filuta

máme 2 děti a nerada bych řešila zdravotní problémy.

Zdravotní problémy z plísně velice pravděpodobně nehrozí. Ale hrozí, že plíseň zcela sežere trámy a spadne to na hlavu, což je ještě hroší. Může to být dřevomorka a ta žere trámy docela svižně a důkladně. Nutno řešit velice rychle, protože u zažrané dřevomorky nepomůže ani vysušení, dovede růst pak i na suchu (vodu si tam mrcha vyrábí chemicky sama). Urychleně se musí něco dělat, bohužel, bez fotodokumentace a důkladného prověření co tam je, nelze pořádně poradit. Jestli je to po rekonstrukci, někdo tu rekonstrukci dělal a něco řádně odfláknul a nutno reklamovat. Jestli bude muset střechu rozebrat aby se tam dostal, je jeho problém.

No, nafotili jsme všechno, teď se chystám napsat reklamační dopis. Už jsme jim to sice říkali ústně, ale radši to hodíme na papír. Stavěla to sice stvební firma, ale použili staré trámy, tak nevím, kde byla chyba. A já se tak těšila na první klidné Vánoce v novém.... teď z toho nespíme. Přesto díky za rady.

Staré trámy mohly být nakažené sporami dřevomorky už někde ze skladu, původního umístění atd. Pak tě lituju. Jediná náprava je to znova rozebrat, okamžitě spálit (spory se velmi rozšiřují dál) a udělat nové. Chtělo by to nezávisle jít někam na mykologickou poradnu, donést vzorek, jestli je to opravdu dřevomorka a v jakém je stádiu. Aby se vědělo, jestli je nutno vše vyházet a spálit nebo to jde ještě sanovat a dle toho buzerovat stavební firmu a nenechat se ukecat jejich sliby.

Zřejmě bude nad sádrokartonem udělaná špatně parozábrana, nebo tam chybí úplně... a taky asi vrstva tepelné izolace bude nedostatečná. Dřevomorka snad ale nepracuje zas tak rychle, aby nemohli letošní vánoce proběhnout v klidu :-) a pokud je píseň až na trámech a ne uvnitř na sádrokartonu, tak ještě není tak zle.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru