Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A čím? Autogenem? Elektrikou? Invertor na sváření elektrikou, helmu, elektrody koupíš v každém Super…
Rce 17.11.2008 22:42
Rce
Učit se svářet invertorem je trochu přepich, klidně se nauč svářet obloukem se střídavým trafem, pře…
jindra2 19.11.2008 14:21
jindra2
To máš sice pravdu, že tento přechod je pak nádhera. Svářím léta, ale střídavým trafem a rutilem se…
Rce 19.11.2008 14:28
Rce
Ale lze, jen chce trochu poladit... Prvne se do toho musi pridat ventilator, protoze je to jinak pou…
bahno 19.11.2008 15:30
bahno
Ještě by se slušelo dodat že ne vždy je to rukama. Z vlastní zkušenosti jsem dospěl k tomu, že rutil…
sHpy00n 28.11.2008 21:50
sHpy00n
.... právě jsem si přečetl odborné pojednání o svařování elektrodou s obalem.Odborník uvádí, že nejm… poslední
laik 02 04.11.2014 22:33
laik 02

A čím? Autogenem? Elektrikou? Invertor na sváření elektrikou, helmu, elektrody koupíš v každém Super-hyper. Zajít na šrotiště pro pár traverz a zkoušet. Touto metodou se naučilo dost kutilů. Na rady si vzít kamaráda, co již umí svářet. Načíst si nějakou teorii, požární předpisy. Nekupovat hlavně žádné střídavé svářečky, ač jsou levné.

To máš sice pravdu, že tento přechod je pak nádhera. Svářím léta, ale střídavým trafem a rutilem se mi tím prskadlem nepodařil nikdy úhledný svar. Sice to drželo, ale hrůza na pohled. No, aspoň se člověk ještě pocvičí v zabrušování svaru flexou :)). Když amatér vidí v hyper-super trafosvářečku za 1kKč, zajásá. Ale sváření od této atrapy nelze čekat.

Ale lze, jen chce trochu poladit... Prvne se do toho musi pridat ventilator, protoze je to jinak pouzitelny tak na 1.6mm elektrody, pak konektory na kabely, a nakonec clovek zbastli usmernovac a uz to vari docela dobre :-) A k puvodnimu dotazu: teorie je na index.php a pak praxe, praxe a praxe... Je to vo rukach ja se to taky teprva ucim, ale uz to aspon nejsou uplny hruzy.

Ještě by se slušelo dodat že ne vždy je to rukama. Z vlastní zkušenosti jsem dospěl k tomu, že rutilky jsou hodně háklivé na vlhkost. Oblouk se pak težko zapaluje. Mnohdy se dokonce nedaří zapalit vůbec a nepomůžou ani jadrné nadávky. Proto když vím, že budu vařit, dám si elektrody předem vysušit přez noc třeba na radiátor a při práci je nikdy nepovaluju volně na zemi apod. Pěkně v tubusu, kterej jsem si udělal z mirelonu. Skladuju je v suchu v panelákovém sklepě, protože v nevytápěné garáži dokázy natáhnout tolik vlhkosti, že by se daly ždímat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru