Předmět Autor Datum
Myslíš takový alobal? To není izolační, ale odrazná. Prostě se nalepí na zeď jako tapeta. Možno použ…
Rce 02.11.2008 23:15
Rce
Pokud je to to ten "Alobal" s izolační vložkou tak to dokáže udělat 0,5 až 1 stupeň podle velikosti…
Bengo 02.11.2008 23:38
Bengo
Jestli se to zvedne o 0.5 až 1 tak souhlas, není to málo. Jestli to máš a můžeš to tady lidem potvrd…
Rce 03.11.2008 00:06
Rce
Použijte folii,smysl to má,nezáleži na tom,jestli něco více,či méně sálá,fólie prostě odráží teplo d…
Lubomír 03.11.2008 09:58
Lubomír
To se mi nějak nezdá - souhlasil bych s "Bengo" - pokud ten materiál nemá zároveň i izolační vlastno…
Riccardo 27.03.2009 09:15
Riccardo
... tak tomu VER !!! ak chceš dôkaz, zober si bezkontaktný teplomer a zmeraj so povrchovú teplotu na…
kolemdoci 22.11.2010 16:02
kolemdoci
Nalepil jsem folii na karton a ten jsem pak zasunul za radiátory.Je to asi vhodné za radiátory článk…
milans 03.11.2008 19:08
milans
Rozhodně to smysl má. Mám ji za každým radiátorem ( žebrovým litinovým ) v panelovém bytě. Rozdíl je…
Schizo 04.11.2008 12:18
Schizo
má to ještě jeden aspekt a to, že se stěna přestane za radiátorem ohřívat. V paneláku problém - možn…
cody 04.11.2008 17:40
cody
Tato odrazová folie má skutečně velmi významný vliv na únik tepla podokení vyzdívkou ven.Z radiátoru…
Jabraka 04.04.2009 23:18
Jabraka
No dobře, ale stejně bych chtěl vidět infra snímek před a po ... Mimochodem, pokud někdo musí mít v…
Riccardo 05.04.2009 09:51
Riccardo
Je jasné,že po zateplení zvenčí se vyzářené teplo z radiátoru akumuluje do zdi. Nemůže až tak podsta…
Jabraka 05.04.2009 10:12
Jabraka
jestli vam vadi jen to ze hlinikova - nebo jaka to je - folie brani jen salavemu teplu, tak mate moz…
vydra 20.12.2009 07:36
vydra
Děkujeme za doplnění více než rok starého tématu. Co se týče vlhkosti v paneláku - stačí plastová ok…
Kurt 20.12.2009 10:41
Kurt
Zdravím všechny diskutéry, měl bych prosím také jeden dotaz: Bydlím v RD a pořídili jsme za topení…
Martin T. 11.01.2010 12:00
Martin T.
Jak jsem pochopil,folii nemáš přilepenou na stěně.To je samozřejmě chyba.Stěna se pak ohřívá cirkula…
jabra 11.01.2010 13:49
jabra
Nevím, jak u vás, ale tady je kolem nuly, takže k tání sněhu chybí málo. Jenže mně leží sníh až u zd…
kejki 11.01.2010 15:53
kejki
Teplota venku je cca -3 až -5, ale určitě máte pravdu že teď bylo tepleji. to jabra: ano, fólie nen…
Martin T. 12.01.2010 11:12
Martin T.
Zahnutí nebude mít vliv, nepřilepení ano.
Kurt 12.01.2010 12:13
Kurt
Každá taková věc má význam. A nejlíp pomůže zaizolování celé špalety zvenku.... Pravda v paneláku mu… poslední
Hmul 27.11.2010 00:58
Hmul

Myslíš takový alobal? To není izolační, ale odrazná. Prostě se nalepí na zeď jako tapeta. Možno použít násadu na koště, kterým to uhladit na stěnu. IMHO Jez. je to téměř k ničemu, škoda peněz. Radiátor příliš nesálá, aby bylo co odrazit. Nejvíc se pomůže, když je volný průchod vzduchu nahoru, žádné nacpání radiátoru do bedny, žádné záclony přes něj...

Pokud je to to ten "Alobal" s izolační vložkou tak to dokáže udělat 0,5 až 1 stupeň podle velikosti radiátoru a místnosti. To není málo.
Instalace - vyříznout otvory pro upevnění radiátoru, uhladit tak aby to nebránilo proudění vzduchu. A je to.

Jestli se to zvedne o 0.5 až 1 tak souhlas, není to málo. Jestli to máš a můžeš to tady lidem potvrdit, uděláš dobrý skutek ;-). Já o tom zatím dost pochyboval. Jiná situace je u přímotopů a různých "vyzařovacích" topeních, tam je odrazný efekt IR záření jasný.

Použijte folii,smysl to má,nezáleži na tom,jestli něco více,či méně sálá,fólie prostě odráží teplo do místnosti,které by zbytěčně utíkalo do zdi.Je zajímavé,že zde stále někdo pochybuje o daných a neměnných zákonech a vyvrací je druhým.Před lety když jsem vyměnil látkové závěsy za hliníkové žaluzie v oknech ,šla spotřeba plynu též dolů,je to podobný efekt,lesklá žaluzka odráží teplo zpět.
A to lepení doporučuji na silikon,nedavno jsem to lepil také ,okraje souvislá housenka ,porom pár křížů a puntíků ,tak aby bodů bylo co nejvíce a nalepit,jask zde již bylo uvedeno ,dále zažehlit nějakým předmětem,který se vejde do mezery za topné tělůeso.Lepte důkladně,ať nemáta po krajích odfouklá místa,kraje mám přimáznuté dokonale silikonem a omalováno až k folii.

To se mi nějak nezdá - souhlasil bych s "Bengo" - pokud ten materiál nemá zároveň i izolační vlastnosti, pak nesálavé teplo jím prostoupí.
U radiátoru bych tomu ještě možnbá věřil, i když ten taky moc nesálá. Je ale fakt, že v paneláku to každý žhaví na maximum - takže to fakt sálá, já mám teplotu vody max. 35 stupňů a stačí to - ale nesálám :-)
Ale u žaluzií ? Ano, slunko sálá, takže v létě OK, ale zevnitř ven ? Nevěřím ...

... tak tomu VER !!! ak chceš dôkaz, zober si bezkontaktný teplomer a zmeraj so povrchovú teplotu na žaluzke a na skle za ňou -> bude tam rozdiel aj 1,5-2 C :o().
Medzi žaluzkami a sklom je vytvorená ďalšia vzduchová medzera a tá bráni úniku tepla von.

Rozhodně to smysl má. Mám ji za každým radiátorem ( žebrovým litinovým ) v panelovém bytě. Rozdíl je opravdu znát . Zeď nepohlcuje teplo radiátoru, ale folie ho odráží do místnosti . A s názorem 0,5 - 1 stupeň se dá naprosto souhlasit, při dnešních cenách tepla ( hlavně u dálkově vytápěných paneláků )je každý stupeň k dobru výhra ;-).

má to ještě jeden aspekt a to, že se stěna přestane za radiátorem ohřívat. V paneláku problém - možný vznik plísní, protože tím posunete rosný bod. Tohle je ověřené v praxi. Samozřejmě záleží na poloze bytu typu panelu atd... Dále jak psal RCE je třeba mít prostor okolo radiátoru, aby vzduch mohl proudit. Zmenšením prostoru omezíte proudění vzduchu a tím i rozvod tepla v místnosti a účinnost radiátoru. Suma sumárum to vyjde pak "šul nul" a plísních nemluvím. Na tohle téma jsme diskutovali i s odborníky na UT a zateplování už před lety. Závěr : prodejce má kšeft a efekt nula, tedy co se týče paneláku.

Tato odrazová folie má skutečně velmi významný vliv na únik tepla podokení vyzdívkou ven.Z radiátoru se sděluje teplo do místnosti třemi způsoby.Vedením - mezi radiátorem a vzduchem,sáláním - na obě strany od žeber radiátoru a prouděním - ohřátým vzduchem.Protože v zimě může být radiátor teplý až 70 st C,jsou tyto tepelné převody asi stejné.Když se provádí fotografování budovy infrakamerou,je největší únik tepla právě za topením.Podle informací jde do nezateplené zdi v tomto místě až 25 % tepla.Viděl jsem snímky z kamery a dokonce se dají skrz zeď v infračerveném spektru rozeznat na snímku i žebra radiátoru.
Takže zpět k použití folie.Pro běžné použití stačí nalepit za radiátor jen šíři folie,která je 55 cm.Nemusí sahat až ke konci radiátoru,většinou ji lepím tak,aby z pohledu nebyla vidět.Po rozvinutí role je potřeba folii srovnat,má snahu se kroutit.pak na ni nanesu silikon z kartuše v bodech po 10 cm velikost jako pecka z meruňky,Opatrně nasunu za radiátor a přimačknu na stěnu pomocí zmuchlaného papíru-novin.Druhý den novinové koule vytlačím ven a folie je funkční a šetří.
JABRAKA

No dobře, ale stejně bych chtěl vidět infra snímek před a po ...

Mimochodem, pokud někdo musí mít vodu v topení víc než 40 stupňů, tak to znamená že má velké úniky tepla. Já nemám nikdy víc než 40 i v ty největší mrazy. Soused má zatepleno a plastová okna a topení má pořád vlažné. Za této situace si myslím, že fólie opravdu význam nemá. Čím je teplota radiátoru vyšší, tím ta fólie zřejmě má větší smysl.

Je jasné,že po zateplení zvenčí se vyzářené teplo z radiátoru akumuluje do zdi.
Nemůže až tak podstatně vyzářit do okolí.Ale pořád bude platit vztah mezi teplotou na jedné straně a teplotou na druhé straně zdi.Čím větší teplotní sád,tím větší ztráty.Nejdůležitější poznatek z teorie vedení tepla je ten,že největší vliv na tepelné ztráty záleží na ploše,ze které se teplo vyzařuje.Tedy ani ne příliš na tloušťce tepelné izolace.Po určité době se teplo "prodere" ven.
Právě největší přínos zateplení je ten,že se sníží teplota vzduchu v domě a tím i tok tepla skrz zeď.Nastávají další problémy,se kterými se nepočítalo,a to zvýšení relativní vlhkosti vzduchu a a tím i výskyt vlhkosti a docela i plísní na relativně studenějších stěnách uvnitř.Musí se intenzivněji větrat tím se zase ztráty zvyšují.
JABRAKA

jestli vam vadi jen to ze hlinikova - nebo jaka to je - folie brani jen salavemu teplu, tak mate moznost poridit si potazeny mirelon v libovolne tloustce. verim ze kdybych dal za topeni jen alobal tak moc neusetrim, ale kdyz tam "prdnu" :-) 0,8mirelon potazeny odrazivou folii tak uz ten efekt proste byt musi. je jasny rozdil, kdyz dam pred topeni holou ruku a pak pred tu ruku dam tuhle izolaci. tepelny efekt ucitim ihned, a protoze to teplo se nemohlo jen tak ztratit, muselo zustat vevnitr. takze misto abych prehrival zed za topenim zustane mi teplo v byte.

a co se tyce vlhkosti. prosim jak dosahnu vlhkeho paneloveho bytu? podle me zadny normalni panelovy byt nema v zime sanci zlvhnout a zplesnivet. normalni - bez zatekani. naopak panelove byty se v zimnim obdobi potykaji s extremne suchym vzduchem.

samozrejme plati stare zasady, volneho topeni a poradnych oken.

takze podle meho soukromeho nazoru do panelaku urcite do RD podle uvazeni.

jde o to co je pravda a co reklama t.py

Zdravím všechny diskutéry,

měl bych prosím také jeden dotaz: Bydlím v RD a pořídili jsme za topení právě alobalovou fólii s izolací, protože za zdí kde je topení nám cca 15 - 20cm od zdi tál sníh a bylo dost mokro. Po naistalování fólie za topení se tato vzdálenost tání místo aby zmenšila zvětšila na cca 30 - 40 cm!! Máme doma nad topením parapety, ale ty půjdou jen obtížně odstranit. Připadá mi, i jak zde píšete, že se teplo vrací zpět za folii - špatné proudění vzduchu a unik ven ještě více. Prosím tedy o radu, ale asi folii budu muset odstranit. Chtělo by to i ty parapety, ale asi nepůjdou. Díky a zatím...

Martin

Jak jsem pochopil,folii nemáš přilepenou na stěně.To je samozřejmě chyba.Stěna se pak ohřívá cirkulací kolem.Že by měla folie vliv na vyzařování zpod parapetu,to je nesmysl.Tání sněhu má jinou příčinu.Skutečnost účinku odrazné folie je možno i měřit.Několika partajím jsem nalepil odrazku za radiátory a po roce používání se jim počet dílků na měřiči tepla na radiátoru značně snížil.Skutečnost je o 50 % nižší než minulý rok.Ani jsem tomu nechtěl věřit,ale pak jsem si uvědomil,že vlastně se tím trochu ovlivňuje i funkce toho měřidla.Regulační ventil ohřívá radiátor mnohem méně a měřič pak odpařuje tekutinu také méně.
JABRAKA

Teplota venku je cca -3 až -5, ale určitě máte pravdu že teď bylo tepleji.

to jabra: ano, fólie není přilepena na zdi a to bude tím. Jak jsem zde pročítal příspěvky tak mi došlo že ji všichni lepí a já ji tam jen zastrčil. Ještě k tomu parapetu, fólie nekončí pod ním, ale je zahlá pod něj jako nad topení.

Děkuji vám za rady! Pokusím se fólii nalepit

S pozdravem Martin

Zpět do poradny Nahoru