Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosba o radu s ústředním topením

Bambulka to vložila do zpráviček...
---
:.(
Prosím o radu.V současné době jsme při rekonstrukci zjistili, že někde v domě je prohozená teplá voda se studenou, která vede do radiátorů. Tři radiátory topí a tři ne. Bohužel potrubí je zabetonované v podlaze.Jaká je nejrychlejší, nejlevnější a nejméně pracovně náročná možná náprava?Předem děkuji za odpověď. Janča
---

Předmět Autor Datum
prohozená teplá voda se studenou, která vede do radiátorů Jakože radiátory mají prohozen přítok a o…
Moas 27.10.2008 12:27
Moas
To dělal někdo příšerně zhulákanej? Za střízliva to snad tak zbabrat ani nejde. Je tomu skutečně tak…
Rce 27.10.2008 12:30
Rce
Jedná se o GEBO spojky a stojí od 250 do 400 Kč, je to vynikající věc,autogen není vůbec potřeba a t… poslední
Janouch 15.09.2009 13:39
Janouch
Nic se neděje, existujou armatury, který to uměji těsně před topením překřížit a tudíž napravit vzni…
luk79 11.11.2008 12:03
luk79
Máte samotížku nebo tomu pomáhá čerpadlo?
Skipi 11.11.2008 12:42
Skipi
Jo pozor, teď mě napadlo, není to starý, takzvaný "jednotrubkový" systém? Ten se tváří, jakoby ty ro…
Rce 11.11.2008 23:37
Rce

To dělal někdo příšerně zhulákanej? Za střízliva to snad tak zbabrat ani nejde. Je tomu skutečně tak? Není jiná závada, že to nehřeje? Je-li prohozená zpátečka s teplou vodou, tak to hřeje, leč málo. Jestli je teplejší dolní trubka než horní, může to být někde ucpané a voda jde přes některý radiátor obráceně. Též to může způsobit přílišné zaškrcení některého radiátoru druhou regulací.

Jediné, co mě napadá, je uříznout trubky trčící z podlahy a udělat přívody k radiátoru znova. Z čeho to je? Měď, nebo železo? Měď je jasná, půjde naletovat mufna a nová trubka. U železa je třeba navařit autogenem. V nouzi existují takové gumové sešroubovávací spojky (tuším název GUFO ale nedávám za to krk), jedna stojí ale asi 500-800 Kč. Zabetonování rour do podlahy také není nejlepší nápad. Trubky se nemůžou teplotně roztahovat (dilatovat) a snadno prdnou.

Nic se neděje, existujou armatury, který to uměji těsně před topením překřížit a tudíž napravit vzniklý stav. Dále existujou ventily pro radiátory typu VK, které jsou vhodné pro obrácený směr průtoku

Jo pozor, teď mě napadlo, není to starý, takzvaný "jednotrubkový" systém? Ten se tváří, jakoby ty roury vedly obráceně! Pokud je blbě udělán (nebo jako v hojném případě vůbec), pak další tělesa v sérii nehřejí, když je jedno zavřené. Zkusit otevřít všechny na plné kule a odvzdušnit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru