Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak to bude s posloucháním rádia po dokončení digitalizace?

Digitalizace televizního vysílání (DVB-T)k televizním stanicím přidala jakýsi přívažek několika rozhlasových stanic. Ve stávajících televizních kanálech je na ně místo, proč tedy ne ?
To ale nemá nic společného s digitalizací rozhlasového vysílání, nyní vysílajícího ve VKV pásmu s frekvenční modulací. To proběhlo například v Německu, u nás se to projevilo vyklizením konce III.televizního pásma (12k., ad.), který dřív využívaly např. naše TV převáděče a některé základní vysílače, a kde se nyní vysílá digitální rozhlas. Toto pásmo je pro digitální vysílání dle mezinárodního rozdělení spektra vyhrazeno.
Je pravdou, že u nás není takto pojatá digitalizace rozhlasového vysílání na pořadu dne. Přineslo by to totiž několik problémů, které by si vyžádaly nákladné řešení - komerční i jiné rozhl. stanice by musely ke stávajícím anolog. vysílačům vystavět navíc nové digitální, a musely by se začít vyrábět přijímače s úplně novým frekv. pásmem. Takže nakonec je to zase o penězích. Navíc je otázka, jestli by se to vůbec prakticky projevilo na kvalitě přijímaného vysílání.
Jako perličku můžu uvést, že se uvažovalo (a zatím tuto možnost nikdo nevyloučil) o digitálním vysílání rozhlasu i v pásmu středních vln.
Takže bych zatím byl v klidu - kterým směrem se digitalizace rozhlasu bude někdy v budoucnu ubírat, zřejmě ukáže až všemocný trh a převratně rychle se vyvíjející technika.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny