Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak to bude s posloucháním rádia po dokončení digitalizace?

Zdravím, zajímalo by mě, co se stane po dokončení digitalizace s rádiovým vysíláním? Všude se mluví jen o televizi, ale o rádiu jsem nikde nic nezaslechl.

Veškeré analogové vysílače se vypnou a tím přijdeme o možnost chytat stávající stanice na naše stávající vybavení? Mám tím na mysli autorádia, starší věže, tranzistoráky v garážích apod.?

Díky za vysvětlení, rokator

Předmět Autor Datum
Ke všemu setopbox. Dobrá zpráva je, že stávající, co přijímají televizi umí i digi rádio. Pro pěší t…
Remca 20.10.2008 22:16
Remca
Ja to teda nevim jiste, ale nekde jsem cetl, ze FM vysilani bezi normalne dal. Takze radio bezi dal…
Redmarx N 20.10.2008 22:18
Redmarx N
Sis nevšiml, že digi televize nebo set-top boxu, že už Český rozhlas vysílá digitálně? Podívej se za…
Rce 20.10.2008 22:46
Rce
jj, radia Ceskeho rozhlasu. Ale co komercni stanice ? Teda me to nezajima, ja rozhlas neposloucham…
Redmarx N 21.10.2008 08:16
Redmarx N
to sice jsou, ale je to jen privesek digitalnimu vysilani, s digitalizaci rozhlasu to ma pramalo spo…
JR_Ewing 21.10.2008 09:57
JR_Ewing
Digitalizace televizního vysílání (DVB-T)k televizním stanicím přidala jakýsi přívažek několika rozh…
leo 21.10.2008 10:50
leo
vyrábět přijímače s úplně novým frekv. pásmem No jestli ale v Nemecku maji digitalni rozhlas, jak p… poslední
Redmarx N 21.10.2008 11:41
Redmarx N

Ja to teda nevim jiste, ale nekde jsem cetl, ze FM vysilani bezi normalne dal. Takze radio bezi dal analogove. (Tudiz vypinat by se meli jen frekvence kde bezi TV.)

Az teprve po dokonceni digitalizace TV by se melo zacit jednat o tom, kdy zacit s digitalizaci radii. Pokud teda k tomu skutecne dojde, tak jestli ti tve autoradio bude jeste tou dobou fungovat, tak ho vyhodis a koupis nove. :-D;-)

jj, radia Ceskeho rozhlasu.

Ale co komercni stanice ?

Teda me to nezajima, ja rozhlas neposloucham, jen jsem odpovidal na dotaz, zda prestane fungovat autoradio. Ano prestane, ale za hooodne dlouho. Aspon ja posledni informaci, kterou mam je, ze zadne narizeni pro digitalizaci radii narozdil od TV neni. Nebo se uz situace zmenila :?:

to sice jsou, ale je to jen privesek digitalnimu vysilani, s digitalizaci rozhlasu to ma pramalo spolecneho. Spekulovalo se o tom, ze jeden byvaly televizni kanal bude vyhrazen pouze digitalnimu rozhlasu, ale to je zatim ve hvezdach. Analogove frekvence rozhlasu stale zustavaji, stale se prideluji nove, takze to nevypada na brzske ukonceni vysilani.

Digitalizace televizního vysílání (DVB-T)k televizním stanicím přidala jakýsi přívažek několika rozhlasových stanic. Ve stávajících televizních kanálech je na ně místo, proč tedy ne ?
To ale nemá nic společného s digitalizací rozhlasového vysílání, nyní vysílajícího ve VKV pásmu s frekvenční modulací. To proběhlo například v Německu, u nás se to projevilo vyklizením konce III.televizního pásma (12k., ad.), který dřív využívaly např. naše TV převáděče a některé základní vysílače, a kde se nyní vysílá digitální rozhlas. Toto pásmo je pro digitální vysílání dle mezinárodního rozdělení spektra vyhrazeno.
Je pravdou, že u nás není takto pojatá digitalizace rozhlasového vysílání na pořadu dne. Přineslo by to totiž několik problémů, které by si vyžádaly nákladné řešení - komerční i jiné rozhl. stanice by musely ke stávajícím anolog. vysílačům vystavět navíc nové digitální, a musely by se začít vyrábět přijímače s úplně novým frekv. pásmem. Takže nakonec je to zase o penězích. Navíc je otázka, jestli by se to vůbec prakticky projevilo na kvalitě přijímaného vysílání.
Jako perličku můžu uvést, že se uvažovalo (a zatím tuto možnost nikdo nevyloučil) o digitálním vysílání rozhlasu i v pásmu středních vln.
Takže bych zatím byl v klidu - kterým směrem se digitalizace rozhlasu bude někdy v budoucnu ubírat, zřejmě ukáže až všemocný trh a převratně rychle se vyvíjející technika.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru