Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Zateplení RD Okál

Vážení poradci a kutilové.
Bydlím v rodinném domku typu Okál (řadová zástavba), ve kterém jsou 2 bytové jednotky. Před měsícem jsem instaloval plastová okna. Soused ale nechce o zateplení domu ani slyšet a tak bych si rád provedl (než přijde k rozumu) alespoň částečné zateplení zevnitř. Zároveň by se tím také výrazně snížily emise formaldehydu z dřevořískových stěn. Nerad bych se však dopustil nějaké závažnější chyby (rosení pod izolací + tvorba plísní), neboť se jedná, jak já říkám, o dům "papírák" (dřevotříska a sololit) a plíseň by byla začátkem konce našeho domu.
Uvažoval jsem o 1cm silném polystyrénu a sádrokartónu (nebo sádrovláknité desky). Silnější izolaci nelze aplikovat kvůli nevhodnému umístění oken od boční zdi (rám okna je 1cm od stěny!), a také nechci příliš zmenšovat vnitřní prostor místností.
Bude nutná nějaká parozábrana? Když ano, tak jaká? Prosím tedy o radu. Pokud máte někdo zkušenosti se zateplením RD Okál, nebo jestli existuje nějaký jiný cenově dostupný způsob vnitřní izolace (než který mám v úmyslu použít), rád bych se o něm něco dozvěděl. Za případné rady předem děkuji.
jarhei

téma z roku 2008 - zamykám (Kurt)

Předmět Autor Datum
Já bych asi zkusil kontaktovat přímo RD Rýmařov - pořád fungují a jsou velmi ochotní udělat cokoliv…
Moas 10.08.2008 20:24
Moas
Asi máte pravdu, že kontaktování výrobce by bylo tím nejlepším řešením, jen se obávám, že by mi nejs…
Jarhei 12.08.2008 20:30
Jarhei
Zateplení obvodových stěn je nutné provádět z vnějšího (ochlazovaného) prostoru, tím, že zateplení p…
Mins 12.08.2008 13:10
Mins
To jsi pěkně na omylu.Zateplovat se musí zevnitř.Připadá mi to že nemáš všech pět...Logicky to napad…
leydys 07.10.2009 21:45
leydys
nedá mi to, a budu reagovat na takhle krásně arogantní poznámku otázkou: proč tedy se všechny panelá…
Kachlík 08.10.2009 14:06
Kachlík
bez urážky kohokoliv pět tříd není důležité. Zateplení zevnitř je sice možné, ale na specielní stavb…
milan.cukrar 08.10.2009 14:11
milan.cukrar
Souhlasím s předchozími příspěvky. Obraťte se na výrobce. Mají specializovaný poradenský servis a r…
sHpy00n 12.08.2008 17:35
sHpy00n
Skutečný efekt úspory tepla se projeví jedině při zateplení zvenčí.Okály znám velmi dobře,prováděli…
Jabraka 08.10.2009 06:48
Jabraka
když si mě najdete na internetu on line, pošlu Vám fotky i s návrhem jak zateplit Okál. Není Okál ja…
milan.cukrar 08.10.2009 12:36
milan.cukrar
Příteli, to je rok stará diskuze. To jen nějaký trouba tahá kostlivce ze skříně.
Prasak in work 08.10.2009 18:21
Prasak in work
Děkuji Vám za upozornění, vůbec jsem si toho nevšiml.
milan.cukrar 08.10.2009 18:34
milan.cukrar
Já bych měl zájem
Pavel Marek 29.12.2009 13:59
Pavel Marek
A o co?
Prasak 29.12.2009 14:27
Prasak
O co? Ježíšmarjá, rači se neptej! poslední
Remca 29.12.2009 23:02
Remca
Stačí kliknout na milana.cukrare a je tam kontaktů hromada. :-p
kejki 29.12.2009 16:48
kejki
jsem mimo svůj počítač, takže až příští rok.
milan.cukrar 29.12.2009 22:54
milan.cukrar

Já bych asi zkusil kontaktovat přímo RD Rýmařov - pořád fungují a jsou velmi ochotní udělat cokoliv v rámci modernizace svých domků (samozřejmě za peníze:-)). Zkusit vytahat rozumy z nich - nastínit jim svůj problém a zeptat se jich, jestli je to řešitelné jimi a jestli mají nějaký technologický popis. Tím se pak inspirovat (a možná si to i jimi nechat udělat)...
Nejlepší by ale bylo fakt zpracovat souseda...:-|

Asi máte pravdu, že kontaktování výrobce by bylo tím nejlepším řešením, jen se obávám, že by mi nejspíš nestačil obsah mé peněženky. Jsem jen obyč elektrikář s platem kolem 13tis. měsíčně, a tak hledám co nejlevnější řešení. Jsem celkem zručný a ledacos bych si dovedl udělat sám, jen vědět jak na to. Firmy jsou drahé a navíc jsem se nesetkal s firmou, která by za ty peníze odváděla kvalitní práci. Zažil jsem 3 okenářské firmy a po těch zkušenostech (kdy jsem jim dělal poradce a nakonec jsem si část práce raději udělal sám) bych si okna dělal už sám a lépe, a hlavně o polovinu levněji!
Zkusím oslovit výrobce, ale myslím, že rozumy jen tak zadarmo nedají. To by přišli o kšeft. No, ale zkusit to mohu. Děkuji za radu. Děkuji i všem ostatním ostatním, kteří přispěli nějakou radou.
Jarhei

Zateplení obvodových stěn je nutné provádět z vnějšího (ochlazovaného) prostoru, tím, že zateplení provedete z interiéru nedosáhnete požadovaného efektu. Navíc tepelná izolace tl. 1cm nijak podstatně nezlepší tepelně-technické vlastnosti stěny, přijde mi to jako vyhozené peníze. Netuším, jaká je skladba obvodové stěny ve Vašem případě, možná by stálo za to napsat ji sem, alespoň přibližně, potom Vám třeba můžeme říct více. Jinak jak psal kolega Moas, další možnost je pokusit se kontaktovat výrobce a požádat o nějaké doporučení.

nedá mi to, a budu reagovat na takhle krásně arogantní poznámku otázkou: proč tedy se všechny paneláky, a každá novostavba, potažmo vůbec stavby, zateplují polystyrenem a vatou zvenčí a ne zevnitř, když je to tedy tak jasné( Že by ve stavebních firmách pracovali jen samí nevzdělanci?).

Skutečný efekt úspory tepla se projeví jedině při zateplení zvenčí.Okály znám velmi dobře,prováděli jsme v řadě z nich interierové úpravy.Úvahy o exhalacích formaldehydu z obkladových desek jsou nesmyslné.My jsme vždy tyto vnitřní stěny tapetovali.Z vnitřních úprav bych doporučil odstranění lišt a vypěnění dutin a mezer mezi panely.Rozhodně bych se dal do vnějšího zateplení,soused,až uvidí výsledek,určitě se připojí.Zvláště,když na tyto úpravy lze čerpat dotaci "zelená úsporám"
JABRAKA

Zpět do poradny Nahoru