Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lignát

Dobrý den,
chceme koupit 50 let starou nemovitost částečně postavenou z materiálu Lignát. Mám obavy, že je tento materiál zdravotně závadný - karcinogenní. Můžete mi prosím poradit?

Předmět Autor Datum
Lign%C3%A1t
L-Core 30.07.2008 20:15
L-Core
A nevíte prosím někdo, co se může stát když jsou z lignátu postavené stěny a já bych tyto stěny zaiz…
kuzma 31.07.2008 10:45
kuzma
Myslím že je to správná myšlenka. Pokud se k tomu azbestu zamezí přístup a vzduchotěsně se uzavře, n…
strejdabrabenec 31.07.2008 14:13
strejdabrabenec
Jak poznám, že je v lignátu obsažen azbest?
kuzma 31.07.2008 11:20
kuzma
Vážený pane Kuzma, jak poznáte, že je v materiálu zvaném lignát obsažen AZBEST? Jen analýzou vzorku… poslední
zuza17 25.08.2008 10:31
zuza17

A nevíte prosím někdo, co se může stát když jsou z lignátu postavené stěny a já bych tyto stěny zaizoloval minerální vlnou a obložil sádrokartonem nebo palubkama? Hrozí nějaké nebezpečí když se vlákna azbestu z ligátu uvolňují pouze při manipulaci? Lignát by tak byl podle mě schovaný a už by se zněj neprášilo a azbest by se neuvolňoval.

Myslím že je to správná myšlenka. Pokud se k tomu azbestu zamezí přístup a vzduchotěsně se uzavře, nemůže škodit. Spousta staveb obsahujících azbest se nesanuje, protože likvidace azbestu a manipulace s ním je větším ekologickým rizikem než když se to nechá být. Bude to ale černý petr pro budoucí generace. Co se týče otázky jestli tento konkrétní lignát azbest vůbec obsahuje, zkusil bych se obrátit na odborníky a nechal to zanalyzovat. Pokud tam bude azbest, koupi bych si rozmyslel nebo hodně tlačil na cenu.

Vážený pane Kuzma,
jak poznáte, že je v materiálu zvaném lignát obsažen AZBEST? Jen analýzou vzorku materiálu! Lignát je obchodní název cementovláknitých desek s obsahem celulozy a často i tzv. mikroazbestu. Naše firma (dříve pod názvem Foster Bohemia spol. s r.o.) se zabývá problematikou azbestu již bezmála 10 let. V rámci naší společnosti působí 2 akredititovaná střediska a to Laboratoř č. 1150 a Inspekční orgán č. 4036. Provádíme inspekce - průzkumy výskytu azbestu a analýzy vzorků materiálů a také měření koncentrace respirabilních azbestových vláken ve vzduchu. Naši činnost provádíme podle německých norem VDI 3866 a 3492, které jsou platné v EU. Z našich dlouholetých zkušeností a konzultací s pracovníky, kteří se na výrobě lignátu podíleli vyplývá, že do lignátu se azbest někdy přidával a někdy ne. Proto je, speciálně u tohoto materiálu, velmi šarlatánské bez analýza prohlásit tento materiál za azbestový či neazbestový.
Pokud budete mít další dotazy neváhejte a obraťte se na nás.
S pozdravem Doležalová

Ing. Zuzana Doležalová, vedoucí inspekčního orgánu
+420 221 966 154
zuzana.dolezalova@skanska.cz

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru