Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem mnoho starých nátěrů v paneláku

Ahoj, pozdě bycha honit, ale narazil jsem na tuhle obsahlou poradnu a prekvapilo me spousta odbornych a vstřícných rad. Já bych měl tedy taky jeden maly dotaz. Podle vyhledavani jsem ho nenašel, tak snad se nebudu po nekom opakovat.
Nastěhovali sme se do panelaku a hodláme si pokoje vymalovat podle svého jenže: v jednom pokoji byly tapety a ten druhý na sobě měl asi již pěknou řádku nátěrů, protože při pokusech o nátěr se mi váleček olepil starymi barvami. Tak k těm dotazům.
Jak odstraním ty staré barvy? Seškrábnutí špachtlí na sucho nebo na mokro? variantu jenom to napenetrovat a malovat zavrhávám protože už mi neco ulpělo na válečku a teď jsou tu 3D mapy a ty nechci.
Tapety jsem namočil a stáhnul, ale co dál? ty vrstvy pod nima taky nejak oškrábnout? víte mám panickou hrůzu z toho že sejmu i ten originál štuk co je v paneláku. na štukování fakt nemám. plete se mi tu malej cvrček pod nohama a moc klidu na to nemám. a ještě se mi zdá že panel s oknem žádný štuk nemá. ten povrch tam byl pod tou tapetou uplně jiný než na ostatních panelech. i ta tapeta se hůř sundavala.
Laický dotaz nakonec. opravdu tam ten štuk musí být? nedejbože bych zjistil, že sem strhnul omítku nebo štuk nebo co to tam je (jestli vůbec, protože to nerozeznám od vrstvy staré malby) nemůžu malovat bavou přímo na panel?. to je to fakt takový problém?

vím že je to nahonem, že se ptám až když mám rozděláno, ale uvítám jakýkoli rychlý podnět poznatek radu i "za ucho" ;-)
díky

Předmět Autor Datum
ještě sem zapomněl. praskliny a spol jsou zalátány sádrou. vidí v tom někdo nějaký problém. můžu se…
vojtíšek 13.07.2008 23:22
vojtíšek
Práce to byla zajímavá. Jak jsme pronikali škrabkami do hloubky, uvědomovali jsme si, že vlastně ryj…
rokator 13.07.2008 23:33
rokator
Při strhávání starých tapet jde ssebou většinou i často ne právě kvalitně udělaný štuk.Oprava je dos…
reifik 14.07.2008 01:35
reifik
Dobrý den, pochopil jsem, že štuková vrstva zatím není porušena. Zkusil bych vrstvu, kterou chcete o…
veckoo 14.07.2008 09:29
veckoo
Snad vám radím dobře, je to bez záruky a doufám, že mě profi malíři nezastřelí. Asi joo, nebo jen p…
sHpy00n 14.07.2008 10:34
sHpy00n
ty jo.. no to bych nechtel delat:.(... nekoho bych si na to najmul::):-D
pat bez mata 14.07.2008 18:55
pat bez mata
ne stuk na tom drzi (nesloupnul se spolu s tapetama). takze co dal? prejet plochu nasucho nejakym je…
vojtíšek 14.07.2008 21:30
vojtíšek
prazdna flasa s rozprasovacom - od jari, okeny apod, naplnena vodou, pripadne trosku jari, puru a po…
Truhlik 15.07.2008 09:51
Truhlik
a ta mydlova voda alebo jar uz sa neumyva? na to sa da malovat?
vojtíšek 15.07.2008 10:26
vojtíšek
Když je to oškrabané,tak to stačí kusem molitanu umýt až na štuk. poslední
reifik 15.07.2008 10:37
reifik

Práce to byla zajímavá. Jak jsme pronikali škrabkami do hloubky, uvědomovali jsme si, že vlastně ryjeme do historie. Postupně se před našimi zraky střídaly malířské techniky i dobové styly.

;-)

My na panelu štuk měli, ale nedržel. Celý byt se oškrábal a znovu seštukoval. Jenže to dělali zedníci debilové a když malíři začali malovat, tak nový štuk opadal. Malíři navrhli nějakou "stěrku" místo štuku. Údajně plastická hmota, která zabrání praskání podle panelů. Nyní po šesti letech je to lepší než štuk, ale prasklinky jsou taky vidět.

Na panel bych rozhodně nemaloval, bude to znát.

Při strhávání starých tapet jde ssebou většinou i často ne právě kvalitně udělaný štuk.Oprava je dost pracná,buď přeštukování,nebo vybroušení stěn.
Starou,několikavrstvou malbu,jsem doma odstraňoval následovně.Stěnu namočit buď štětkou,nebo rozprašovačem,oškrábat a následně dokonale smýt neodstraněné zbytky malby,kusem molitanu,máčeného a praného v kbelíku vody,až na omýtku.Je to sice pracné,ale mně se takto podařilo odstranit
i staré anilinové barvy.
Oba postupy mají jeden zásadní nedostatek,jsou pracné a nadělá se děsný nepořádek,ale výsledek je na 100%:-/

Dobrý den,
pochopil jsem, že štuková vrstva zatím není porušena.
Zkusil bych vrstvu, kterou chcete odstranit rosit a jak radil kolega, smývat vlhkým a průběžně propíraným molitanem nebo hadrem. Podle mne je to jediný citlivý způsob. Ještě byste mohl zkusit jemný silonový kartáč, ale tím vyčistíte veškeré póry a odkryjete nerovnosti. Toto by však ale tolik nevadilo, protože, pokud použijete při malování přiměřeně hustší nátěr a zopakujete ho, dosáhnete velmi dobrého výsledku.
Pokud by byly při smývání původní vrstvy náznaky toho, že se štuk narušuje, je nutné dbát opatrnosti. Po smytí bych vše nechal důkladně vyschnout a do prvního řidšího nátěru bych přidal Sokrat.
Snad vám radím dobře, je to bez záruky a doufám, že mě profi malíři nezastřelí.
;-)

P. S.: Taky bych to nechtěl štukovat!
:-(

Snad vám radím dobře, je to bez záruky a doufám, že mě profi malíři nezastřelí.

Asi joo, nebo jen pro výstrahu postřelí. :-D

Sokrat opravdu nedávat. Od toho jsou penetrační nátěry, které poslouží tak, jak mají a také se tím vyvarujem nepříjemnostem, že třeba v barvě bude malinko odlišná chemie než v Sokratu a nebude se to prát. Proto platí, že od výrobce barvy použiju i jejich systémovou penetraci a nemíchám s cizími produkty.

ne stuk na tom drzi (nesloupnul se spolu s tapetama). takze co dal? prejet plochu nasucho nejakym jemnejsim smirkem? nebo na mokro? nebo rejzakem?
dneska sem dal pauzu jen jsem sundal garniz nebo jak se ty veci na zaclony nadava a tam to je cerny jak bota. co s tou spinou? umejt vodou nebo nasucho necim sedrit? je to nekuracky obyvak takze mastnota by tam byt moc nemela.
prominte ze mam takovy primitivni dotazy, ale delam to poprvy (a snad naposledy. odted uz budu jen premalovavat stare natery)

a co v tom druhem pokoji? tech nekolik vrstev barvy? postrik vodou a opatrne to spachtli sloupavat? zatim to vypada ze ten stuk je tady udelanej dobre (tuk tuk tuk) tak by moh trochu ty vlhkosti vydrzet a zustat na miste zatimco sloupnu mokrou barvu.

prazdna flasa s rozprasovacom - od jari, okeny apod, naplnena vodou, pripadne trosku jari, puru a pod, rosit, rosit rosit, pomaly, ono to pekne vsiakne, potom sirokou spachtlou, vsetko pekne zleze, nakoniec umyt roztokom mazlaveho mydla. A je to. A mozno nebude treba ani malovat . . . jak to bude pekne . . .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru