Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zabetonování kůlů - kolmost

Zdravim!

Budu teď v dohledné době potřebovat zabetonovat do země pár věcí, v prvním případě kuny na plot, v druhém případě několik 220 I profilů jako nosné piloty domu. Jde mi o to jak dodržet kolmost. U plotu to neni kritický, tam asi postačí to z dálky okouknout, jestli je to rovně, ale u těch pilotů je to zcela zásadní, ponesou na vzpěr(neřešte proč Ičko na vzpěr) cca 4-5 tun. A druhá věc, čím a jak je v tom kolmém směru udržet? Zatím sem uvažoval že je budu rovnat podle svislý čáry v teodolitu, tam je to vidět docela dobře, ale jak je kolmý udržet? Nějaký bednění? Nebo lankama ke kolíkům? Nějaké zkušenosti a nápady? Dík...

loading...
Předmět Autor Datum
olovnice?
JR_Ewing 10.07.2008 09:56
JR_Ewing
Polovinu plotu jsme už dělali loni, druhá nás čeká asi na podzim. Sloupek v díře zasypat kamením, u…
rokator 10.07.2008 10:29
rokator
Výšku sloupků moc neřešit, doladí se to karboflexou ]:)
Jack 10.07.2008 14:34
Jack
Předpokládám že, budete chtít piloty srovnat nejen na kolmici, ale i v řadě za sebou, ale hlavně i n…
sHpy00n 10.07.2008 11:47
sHpy00n
Ještě dovětek. Zvážil bych použití ne I, ale H profilu.
sHpy00n 10.07.2008 12:16
sHpy00n
"pred hajovnou stoji zarazeny pilot".. hele, nechte uz ty piloty litat, vy je furt betonujete do zem…
JR_Ewing 10.07.2008 12:20
JR_Ewing
Zanedlouho budu něco podobného řešit taky. Návod je určitě super jako ostatně všechny Tvoje rady, je…
strejdabrabenec 10.07.2008 12:42
strejdabrabenec
[03.gif]
sHpy00n 10.07.2008 17:30
sHpy00n
Diky za rady, přemýšlím nad tím dost podobně. Jen vidím pár problému: 1)zatím (ještě čekáme na vyjád…
bahno 10.07.2008 13:37
bahno
Polštář z hutněného kameniva pod patkou není na závadu. Spíš naopak. Šmiknout I-čko nastojato je doc…
sHpy00n 10.07.2008 17:57
sHpy00n
Udělat ze silného plechu placky na spodek sloupku s dírama,všechny si pěkně venku navařit. Udělat si… poslední
čumil 10.07.2008 20:33
čumil

Polovinu plotu jsme už dělali loni, druhá nás čeká asi na podzim.

Sloupek v díře zasypat kamením, usadit do správně výšky (provázek přes sloupky), na to beton, vodováhou srovnat, uhutnit beton (postačil odřezek trámku 10 x 10).

Takhle jsme udělali asi 15 sloupků a pak jen :beer: a čekat až to ztvrdne. Žádný podpěry nebyly nutné a sloupky jsou rovné.

Firmy používají takovou trojnožku - objímka, kterou se sevře sloupek a z ní tři nohy na zem. Možná by to šlo někde půjčit (nebo si udělat). Ve větším to zrovna před měsícem dělali u Lochkova - kde takhle usazovali betonové sloupy pro protihlukovou stěnu budoucí dálnice.

Předpokládám že, budete chtít piloty srovnat nejen na kolmici, ale i v řadě za sebou, ale hlavně i na stejnou výšku.

Pak bychom to provedli s využitím dvoustupňové patky a ocelové plotny. Vykopeme patku a betonem zalejeme spodní část cca 30 - 50 cm. Do betonu se osadí ocelová plotna 300 x 300 mm s kotvami. Betonáž i osazení ploten musí být měřené nivelákem; plotny musí být přesně ve stejné výšce. Na plotny se pak přivaří přesně nařezané piloty. Nejprve krajové, přesně na kolmici, měříme buď magnetickou vodováhou přiloženou na pilotě, nebo olovnicí. Pilota se heftne za jeden roh, doladí se kolmost, heftne se další roh, překontroluje se kolmost a pak se důkladně ovaří po celém obvodu. Mezi krajními pilotami se natáhne a pořádně vyšponuje struna a doosadí se zbylé piloty. Pak se může dobetonovat zbytek patky a vibrátorem pořádně zhutnit. Druhá možnost je zabetonovat na jeden zátah celou patku, plotny osadit navrch a piloty vařit až nahoře.

Diky za rady, přemýšlím nad tím dost podobně. Jen vidím pár problému: 1)zatím (ještě čekáme na vyjádření statika) to vypadá na patku 500x500x1300. To je problém jednak vybagrovat, druhak v tom vařit. Svářet sice jakštak umim, ale vařit metr pod zemí kouťák při 25cm od okraje jámy, to asi nedám. Pak ta dvojitá betonáž - ta první vrstva je sotva kubík betonu, na míchání lopatou moc, na mix málo. Spíš jsem přemýšlel nad cca 20cm šutru, zdusat, na to posadit "o kus delší" piloty, nějakej forichtung co mi je udrží rovně (latě, lanka a pod, to právě nevim) pak nalejt beton (jenže se mi ho asi nepodaří zhutnit:-/) a teprve finálně si laserovou vodováhou naznačit kde se to zkrátí, šmiknout a pak na to navařit nějakou "podložku". Šlo by to? Ta varianta zabetonovat a teprve na to dát sloupek mě taky napadla, ale mám obavy o stranovou pevnost, nejdelší piloty jsou vysoký cca 75cm.Jo a jakej je rozdíl mezi I a H profilem? V poměru šířka/výška? A zalítat si půjdu a bez traverzy:-p

Polštář z hutněného kameniva pod patkou není na závadu. Spíš naopak. Šmiknout I-čko nastojato je docela vopruz. Raději bych volil přesné piloty osazované na výšku a určitě se nebojím, že by ustřelily do strany. Možná 99% ocelokonstrukcí - sklaďáků, kolen, hal je montováno tak, že se sloup posadí pateční deskou na základovou patku, výškově se doladí plechovými podložkami a zajistí se dvěmi kotvami do betonu ø16 - 24 mm, podle výšky OK. A je vymalováno. H profil je čtvercový, často používaný na sloupy OK. Ponorný vibrátor do betonu je možné půjčit v půjčovně ručního nářadí, a pokud je dodavatel betonové směsi na úrovni, je schopen dodat beton včetně zapůjčení ponorného vibrátoru.

Jen rychle a stručně, neb spěchám na ryby... [13.gif]

Udělat ze silného plechu placky na spodek sloupku s dírama,všechny si pěkně venku navařit.
Udělat si z prken šablonu a v ní díry jako jsou v těch plackách.
Naflákat do díry beton, srovnat do výšky podle "vágrysu" či od provázku našponovaného přes změřenou "lavičku", položit na něj šablonu a do děr v ní napíchat do mokrého betonu závitové tyče, nebo kotevní šrouby.
Bude li do každé díry šablona, můžeš na ty šrouby dát matku navrch a dospod a přitáhnout to k šabloně a tu dát do vodováhy a nechat jí tam do zatvrdnutí.
Po zatvrdnutí matky vyladit do roviny a výšky.
Pak mezi ty šrouby nalít trochu betonu, který by tam jinak nezatekl a na to posadit sloup s plackou, která ten beton trochu vymáčkne a díky rozmístění šroubů pomocí šablony sedí na vyrovnaných matkách jako (!) na hrnci.
Zalít betonem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...