Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vyměnit prasklé eternitové šablony

Dobrý den,
chtěl bych poprosit tuto odbornou veřejnost o radu a návod jak vyměnit prasklé eternitové šablony uprostřed střechy. Bohužel jsem nenašel návod na internetu. Bojím se že něco zničím, nevím ani jakým způsobem jsou připevněny jednotlivé šablony. Předpokládám, že existuje nějaký přípravek.
Nenarazili jste náhodou na nějaký návod nebo postup jak na to?
Děkuji za pomoc.
Starý Fr

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já to dělám tak, že starou vyloupu, novou podvleču pod ty horní a za obě spodní hrany dám pásky pozi…
ladaadal 02.12.2011 08:19
ladaadal
Po vyjmuti stare šablony aj s hřebikama - použit šavli ,nebo něco plochyho se zařezem - pak vemte pá…
tinsmith 20.01.2012 12:07
tinsmith
Troufám si tvrdit, že za tři a půl roku už má opraveno…;-) nový
Kachlík 21.01.2012 00:01
Kachlík
On možná ano, já se na to od loňského podzimu chystám. Moc se mi do toho nechce, protože jsem poněku… nový
Méďa Béďa 22.01.2012 16:30
Méďa Béďa
Zrovna v sobotu nám jedna šablona slítla a dnes přijel pokrývač. Oprava stála 300,- i s cestou. Mysl… nový
Bernye 23.01.2012 15:27
Bernye
Když jsme u oprav. Chystám se letos vyměnit eternytové šablony za cembrit. Neměli byste typ na nějak… nový
chalupa 19.02.2012 21:20
chalupa
Já bych s dovolením potřeboval někoho takového taky. Okolí Podbořan. nový
palermo67 20.02.2012 01:39
palermo67
to "chalupa" Jedná se o výměnu celé střechy? V tom případě asi jedině oprávněnou firmu. Jedná se ma… nový
vaccent1 20.02.2012 10:31
vaccent1
O celkovou výměnu se zatím nejedná. V tuto chvíli jde o výměnu cca 20ti až 40ti kusů eternitových ta… nový
palermo67 20.02.2012 15:40
palermo67
Super vlákno a rady .Vlastně jediné co jsem na tohle téma: "Jak opravit eternit" našel.Mohu doporuči… nový
pedro109 23.08.2012 18:16
pedro109
Dát si na prudkou střechu žebřík zaháknutý za hřeben. poslední
kejki 24.08.2012 23:13
kejki

Já to dělám tak, že starou vyloupu, novou podvleču pod ty horní a za obě spodní hrany dám pásky pozink plechu - mám naohýbána jako háčky, ale spodní háček je rovně. Zaháknu a ohnu nahoru, aby drželo a hotovo.Otázka několika málo minut.Jen opatrně, aby nepopraskaly ostatní jak na ně šlapeš.

Po vyjmuti stare šablony aj s hřebikama - použit šavli ,nebo něco plochyho se zařezem - pak vemte pásek plechu 2,3 cm šiře delky 10 ,20 cm . od konce passku asi 1,5 cm udělejte dirku na sponku ,pak pasek přibite do prazdneho prostoru tak aby dira byla v jedne rovina s připonkou nalevo i napravo zustavajici krytiny.pak zezdola nasunte do dirky sponku ,pak podsunte novy eternit pod krytinu eternitovu dirku dejte přes sponku a sponku ohnete směrem dolu . Eternit nevypadne a hlavne opravu nejde poznat .

On možná ano, já se na to od loňského podzimu chystám. Moc se mi do toho nechce, protože jsem poněkud těžší, ale samo se to neudělá a na pokrývače nemám. Proto podobné rubriky procházím. Nejraději bych to viděl na vlastní oči, jak to někdo, kdo to umí, dělá. Bohužel mě tam nahoře(ale i ve stěnách) čeká více problémů, protože domek je z konce třicátých let, stavěný z dřevopanelů, v místě kde je většinu roku stín a je tam dost vlhko(přede mnou řeka, za mnou skalnatá stráň se stromy, které stíní, a voda je asi 120cm pod úrovní země. Tak kromě tesaříka tam bude i hniloba.Je potřeba i lépe zateplit obvodové stěny. Takže chemie, ale potom nezhoršit parní prostupnost, v létě si pomoci teplem z půdy,(když na střechu svítí slunce je na půdě přes 60st.Cesia). Celý dům je na vyšší kamenné podezdívce( z důvodu možnost vysoké vody při jarním tání) a pod podlahou jsou piloty, na kterých je opřena dřevěná podlaha(dvojitá s jakýmsi izolačním zásypem. V létě se otvírají pod podlahou ,,luftníky´´ v podobě drenážních trubek v podezdívce. Na zimu se ucpávají. Ale protože obvodové panely na podezdívce netěsní, tak je od podlahy dost zima. Jsem mu lesa, tak myší mají pré, polystyren, co tam sem-tam někdo přede mnou nacpal, těm potvorám moc chutná. 70 let staré dřevo rovněž, tak pořád zkouší, kudy se dostat dovnitř, což se jim docela úspěšně daří. Jednu díru hliníkovou vlnou ucpu a zapěním a za chvíli je o kousek dál nová. Je to takový nekonečný boj, který rok a půl svádím na domečku s přírodou. Ale je mi jasné, že je potřeba zažít od střechy, jenom ještě nevím, v jakém rozsahu. Térový papír po 70. letech pod eternitem asi taky už nebude nic moc a prkna a trámy musí posoudit odborník. A protože to už rok a půl táhnem na jeden plat, tak na žádné investice to v následujícím roce není. Ale přesto to nejnutnější musím udělat.

Zrovna v sobotu nám jedna šablona slítla a dnes přijel pokrývač. Oprava stála 300,- i s cestou. Myslím, že dle věku to byl kvalitní řemeslník (tipnul bych tak 60let). V takovém případě myslím, že oprava 1 - 2ks prasklé šablony není nutné a možná ani vhodné opravovat svépomocí. Co se týká renovace celé střechy, domnívám se, že takový člověk to udělá proti renomované firmě kvalitněji a levněji. Zrovna zmiňovaný pán mě upozornil, a docela vyděsil, že firma která dělala před cca 2 lety rekonstrukci (omytí wapkou a nastříkání spec. barvou) naprala do šablon pro jistotu vruty skrz a to bez podložek nebo silikonu. Důvtipnější si domyslí, co za rotyku to asi může napáchat. V takovém případě je životnost podle mne tak 5 let (deklarovaných firmou bylo tuším min. 20).

Člověk má být zručný a je to vždy výhoda, umět si poradit, ale jsou činnisti, kde se napáchá více škody než užitku a to myslým zrovna u střechy hrozí a následky můžou být fatální.

to "chalupa"

Jedná se o výměnu celé střechy? V tom případě asi jedině oprávněnou firmu. Jedná se manipulaci s produktem obsahujícím asbest a tím i problém likvidace. Dále v době demontáže eternitu odvézt rodinu někam ke známým a přát si, aby při demontáži pršelo. A nakonec bych asi přehodnotil záměr jít do Cembritu a zvolil bych Eternit / D-Berlin/ Před léty jsem také měnil krytinu stejně jako zamýšlíte Vy, shodou okolností také Klatovy, šablony Eternit, doplňky Cembrit a rozdíl na střeše jasně viditelný. Přeji mnoho zdaru.

O celkovou výměnu se zatím nejedná. V tuto chvíli jde o výměnu cca 20ti až 40ti kusů eternitových tašek dělaných na koso. Jde o jedno kritické místo,kde při déletrvajícím dešti protéká mírně voda. V tomto místě je totiž veden hromosvod háky pod taškami. A v tom je někde problém. Stále přemýšlím,jestli se na to mám vrhnout sám-s řemeslníky všeho druhu mám totiž špatné zkušenosti.Všichni všechno rychle odflákli,rychle zaplať,a ať jsme pryč. K dokonalosti si to pak musím dodělat sám. Zedník::x: Obkladač::x: Instalatér::x:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru