Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Neco podobného jsem resil pred pár lety v bytě. Rozvod byl v pozinku a studená voda tekla jakš takš…
HoHo 05.07.2008 17:10
HoHo
Většinou jsem viděl zanesený potrubí v celý dýlce. Co zkusit nechat cirkulovat ocet nebo roztok kys…
veckoo 05.07.2008 19:17
veckoo
Muzes me presneji popsat jak vytvorit proplachovaci okruh. Kde to napojim , kudy doplnim tu kyselinu… nový
Patma 04.06.2014 08:53
Patma
Dobrý den, Je možné aby byla chyba v okolí toho pojištovacího ventilu u bojleru, když v koupelně te…
MS 14.09.2010 13:28
MS
Měl jsi odmontovanou celou baterii od přívodních trubek? Tam bývají sítka, to může být zanešené.
Zerozero 14.09.2010 16:08
Zerozero
jojo, i sítka jsou čistý. Mě by hlavně zajímalo proč v ostatních bateriích voda teče a v této ne:) nový
MS 14.09.2010 16:25
MS
Pak už zbývá jen potrubí od místa nějakého rozbočení, kde to je ještě průchozí. Ale je divné, že by… nový
Zerozero 14.09.2010 16:59
Zerozero
Tak díky za snahu ale už jsem to vyřešil-přehodil jsem baterie a teče to. Problém je někde uvnitř va… nový
MS 14.09.2010 17:42
MS
Nepíšete jaké máte trubky zda pozink nebo plast.Pokud máte pozink tak vám pomůže jenom výměna. nový
dabac 04.06.2014 11:53
dabac
Po tech 6. letech uz ma snad novy a jeste mu nezarostli. nový
bahno 04.06.2014 13:01
bahno
Já zrovna podobný případ řeším. 50 let staré potrubí v bytě jinak vnější okruhy jsou měněny. Teplá b… poslední
Milan 2014 31.12.2014 03:23
Milan 2014

Neco podobného jsem resil pred pár lety v bytě. Rozvod byl v pozinku a studená voda tekla jakš takš ale teplá mizerně. Vzhledem k úderu blesku a zničení bojleru jsem se rozhodl vyměnit rozvod. Dal jsem to do hostalenu práce v pohodě a horší pak byly úpravy vlastních povrchů v koupelně (obklady atd. ) než vlastní výměna potrubí. Proč to píšu? Při vlastní demontáži trubek ( vyřezání) jdem si všiml, že byly všude po celé délce zarostlé, ale né tak aby vyloženě snížili tlak, kromě místa před pojištťovákem který je před bojlerem. Tam byla rázem z 3/4" dírka ani né na obyčejnou tušku tj 6-8 mm. Možná je to blbost ale treba by stálo za to skontrolovat toto místo eventoelně uvolnit, vyměnit , aby to chvíli vydrželo.

Ať se daří. HoHo

Většinou jsem viděl zanesený potrubí v celý dýlce.

Co zkusit nechat cirkulovat ocet nebo roztok kyseliny citrónové a průběžně proplachovací roztok přefiltrovávat a znovu vhánět do potrubí?
Nic agresivnějšího bych neriskoval, protože pokud je potrubí velmi staré, mohlo by to začít někde pročůrávat do zdi.

Čistící procedůru bych zakončil dezinfekcí, do potrubí bych vehnal roztok vody a sava a nechal přes noc působit a druhý den bych pečlivě potrubí opakovaně proplachoval vodou.
;-)

Muzes me presneji popsat jak vytvorit proplachovaci okruh. Kde to napojim , kudy doplnim tu kyselinu citronovou a jak to nechat cirkulovat. Mam stary cinzak s 8 byty a jen jeden hlavni uzaver vody. Nelze tedy delat okruhy jen jednolivych bytu. Diky moc. Peter

Dobrý den,

Je možné aby byla chyba v okolí toho pojištovacího ventilu u bojleru, když v koupelně teče teplá voda malinko jen ve vaně? Hned vedle (sprcha a umyvadlo) teče normálně. Baterii ve vaně jsem rozdělal a žádné nečistoty tam nebyly. Kde by mohl být problém? Děkuji.

Pak už zbývá jen potrubí od místa nějakého rozbočení, kde to je ještě průchozí. Ale je divné, že by to zarostlo jen tam a jinde ne. Jak je potrubí dlouhé? Jestli by to nešlo třeba nějak prošťourat drátem. Nebo propláchnout kyselinou. --Zavřít hl. přívod, napojit hadici na fungující výtok a nechat pomalu protéct kyselinu pomocí výškového rozdílu zvednuté hadice. Kyselinu nechat vytékat v místě odmontované baterie, ale tak aby netekla na obklady ani do vany, je li smaltovaná. Kys. možno použít opakovaně, než zcela vyreaguje. Nejlépe reaguje kys. solná (zředit tak 1:1, aby se tolik nevypařovala). Ale jsou li trubky z pozinku, může se stát, že s kamencem z vnitřku trubky zmizí i zinek, což může vést budoucí rezavé vodě. Další možností je, že se do potrubí dostal nějaký vmetek, například kus vod. kamene z ohřívače, který se tam někde uchytil. Zkusil bych potrubí mezi nefunkční a funkční baterií profouknout zpětně, tlakem vody, lze li semostatně zavřít přívod do ohřívače.

Já zrovna podobný případ řeším. 50 let staré potrubí v bytě jinak vnější okruhy jsou měněny. Teplá bez problémů, ale u studené vnitřní potrubí tak zarostlé za ty roky až hrůza, tekl už jen pramínek.
Začal jsem s aplikací kyseliny citronové v horké vodě velmi koncentrované vstříkat stříkačkou do toho potrubí vždy na noc po uzavření vody a odmontování jedné baterie a ráno pustil vodu bez sítek na konci. No tekl pěkný humus, ale musím říct, že výsledek je více než uspokojivý.Už to dělám takto 3 měsíce celkem asi 6x a musím říct, že je to nejlepší a nejbezpečnější způsob vyřešit zarostlé potrubí. Rozhodně lepší, než sekat a vyměňovat na to je vždycky času dost až na konci možností.
Kyselina citronová byla vždy velký pomocník čistotných hospodyněk, můžete si to ověřit snadno u rychlovarné konvice,kde kyselina úžasně konvici vyčistí velmi rychle a původní materiál nepoškodí. Ocet je málo učinný.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru