Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vzduchová vývěva

Zdravim. Chtěl bych si postavit vzduchovou vývěvu, ze který bych potom nějak postavil odsávačku cínu. Mam dvě vodní čerpadla z ostřikovačů stěračů a v učebnici fyziky jsem našel schéma vývěvy, mohlo by to fungovat (viz obrázek)? Jinak učebnice cituje: Při značném zúžení trubice kdy rychlost proudící kapaliny nabývá velkých hodnot, může poklesnout tlak až pod hodnotu tlaku atmosférického. V zúženém místě trubice vzniká podtlak a do manometrické trubice se nasává vzduch.
Nebo je lepší nějaký motor z vysavače? Odsávačka by měla mít velký sací efekt. [vvvafd6.png]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V podstatě ani jeden reálný návrh.Není ani důležitý skutečný podtlak,ale síla proudu vzduchu,která r…
Jabraka 09.12.2010 19:10
Jabraka
JABRAKA: Naprosto správný názor a rada, o ničem jiném nemá cenu uvažovat!! A jen na dokreslení-vývěv…
corve43 10.12.2010 19:07
corve43
to Corve:Takhle je potřeba uvažovat u používání jakéhokoliv zařízení.Tuto odsávačku mám už léta a je… poslední
Jabraka 11.12.2010 17:26
Jabraka

V podstatě ani jeden reálný návrh.Není ani důležitý skutečný podtlak,ale síla proudu vzduchu,která roztavený cín strhne s sebou.Proto profesionální odsávačky cínu mají podobu injekční stříkačky,s pístem na pružině a místo jehly trubičku z teflonu.Píst je v dolní poloze zajištěn na stlačené pružině a spouští je uvolněn a pružinou vymrštěn velkou rychlostí nahoru.Proud vzduchu strhne cín z tištěného spoje dovnitř teflonového nátrubku.Účel je uvolnit zapájenou součástku z plošného spoje a nahradit.Všechny ostatní nápady jsou ze sekce námětů na perpetum mobile.Takovou odsávačku používám už dlouho a nedovedu si představit jednodušší a funkčně nejspolehlivější zařízení,které ani při práci nepřekáží.
Její cena je oklo 60 Kč.Takže vyrábět ji je totální nesmysl.
Pokud se týká vodní vývěvy,lze ji ve skleněném,nebo plastovém provedení také koupit.Asi za 700Kč.
JABRAKA

JABRAKA:
Naprosto správný názor a rada, o ničem jiném nemá cenu uvažovat!! A jen na dokreslení-vývěva funguje na principu LAVALOVY dýzy a než by se vytvořil správný podtlak, který by se musel kumulovat tak je tišták znehodnocen, protože je třeba cín natavit a okamžitě odsát a to splňuje právě Tebou uvedená odsávačka

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru