Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Venkovní žaluzie jako solární kolektor - existuje něco takového?

Dobrý den, taky mě to zaujalo, takže tady je něco málo, co se mi podařilo zjistit:

Solární lamely místo žaluzií
Nový systém, který slouží k výrobě elektrické energie bez emisí a současně k poskytování stínu pro budovy, se jmenuje Shadovoltaik.

Oddělení firmy Siemens Anlagetechnik (ANL) v Erlangenu představilo žaluziový systém vyvinutý švýcarskou Colt Solar Technology AG poprvé na Constructec'96 v Hannoveru. Místo běžných vnějších žaluzií jsou použity skleněné lamely jako ochrana před sluncem. Ty jsou vytvořeny jako solární moduly a jsou složeny ze 24 monokrystalických vysoce výkonných solárních článků. Termohydraulické řízení natáčí lamely automaticky podle postavení slunce, čímž se podle Siemense-ANL zvýší oproti pevným solárním fasádám výtěžek až o 30 %. Výkon jedné lamely je 49,3 Wp. Pokrytá plocha fasády 100 m2 má tak výkon až 7,5 kWp.

I při zavřených lamelách stačí difúzní denní světlo osvětlit přirozeně vnitřní prostory. Umělé osvětlení a s tím dodatečné zdroje tepla je možno vyloučit. První zařízení tohoto druhu vystavila firma Siemens pro novostavbu Vyšší odborné školy (Fachhochschule) v Esslingenu.

Energie Spektrum, 1997, č.1, s. 58
-----------------------------------

firma: www.alustyl.cz

(nevím zda jich je víc, ale to se dá zjistit přímo v jakékoli větší firmě zabývající se solárními systémy)

------------------------------------

energie.tzb-info.cz, www.solarniliga.cz

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny