Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vyhodnost/nevyhodnost uspornych technologii - zobytneni pudnich prostor

Zdravim vsechny.
Bydlime ve vicegeneracnim dome ve meste ve stare zastavbe ( dum starsi nez 150 let ). V posledni dobe prisla nekolikrat rec na osamostatneni se ;-). Premyslim nad ruznymi variantami a krome vlastniho domu ci bytu ( docela drahe varianty ) me napadlo udelat obyvatelnou pudu a zaridit tam dalsi byt.
Proti koupi bytu ci domu to ma vyhodu, ze investice mohou probihat postupne a nemusi se clovek zadluzovat. Jenze vedet jakou technologii zvolit a do jake miry sahat po uspornych technologiich. Obvykle totiz byvaji dost drazsi nez konvencni zalezitosti. Kdybych alespon vedel, kde zacit. Je toho strasne moc.

Par faktu:
Pudni prostor, neni vsak klasicky jehlan, dum je jako by do tvaru L, kde na te delsi casti je strecha jen na jednu stranu a na druhe strane ( jako by ve stitu rozrizla ) je zed.
Strecha cca 3 roky nova, polovina vcetne tramu, druha polovina pouze late a krytina ( folie samozrejme take ).
Neni zateplena ( predpokladam, ze zobytnenim by rapidne klesly tepelne ztraty domu.
Polovina podlah je na tramech, druha polovna zdena ( cihly )
Vytapeni domu plynovym kotlem do komina

Par otazek:
Provedeni podlah vzhledem k polovine na tramech me napadla prkena podlaha, nebo to cele vybetonovat?
Co steny, take drevene?
Zdenou stenu zateplit ( cely dum nema zatepleni, ono precijen zateplovat 75cm sirku steny.., ale nevim, myslim ze na pude ta zed uz neni tak silna ).
V drevostavbe se musi steny navrhovat pred podlahou, nebo lze udelat jednolitou podlahu a steny stavet az na ni ( takovy modularni system ).
Vyplati se pripadne solarni ohrev vody ( pripadne napojeni do ostatnich bytu )?
Zatizeni tramu ( v pripade zaveseni treba polic do stropu nebo tak ) asi se statikem. Koho vlastne prizvat? Projektanta? Statika? Architekta? Precijen je to dost specificky prostor.

Diky za alespon postrceni smerem, kterym se rozhlizet.

JR

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny