Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vlkost v domě

Dobrý den,

potřeboval bych radu. Vlastním starší domek, po osazení plastovými okny se začala tvořit plíseň téměř ve všech místnostech. Podlahy jsem udělal nové, celý objekt je podříznut nerezovými plechy. Topení mám na tuhá paliva. Příští rok bych rád udělal novou střechu a zateplil. Jak se vlkosti zbavit? Zavést jiné topení? Nebo vyměnit okna? Prosím poraďte mi. Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak ještě jednou proč urychleně zateplit a proč je Savo podle mého krátkodobé řešení. Především Savo…
sHpy00n 23.05.2008 00:44
sHpy00n
Smekám, pane. Tohle byla velice zajímavá informace. Jenom se trošku přiživím - co si myslíš o tomhle…
strejdabrabenec 23.05.2008 01:22
strejdabrabenec
Osobně bych zateplení s ohledem na finanční možnosti spíše předimenzoval. Čím více, tím lépe. S před… poslední
sHpy00n 25.05.2008 16:12
sHpy00n

Tak ještě jednou proč urychleně zateplit a proč je Savo podle mého krátkodobé řešení. Především Savo neodstraňuje příčinu, pouze zmírňuje důsledky přetrvávajícího problému. Proč se plíseň objevuje nejčastěji v koutech a za stojícím nabytkem? Jsou to místa kde se kumuluje vysoká vlhkost, je tam slušná teplota a prakticky v těhto místech nedochází k cirkulaci vzduchu. V kombinaci s již zmíněným rosným bodem naprosto ideální prostředí pro plísňové bujení. Nejdůležitější je posunout rosný bod někam, kde nám nebude činit potíže. Zbavit se ho uplně totiž není možné. Vždycky někde bude.

Pro názornost si načrtneme modelovou situaci, kdy máme v interiéru teplotu 22°C a relativní vlhkost vzduchu 80%. Pro zjištění hodnoty rosného bodu vezmem na pomoc šikovnou pravítkovou pomůcku, která nám stanoví rosný bod něco málo nad 18°C (přesným výpočtem je to 18,7°C). Venkovní teplota prostředí je 5°C a máme neizolovanou zeď 450mm silnou se špatným tepelným odporem. Na přiloženém obrázku jsem znázornil křivku tepelné ztráty při prostupu konstrukcí, kdy se nám rosný bod situoval přesně do kritického místa tam, kde ho nejméně potřebujem. Totiž na vnitřní líc zdiva v místnosti a to je ten malér. Naopak pokud zdivo zateplíme 100mm pPS okamžitě se nám křivka tepelné ztráty zásadním způsobem změní a rosný bod se přemístí do hmoty konstrukce někam, kde neudělá škodu. Protože i ve zdivu se může nacházet nějaké množství vodních par, které by mohly kondenzovat i tam, dbáme na to, aby se to dělo ve hmotě zdiva, nebo pPS. Nikdy však ne ve styku zateplovacího pláště se zdivem. V důsledku kondenzace by totiž mohlo dojít k odpaření a následnému odpadnutí zateplovacího pláště, nebo k jeho nevratným konstrukčním závadám.

Proto je nezbytné nechat si sílu zateplení spočítat odborníkem. Zateplením fon vok "..hele soused dal sedmičku tak já dám desítku ať vidí že na to mám.." si můžem zadělat leda na průser.
CINK

[rosny.png]

Smekám, pane. Tohle byla velice zajímavá informace. Jenom se trošku přiživím - co si myslíš o tomhle nápadu : chtěl bych zateplit severozápadní stranu domu, tloušťka zdi 45 cm, většinou bílá cihla a když fouká tak jsou zdi ledový. Vím že dnes je 10 cm polystyren běžná tloušťka, když jsem koukal na tabulky tepelných odporů tak jsem zjistil že 5-6 cm polystyren vydá co se týče tep. odporu cca za 45 cm zeď. Má význam dávat 5 cm polystyren ? Vím že podle norem EU atd atd je to málo, proto by mě zajímal tvůj názor. Díky.
P.S.: pomineme rosný bod, teď mi jde o účinnost zateplení.

Osobně bych zateplení s ohledem na finanční možnosti spíše předimenzoval. Čím více, tím lépe.
S předstihem by to pak mohlo korespondovat s novelizovanou normou Tepelné ochrany budov, která se už nějakou dobu připravuje a její uvedení se dá očekávat v nějbližší době. Jenže tohle se povídá už asi dva roky... každopadně by snad podle šuškandy měla standardizovat tzv. skandinávský model. To by znamenalo až 40cm izolace do stropních/střešních konstrukcí atd... ale nevim, nevim...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru