Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zateplení novostavby

Nazdar všichni
Chci stavět z porothermu 44Si,protože nechci zateplovat.Ale dozvěděl jsem se že při použití porothermu a venkovní omítky bez použití izolace dochází přibližně po 3 letech k popraskání fysády.Má s tíhle někdo nějakou zkušenost???Dík za odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj, asi se budu trapne opakovat, ale pokud budou dodrzovany technologicke postupy jak pro zdeni, t…
sHpy00n 01.05.2008 22:09
sHpy00n
Dik za vyčerpavajcí odpověď,ale známému co mě na problém s praskáním omítky upozornil stavěla dům fi…
kulinec 02.05.2008 09:21
kulinec
Jistěže ano. Ani nebude nutné připlatit. Vysvětlení je prosté; zdicí systémy nabízí cihly pro nosné…
sHpy00n 02.05.2008 11:15
sHpy00n
Jěště na jednu věc bych se rád zeptal.Jaký máš názor na polystyrén,jsem laik a a každy ským jsem se…
kulinec 02.05.2008 12:30
kulinec
desky z mineralni vlny maji bezpochyby radove nizsi difuzni odpor a jsou proto vhodnejsi pro objekty… poslední
sHpy00n 02.05.2008 18:50
sHpy00n

Ahoj,
asi se budu trapne opakovat, ale pokud budou dodrzovany technologicke postupy jak pro zdeni, tak i pro omitky, pak nema co praskat.
to ze nekdo v ramci uspor ruku v ruce se sebeuspokojenim z vlastnorucne provedeneho dila odflakne muze jen splakat nad vydelkem.

na co je tedy nutne dbat pri zdeni:
- rovinnost zdiva at neni treba dohazovat vice omitky nez je nutne
- pouzit veskere tvarovky, ktere zdici program nabizi. pulky, rohovky, "K"-áčka (do osteni)
- cihly nesekat!! delit zasadne rezanim, pokud je to nutne, ale pokud je projekt spravne vypracovan, mela by byt poptreba uprav cihel minimalni
- a co je pro nasledne omitani velmi dulezite.. loznou sparu promaltovat az do lice zdiva. radeji trochu malty vytlacit a pak s licem lzici oriznout

a co pro omitky:
- pro fasadu vzdy doporucuji cementovy postrik - špric
- zadne míchani malty postaru. pisek, vapno, cement, voda, to rozhodne ne. kvalita malty prachmizerna, nemluve o tom ze co michacka, to rozdilna smes a kvalita a muzete odmerovat jak chcete
- je-li to mozne, zvolit strojni omitani a prenechat omitani profesionalum. vzit na fasadu melouchare si uz dnes dost dobre nedovedu predstavit

a co mne vede k temto doporucenim? zkusenosti a zase zkusenosti. ono i zdanlive malickosti maji svuj vyznam.
doma pripravovana malta praska vzdycky a jako kanec. kdyz jsme presli na hotove smesi at uz pytlovane, nebo ze sila, omitky nam zkraje take praskaly, ale ne tak priserne jako z michane malty a praskliny vykazovaly uplne jiny charakter. uz nebyly popraskane jako zivelne jako kdyz roste strom, nebo se rozleti blesk po obloze. spis nam krasne opisovaly hlavne lozne (ty vodorovne) spary. pokud jsme nekde pouzili sekane cihly, praskly i stycne spary. zacli jsme tedy opravdu poctive maltovat loznou sparu, cihly prestali sekat a praskani se ze zacatku povedlo vyznamne eliminovat, ale bohuzel ne zcela odstranit. dalsi zlepseni prislo kdyz jsme zacali pouzivat vse co zdici system nabizi. praskliny temer vymizely, ale stale se nekde objevovaly. pak jsme zacali pod venkovni omitky spricovat a kyzeny vysledek se dostavil. za poslednich 6-7 let nepamatuju, ze bysme nekde resili popraskane omitky, nedej boze reklamaci.
CINK

Jistěže ano. Ani nebude nutné připlatit. Vysvětlení je prosté; zdicí systémy nabízí cihly pro nosné zdivo v tloušťkách 24, 30, 36,5, 40 a 44cm. Pak už je to jen o matematice.
Pro názornost jsem hodil do rozpočtu 1 m2 zdiva 44 Si (superizolační) + klasická omítka vs. 1 m2 zdiva 36,5 + zateplení 100mm pPS a pro stavbu přízemního bungalovů bych se nebál jít až na zdivo 30cm. Výsledek posuďte sami.

[zdivo440.png]

[zdivo365.png]

Jak je vidět, cenově jsou obě alternativy srovnatelné. Další, doplněné obrázky přidávají srovnání tepelně izolačních vlastností:

[973-r-porotherm-45-jpg]

[974-r-porotherm-36-5-pps-jpg]

Zdivo 44 Si má tepelný odpor R = 4,22 a bude-li uvažován za 100%, pak zdivo 36,5 + 100mm dosahuje R = 5,09 = 120,6%. Slabší stěna z ne Si cihel zateplená 10cm polystyrenu má tedy o 20,6% vyšší tepelný odpor proti silnější zdi ze superizolačních cihel.

CINK

EDIT: Aktualizace 12.2.2011

desky z mineralni vlny maji bezpochyby radove nizsi difuzni odpor a jsou proto vhodnejsi pro objekty s vysokym vlhkostnim zatizenim. i tak je ale mozne pouzit polystyrenove desky nejmene v 90% pripadech zatepleni. pokud jsou skutecne pochybnosti, je mozne obratit se na prislusne odborniky a nechat si zpracovat studii bilance vodnich par, ktera jasne stanovi vhodnost puziti zamysleneho materialu. nakonec se ale na trhu objevila cca pred 2-3 roky novinka v zatepleni, provetravany system DURLIN klima s obracenym gardem provetrani fasady mezi stenou a izolantem. pro nekoho revolucni, pro nekoho kacirske, kazdopadne se tim znacne vymyka ze zavedenych konvenci. snad si casem vydobyde sve misto na trhu.
kdyz to shrnu, na panelaky se pouziva prevazne polystyren, na starsi rekonstruovane rodinne domky je spise vhodnejsi mineralni vlna, novostavby domku s kvalitni izolaci a zminimalizovanym vstupem technoligicke vody ktera se musi nasledne odparit snesou rovnez polystyren. kazdopadne at uz se pouzije polystyren, nebo vata, je nutne dbat na pravidelne a dostatecne vetrani. dokonale utesneny a nevetrany objekt pochopitelne neprospeje ani vate ani polystyrenu.
a na uplny zaver.. mne osobne je pocitove blizssi vata, ale obavam se ze financni stranka by bohuzel zvitezila.
CINK

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru