Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto IO 4046 a zmena frekvencie

Staviam jeden budic s IO 4046 a mam na pine 6 a 7 kondik s kapaciou 1 nF. Beza by to malo na 100 az 300 kHz -- zalezi este aj od potenciometra na pine 9 myslim. mam tam 10k. No a mna byzaujimalo ako znizit frekvenciu na niekolko desiatok az tisocov Hz. Saci da na piny 6 a 7 kondik napr 4,7 uF ?? A ak hej tak kory z tych pinov je kladny ? A vlastne aky je vzorec na vystupnu frekvenciu? Datasheet som pozeral ale neviem po anglicky a vela som nevycital. Pomoze mi niekto ? Stuji mi na tom robota. Dakijem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ne, elyt tam nejde dát, čili max 1uF MKT kondenzátor (fóliový). běžné keramiky kromě dielektrika X7R…
lední brtník 20.04.2008 12:21
lední brtník
Porebujem totiz poskladat tuto schemu: http://elektroworld.info/modules/Forums/files/sstc_ schema_bu…
Martin z KE 21.04.2008 15:25
Martin z KE
sorry, já tuto poradnu moc nečtu, nestavím ani nezahradničím a těmto fyzickým pracem nerozumím. my b… poslední
lední brtník 25.04.2008 00:08
lední brtník

ne, elyt tam nejde dát, čili max 1uF MKT kondenzátor (fóliový). běžné keramiky kromě dielektrika X7R se taky moc nehodí.
zvětšuj odpory R1,R2 (piny 11,12) - v datasheetu 1583162.html máš diagram.

měl bys taky přepočítat "low-pass filter" piny 2/13,9 na jinou odezvu, ale to chce spíš podrobnější aplikační list než datasheet.
loni jsem to potřeboval, v češtině je na netu celkem pendrek.

Porebujem totiz poskladat tuto schemu: http://elektroworld.info/modules/Forums/files/sstc_ schema_budic_audio_169.gif
Normalne je to asi od 100 kHz do takych 300 Khz.
Chcel by som z toho ale univerzalnejsi generator pulzov a preto ma zaujima aky tam mam dat potenciometer.
Teda chcem tam dat na R1 potenciometer alebo aj na R2 . Z tych diagramov nesom o vela chytrejsi :-) Proste ma zaujima kde mam dat poenciometer a aky velky ? Mam po ruke 47k To je uz moc ze ? A
Chcel by som to regulovat c rozmedzi par Hz az do asi 1 Mhz s tym ze by som tam mal aj prepinac medzi 1 nF a 1 uF. Potrebujem ale vyriesit ten potenciometer. Na tej scheme je na vyvod 9 dany tiez potik. Nestaci tam dat 47k ? Ale asi skor by som dal na to R1 lebo ak dam na pin 9 47k tak sa mi bude zle ladit. Nemam totiz desatotackovy :-) Diki za radu s tym R1 a R2.

sorry, já tuto poradnu moc nečtu, nestavím ani nezahradničím a těmto fyzickým pracem nerozumím. my brtníci se spíš válíme :)
pro elektroniku bys asi našel víc lidí v pc poradně.

schéma vyhoď, pro generátor impulsů je to blbost. použitý fázový závěs 4046 má jinou funkci: řídí svůj kmitočet podle vstupního signálu. dokáže se zasynchronizovat na jednodušší signál, převést signál s divnou impulsní střídou na 1:1, nebo násobit kmitočet.
pro řiditelný generátor si najdi jiné schéma, například s xr8038. nebo s cmosovou 555.
ale rozhodni se jaké kmitočty to má vlastně generovat, v jak širokém rozsahu přeladitelné na plné vytočení potenciometru, zda má být výstup jen obdélníkový nebo i sinus, zda to má být trochu stabilní nebo na tom vůbec nezáleží (to bude případ pokusů přeladit kmitočet o dva řády na jedno otočení potenciometru).

bez takového zadání ani nemá cenu upravovat konkrétní odpory v nějakém zapojení, dokud není jasné že to fak (ne)dělá všechno to co chceš.

Hz - 1MHz, hmm ...
ani se nechcu ptát jak bez indikace poznáš co tam máš zrovna naladěné, tvým představám by opravdu nejvíc vyhověl nějaký univerzálnější generátor, otištěný kdysi v ar nebo jak se to teď jmenuje. taky jdou ty věci koupit jako stavebnice - prolistuj nabídky gme nebo sos, oba prodávají i v sk.

Zpět do poradny Nahoru