Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto IO 4046 a zmena frekvencie

Staviam jeden budic s IO 4046 a mam na pine 6 a 7 kondik s kapaciou 1 nF. Beza by to malo na 100 az 300 kHz -- zalezi este aj od potenciometra na pine 9 myslim. mam tam 10k. No a mna byzaujimalo ako znizit frekvenciu na niekolko desiatok az tisocov Hz. Saci da na piny 6 a 7 kondik napr 4,7 uF ?? A ak hej tak kory z tych pinov je kladny ? A vlastne aky je vzorec na vystupnu frekvenciu? Datasheet som pozeral ale neviem po anglicky a vela som nevycital. Pomoze mi niekto ? Stuji mi na tom robota. Dakijem.

Předmět Autor Datum
ne, elyt tam nejde dát, čili max 1uF MKT kondenzátor (fóliový). běžné keramiky kromě dielektrika X7R…
lední brtník 20.04.2008 12:21
lední brtník
aha a kolko najmenej HZ z oho asi pojde?
Martin z KE 21.04.2008 15:11
Martin z KE
Porebujem totiz poskladat tuto schemu: http://elektroworld.info/modules/Forums/files/sstc_ schema_bu…
Martin z KE 21.04.2008 15:25
Martin z KE
a este :-) To trafo tam napravo to si nevsimaje. To iba ak by som pri nizsich frekvenciach do asi 25…
Martin z KE 21.04.2008 15:28
Martin z KE
sorry, já tuto poradnu moc nečtu, nestavím ani nezahradničím a těmto fyzickým pracem nerozumím. my b… poslední
lední brtník 25.04.2008 00:08
lední brtník

ne, elyt tam nejde dát, čili max 1uF MKT kondenzátor (fóliový). běžné keramiky kromě dielektrika X7R se taky moc nehodí.
zvětšuj odpory R1,R2 (piny 11,12) - v datasheetu 1583162.html máš diagram.

měl bys taky přepočítat "low-pass filter" piny 2/13,9 na jinou odezvu, ale to chce spíš podrobnější aplikační list než datasheet.
loni jsem to potřeboval, v češtině je na netu celkem pendrek.

Porebujem totiz poskladat tuto schemu: http://elektroworld.info/modules/Forums/files/sstc_ schema_budic_audio_169.gif
Normalne je to asi od 100 kHz do takych 300 Khz.
Chcel by som z toho ale univerzalnejsi generator pulzov a preto ma zaujima aky tam mam dat potenciometer.
Teda chcem tam dat na R1 potenciometer alebo aj na R2 . Z tych diagramov nesom o vela chytrejsi :-) Proste ma zaujima kde mam dat poenciometer a aky velky ? Mam po ruke 47k To je uz moc ze ? A
Chcel by som to regulovat c rozmedzi par Hz az do asi 1 Mhz s tym ze by som tam mal aj prepinac medzi 1 nF a 1 uF. Potrebujem ale vyriesit ten potenciometer. Na tej scheme je na vyvod 9 dany tiez potik. Nestaci tam dat 47k ? Ale asi skor by som dal na to R1 lebo ak dam na pin 9 47k tak sa mi bude zle ladit. Nemam totiz desatotackovy :-) Diki za radu s tym R1 a R2.

sorry, já tuto poradnu moc nečtu, nestavím ani nezahradničím a těmto fyzickým pracem nerozumím. my brtníci se spíš válíme :)
pro elektroniku bys asi našel víc lidí v pc poradně.

schéma vyhoď, pro generátor impulsů je to blbost. použitý fázový závěs 4046 má jinou funkci: řídí svůj kmitočet podle vstupního signálu. dokáže se zasynchronizovat na jednodušší signál, převést signál s divnou impulsní střídou na 1:1, nebo násobit kmitočet.
pro řiditelný generátor si najdi jiné schéma, například s xr8038. nebo s cmosovou 555.
ale rozhodni se jaké kmitočty to má vlastně generovat, v jak širokém rozsahu přeladitelné na plné vytočení potenciometru, zda má být výstup jen obdélníkový nebo i sinus, zda to má být trochu stabilní nebo na tom vůbec nezáleží (to bude případ pokusů přeladit kmitočet o dva řády na jedno otočení potenciometru).

bez takového zadání ani nemá cenu upravovat konkrétní odpory v nějakém zapojení, dokud není jasné že to fak (ne)dělá všechno to co chceš.

Hz - 1MHz, hmm ...
ani se nechcu ptát jak bez indikace poznáš co tam máš zrovna naladěné, tvým představám by opravdu nejvíc vyhověl nějaký univerzálnější generátor, otištěný kdysi v ar nebo jak se to teď jmenuje. taky jdou ty věci koupit jako stavebnice - prolistuj nabídky gme nebo sos, oba prodávají i v sk.

Zpět do poradny Nahoru