Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s montážní pěnou

Zdravím, mám doma montážní pěnu, ze které vyrábím pozadí do terária. Naskytl se ale problém, totiž pěna již nejde vytlačit ven.:-/ Zkrátka je na vrchu pěna uschlá a tím pádem nejde vytlačit ven, přesto že je téměř plná a pracoval jsem s ní pouze jednou. Chtěl bych tedy poprosit o radu, čím bych měl ten zaschlý kousek pěny uvnitř propíchnout, nebo prostě co bych měl udělat, aby šla pěna opět vytlačit??? Předem díky za odpovědi...:-)

Předmět Autor Datum
Mám 50% úspěch ze dvou pokusů :-) s opakovaným užitím pěny. Používá se obráceně (dnem nahoru) než sp…
čumil 18.03.2008 13:52
čumil
Pokud ti zůstane zbytek pěny v nádržce - nalít po sundání aplikátoru do "trubičky" aceton a zašroubo… poslední
kpz3 02.08.2021 12:20
kpz3
Zakoupit v Hornbachu rezervní sosáky, ze kterých tryská pěna. Pokusit se ten čenich, ve kterém je za…
Rce 18.03.2008 14:05
Rce
Jednou v neděli, daleko od ...bachů jsem potřeboval zapěnit okno a jako na potvoru mi ventilek také…
Jack 18.03.2008 15:19
Jack
No nevím, koupil jsem si kovovou pistoli na pěnu a pravda, použil jsem s ní přerušovaně asi tak 3 ce…
Pavel P 21.08.2014 13:36
Pavel P
Pokial si ju tam nemal nasadenu dlho tak nevypeni po odsrobovani, ventilek sa uzavre, iba ak ju tam…
poihu 21.08.2014 14:10
poihu
me se to taky stalo.Holt proste nekdy se to stane,pouzivam penu jako vsichni ostatni,po uziti ji obr…
Kalic 18.03.2008 14:23
Kalic
Pěna se z oné trubičky odstraní acetonem (nitro ředidlem). Stačí ji po práci sundat a nalít do ní ac…
Kolemjdoucí 18.03.2008 21:40
Kolemjdoucí
Nezaschlá pěna pustí acetonem, či jiným organickým rozpouštědlem, Den Braven na to prodává i pucovad…
Rce 20.03.2008 02:06
Rce
Možná se bude někomu hodit, že Den Braven tam prodává i rozežíradlo na vytvrzený silikon, též musí p…
Jack 20.03.2008 09:16
Jack
Kamarádovi vybouchla v autě PU pěna a postríkala celé auto...co myslíte že udělal....::)koupil nové…
Nociv 02.04.2008 18:00
Nociv
No potěš koště. To musel být mazec. Možná by šla ta pěna z auta oholit :)).
Rce 02.04.2008 22:54
Rce
hračičky - pozor prázdný sprej od montážní pěny neházejte do ohně. má to mnohokrát větší razanci než…
pohoda 21.08.2014 17:11
pohoda
Tak nevim, nic jednoznačného v odpovědích. Já nasadím pěnu na pistoli, malou chvilku jede pěna ven,…
pepa4 30.07.2021 17:49
pepa4
Je to ucpany. Slusna pistole jde rozebrat a vycistit kusem dratu a pilnikemm Jen nepoztracet pruzink…
re4zon 30.07.2021 18:44
re4zon
Butylka se nemá z pistole sundavat, dokud se nevycamrá. Když butylku sundáš, zaschne to v té butylce…
Rce 30.07.2021 23:53
Rce

Mám 50% úspěch ze dvou pokusů :-) s opakovaným užitím pěny. Používá se obráceně (dnem nahoru) než sprej. Tedy plyn tlačí na hladinu kapaliny, která teče ven a pění na vzduchu.
Po použití jsem otočil nádobku do svislé polohy a profoukl výstup jen hnacím plynem, zbytky pěny šly po uschnutí vyšťourat z aplikátoru kouskem drátu. Po půl roce jsem pěnu znovu použil. Podruhé se mi to už nepovedlo s jinou pěnou zopakovat.
Do zaschlého kousku zkusit našroubovat malý vrut a zkusit vytáhnout ven. Jestli je vrstva ztuhlé pěny uvnitř nádobky, není mi jasné, jak bys to chtěl uvolnit

Zakoupit v Hornbachu rezervní sosáky, ze kterých tryská pěna. Pokusit se ten čenich, ve kterém je zaschlá pěna odšroubovat, a ihned nasadit zakoupenou záložní kopii toho aplikátoru a foukat. Je-li to zaschlé dovnitř nádoby, nezbyde nic jiného, než za zbytek pěny smeknout. Vzpomněl jsem nádhernou příhodu jednoho mého kamaráda, který se snažil uvolnit zaschlý ventilek u té pěny - naštěstí na zahradě. Když vehementně zabral nějakým nástrojem, ventilek puknul a výroba sněhuláka začala. Následně kamarád zjistil, že z vlasů jde tato pěna odstranit pouze s celým skalpem, z oděvu vůbec ne a z kapusty a stromů též nikoliv.

Příště po aplikaci profouknout ventilek butylky výšeuvedeným postupem dle čumila.

Nejlépe je pořídit si pěnovou pistoli (kovovou, ne úmělohmotnou), ta je proti zamrzání pěny obrněna. Pozor, do pistole se dávají jiné patróny s pěnou, než pro pěnění rovnou z ruky.

Jednou v neděli, daleko od ...bachů jsem potřeboval zapěnit okno a jako na potvoru mi ventilek také zatuhnul. Po usilovném dolování zbytků jsem rezignoval, vrazil dovnitř asi 50 hřebík tak, aby onen vyčuhující čudlík vydržel, rychle vytáhnul a narazil na torzo ventilku připravenou hadičku. Jejím zalomením se dá regulovat v určitých mezích průtok, pěnění se zastavuje těžko. ]:).

Netřeba připomínat že je pak pěna jen na jedno použití.

No nevím, koupil jsem si kovovou pistoli na pěnu a pravda, použil jsem s ní přerušovaně asi tak 3 celé náplně bez problémů. Při té třetí, když jsem k tomu asi za 3 dny přišel, tak z toho leze i při nové náplni minihousenka rychlostí asi tak 1 cm za 10 vteřin a nic mi s tím nejde udělat. Bohužel už jsem na to nasadil novou náplň, o kterou jsem asi přišel, protože nevím, ale po odšroubování z pistole to asi vypění ven celé.
Takže ani kovové pistole na pěnu nejsou moc dobré, ale pořád lepší než jednorázové pěny.

Pokial si ju tam nemal nasadenu dlho tak nevypeni po odsrobovani, ventilek sa uzavre, iba ak ju tam mas nasadenu uz dlhsi cas tak vacsinou v tom ventilku prischne pena a nedovoli mu potom uzavriet sa, potom neostava nic ine len to opatrne odsrobovat a nechat vystriekat do nejakej krabice a vyhodit. Ventilek je treba ale po odsrobovani dobre vymyt cisticom na pur penu, acetonom ci riedidlom na syntetiku, inak sa tam spravi stupel ktory to ucpe, ja to zvyknem po vymyti este zacpat trochou plastickeho maziva. Pistol je tiez treba riadne vymyt od pur peny.

Pěna se z oné trubičky odstraní acetonem (nitro ředidlem). Stačí ji po práci sundat a nalít do ní aceton. Myslím že tím šla i zaschla pěna, ale ruku do ohně za to nedám. Taky na to prodávají specialní přípravek ve spreji který funguje stejně jako aceton.

Nezaschlá pěna pustí acetonem, či jiným organickým rozpouštědlem, Den Braven na to prodává i pucovadlo. Zaschlá pěna dle výrobce lze odstranit jen mechanicky (viz mnou výše uvedený případ sněhuláka). Avšak moderní chemie kráčí mílovými kroky a v Horním Bachu (Hornbachu) jsem viděl šťávu od Den Braven, která má rozežrat i zaschlou pěnu. Leč flaštička je tak v ceně celé spreje nové pěny, takže je spíš na něco omylem zapěněného než uvolňovat zbytek v butylce. Dle návodu má působit až 48 hodin, než pěnu rozežere. Proto berte vážně upozornění: Nepěnit nikdy bezhlavě :)).
Možná se bude někomu hodit, že Den Braven tam prodává i rozežíradlo na vytvrzený silikon, též musí působit až 48 hodin.

hračičky - pozor prázdný sprej od montážní pěny neházejte do ohně. má to mnohokrát větší razanci než normální.když jsem to hodil do ohně, vybíhali lidé z domů, že začala 3. světová. dvě poloviny plechovky odlétly asi 50 m od ohně:-[

Tak nevim, nic jednoznačného v odpovědích. Já nasadím pěnu na pistoli, malou chvilku jede pěna ven, ale brzy to přestane, je jen nepatrný čůrek. Vyměním tedy nádobu s pěnou za jinou, a opět to samý. Takže divný. Proč to chvíli funguje a pak dost? Pokud by to bylo ucpaný, tak by to přece nefungovalo vůbec.

Butylka se nemá z pistole sundavat, dokud se nevycamrá. Když butylku sundáš, zaschne to v té butylce a můžeš jí vyhodit. To je přesně ten případ čůrku. Na pistoli furt má být nasazena buď pěna nebo čistič pěny. Když chceš z pistolí mít bez nějaké butylky, tak jí musíš rozebrat a vyčistit. V žádném případě tu jehlu a díru na jehlu tvořící spoušť nesmíš dřít žádným předmětem, jen snad drřívkem nebo to přestane těsnit a pěna bude vylejzat trvale ven.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru