Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Zpětná klapka v digestoři málo těsní

Zdarec,
mám v odtahu z digestoře zpětnou klapku, ale nedostatečně těsní. Když si sousedi v bytě pod náma pustí digestoř, tak ty "smrady" z jejich kuchyně se tlačí bohužel i k nám. Větrací potrubí je společné pro 4 byty, přetlakový systém. Klapku tam mám obyčejnou plastovou za stovku, je tvořena dvěma půlkruhovými křidýlky "na motýla" s vratnou pružinou, uložená naležato, takže se křidýlka vrací i vlivem gravitace. To, že to za větrnýho počasí klape, jsem si zvyknul, ale těsnost bohužel není 100%. Existuje nějaké řešení, které by potrubí utěsnilo lépe? Pomohla by instalace druhé klapky? Nebo jiné řešení?

Dokonce jsem vymyslel i vlastní systém zpětné klapky, v podobě krychle s otvory pro připojení roury nahoře a dole, uvnitř krychle je čtvercový poklop pokrývající celé dno, ten poklop je na jedné hraně uchycen u dna tak, aby ho vzduch z digestoře zvednul a mohl proudit, naopak zpětný (nežádoucí) proud vzduchu by ten poklop tlačil ke dnu a těsnil. Bohužel nevím, jestli by se to časem nezaneslo bordelem a přestalo těsnit, na osobní realizaci klapky doma nemám podmínky, udělal jsem jen model za pomoci kartonu a lepící pásky. Je to však celý trochu rozměrný, to však nevadí, klapku bych schoval do skříňky nad digestoří.

Díky za tipy, začínám být občas zoufalej, pod náma snad vyváří ponožky, či co já vím.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den. Prvně chci říct, že toto je fantastický nápad s tímto fórem. Co se týká tohoto tématu, j…
domorodec 24.02.2015 09:05
domorodec
Vyřešeno svépomocí. poslední
domorodec 02.03.2015 10:22
domorodec

Dobrý den. Prvně chci říct, že toto je fantastický nápad s tímto fórem.

Co se týká tohoto tématu, já řeším nyní stejný problém, ale spíš se to týká zvuku. Jde o to, že v případě, že jsou sousedé nad náma nebo pod náma v kuchyni a mluví hlasitěji, je přes digestoř slyšet jejich hlasy. Myslím si, že je zpětná klapka už asi stará, protože je tam 7 let a pří větru slyším z dygestoře ono hučení. Z digestoře jde jedna trugka hahoru přes linku a tam se ohýbá v koleni a vede dalším, širším potrubím do zdi. Před zdí je takový záhyb ze zdola nahoru, něco jako S ale nemá to kruhovitý obvod, ale hranatý. Dokola je to ještě oblepené z části lepicí páskou. Chtěl bych se zeptat, kde mám prosím hledat tuto klapku? Vizuálně by to mělo být vidět? Logicky by to mělo být v místě, které má kruhovitý obvod a i dostatčnou šíři, ale dává se to do trugky? nebo ta trubka na to navazuje z jedné strany a z druhé strany pokračuje dál? Omlouvám se za takový dotaz, ale nikdy jsem toto neřešil.

Moc děkuji

Zpět do poradny Nahoru