Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Zpětná klapka v digestoři málo těsní

Zdarec,
mám v odtahu z digestoře zpětnou klapku, ale nedostatečně těsní. Když si sousedi v bytě pod náma pustí digestoř, tak ty "smrady" z jejich kuchyně se tlačí bohužel i k nám. Větrací potrubí je společné pro 4 byty, přetlakový systém. Klapku tam mám obyčejnou plastovou za stovku, je tvořena dvěma půlkruhovými křidýlky "na motýla" s vratnou pružinou, uložená naležato, takže se křidýlka vrací i vlivem gravitace. To, že to za větrnýho počasí klape, jsem si zvyknul, ale těsnost bohužel není 100%. Existuje nějaké řešení, které by potrubí utěsnilo lépe? Pomohla by instalace druhé klapky? Nebo jiné řešení?

Dokonce jsem vymyslel i vlastní systém zpětné klapky, v podobě krychle s otvory pro připojení roury nahoře a dole, uvnitř krychle je čtvercový poklop pokrývající celé dno, ten poklop je na jedné hraně uchycen u dna tak, aby ho vzduch z digestoře zvednul a mohl proudit, naopak zpětný (nežádoucí) proud vzduchu by ten poklop tlačil ke dnu a těsnil. Bohužel nevím, jestli by se to časem nezaneslo bordelem a přestalo těsnit, na osobní realizaci klapky doma nemám podmínky, udělal jsem jen model za pomoci kartonu a lepící pásky. Je to však celý trochu rozměrný, to však nevadí, klapku bych schoval do skříňky nad digestoří.

Díky za tipy, začínám být občas zoufalej, pod náma snad vyváří ponožky, či co já vím.

Předmět Autor Datum
To bohužel netuším, já mám odtah z digestoře přímo přes zeď ven. Vlastně reaguju jen proto, protože…
L-Core 15.03.2008 20:49
L-Core
Jedině zkusit ten můj návrh klapky nechat někde udělat, celkem vhodnej by mohl být 1mm hliník, či mo…
Prasak 15.03.2008 21:10
Prasak
Jednoznacne reklamovat u zhotovitele nevhodne projektovanou a nedostatecne dimenzovanou VZT. pokud…
sHpy00n 16.03.2008 01:45
sHpy00n
Klapku a digestoř jsem si dával já, tam si můžu sahat, jak chci. Taky myslím, že chyba bude v kolmém…
Prasak 16.03.2008 05:08
Prasak
Jeje,tak to jak kdybych od někud znala...!!Dnes jsem šla do kuchyně a málem jsem se pozvracela...ten…
jituĺi 18.11.2009 00:43
jituĺi
Klídek. Do roury spadnul potkan, teď ti parchanti lozí za teplem a nemohl ven pročež mu nezbylo, než…
Remca 18.11.2009 04:43
Remca
možnost by byla -prověřit, zda máte namontovanou zpětnou klapku v potrubí, nebo integrovanou na dige…
dušan 108 22.02.2011 10:32
dušan 108
-nainstalovat uzavírací těsnou klapku do potrubí ovládanou servopohonem, No tohle bych uvítal, ale…
Prasak 22.02.2011 14:01
Prasak
No tak já bych první vyměnil tu klapku pokud to předtím bylo OK. Buď se pokazila (přestala těsnit) n…
MM_tank 18.11.2009 17:02
MM_tank
1) Tento můj dotaz je rok a půl starej, někdo ho exhumoval. 2) Předtím to nikdy netěsnilo, protože p…
Prasak 18.11.2009 18:00
Prasak
Dobrý večer,ta klapka by se dala vyřešit podobně jako klapka komínová k plynovému kotli,jen ten rozd…
Lubomír 18.11.2009 18:17
Lubomír
Ono jde hlavně o ten smrad, zvuk tím nijak neprochází. Na dokonalý utěsnění by tam opravdu musel být…
Prasak 18.11.2009 18:36
Prasak
Zeptej se ostatních jestli jim to nezačlo smrdět najednou taky. Nejdřív se zeptat těch dobráků, kte…
veckoo 18.11.2009 19:39
veckoo
To jsou všichni pod náma. Tři byty.
Prasak 18.11.2009 19:56
Prasak
Přidám svoji zkušenost - kupoval jsem novou digestoř (MORA), měla asi šest otvorů odsávání a přírubu…
host 18.11.2009 18:52
host
Tak to máš ještě relativně dobrou klapku. Měl jsem v rukách jednu takovou, která zakrývala max. 80%…
Prasak 18.11.2009 19:15
Prasak
Tuhle klapku s "motýlkem" jsem měl taky v rukou - dával jsem ji do odsávacího potrubí do koupelny. B…
host 18.11.2009 19:28
host
Já ji mám celoplastovou. Stála taky nějak kolem stovky, musel jsem ji trochu upravovat, aby vešla do…
Prasak 18.11.2009 19:35
Prasak
Dobrý den. Prvně chci říct, že toto je fantastický nápad s tímto fórem. Co se týká tohoto tématu, j…
domorodec 24.02.2015 09:05
domorodec
Vyřešeno svépomocí. poslední
domorodec 02.03.2015 10:22
domorodec

To bohužel netuším, já mám odtah z digestoře přímo přes zeď ven. Vlastně reaguju jen proto, protože společný smradovod pro 4 byty, to si vůbec nedovedu představit :-? To abys utěsnil celé nasávání (celou plochu digestoře nad sporákem) nějakým igelitem a olepil izolepou a oddělával jsem při vaření. Nebo měl větrák puštěn 24/7 :-?

Zkus reklamovat u dodavatele stavby.

Jednoznacne reklamovat u zhotovitele nevhodne projektovanou a nedostatecne dimenzovanou VZT.

pokud ma kazda digestor vlastni ventilator, pak je malo dimenzovana hlavni stoupaci trouba, ktera ma nedostatecnou pruchodnost, mozna je nekde nahore nejaka prekazka. kolme zausteni jednotlivych digestori do stoupacky je projektove nevhodne. melo byt pouzito sikme, min 45°, nedochazelo by pak k pretlaceni pachu do digestore. urcite by alespon castecne pomohlo osazeni ventilacni turbiny LOMANCO nad strechou

[http://www.abcweb.cz/UserFiles/Image/lomanco/big/lo manco-6.jpg]

doporucuji oslovit nezavisleho autorizovaneho specialistu VZT, nechat od nej zhotovit posudek a reklamovat. bude to stat nejakou korunu, ale verim ze vyhrajete a penize se vam vrati.

hlavne do te doby jakkoli nezasahovat ani do digestore a zpetne klapky samotne, ani do zausteni.
CINK

P.S.: zlaty centralni jednotky na strese...

Klapku a digestoř jsem si dával já, tam si můžu sahat, jak chci. Taky myslím, že chyba bude v kolmém napojení. Společný odtah je dost velkej, jen se podívám, jestli něco nebrání odtahu na střeše. Centrální jednotky mají nevýhodu, že jsou často hlučný a já bydlím pod střechou a poslouchat pořád to nemusím.

Jeje,tak to jak kdybych od někud znala...!!Dnes jsem šla do kuchyně a málem jsem se pozvracela...ten smrad se nedal vydržel...Zlatě kdyby to byly ponozky,ale smrdělo to spíše jak kdyby podemnou sousedi vařily mrtvoly.Jen vůbec nevím jak mám zjistit jestli tam ta zpětná klapka vůbec je??Celý den jsem měla zapnutý větrák a přes noc okno..je to prostě hnus:(Jestli s tím někdo máte zkušenosti byla bych vděčná za radu moc děkuji.

možnost by byla
-prověřit, zda máte namontovanou zpětnou klapku v potrubí, nebo integrovanou na digestoři, pokud tam není - nainstalovat ji

odstraněna komerce (sHpy00n)

-nainstalovat uzavírací těsnou klapku do potrubí ovládanou servopohonem, propojit servopohon se spínačem na digestoři, při sepnutí digestoře - otevřeno, vypnutá digestoř - zavřeno

odstraněna komerce (sHpy00n)

Toto bude fungovat, jenom nejspíš příjdete o záruku na digestoři, protože se musíte nějak napojit na spínání digestoře, potřebujete pomoc elektrikáře, nebo zkušeného kutila v oboru elektro.

-instalovat cirkulační digestoř s pachovými filtry :( a zaslepit VZT potrubí pro digestoř
některé digestoře jdou předělat na cirkulační režim.
Tato varianta není žádná výhra, ale nebudete vystavena pachům od souseda.

Hodně štěstí

Máte-li zájem o komerční spolupráci, zde najdete podmínky i kontaktní údaje: advertising (sHpy00n)

No tak já bych první vyměnil tu klapku pokud to předtím bylo OK. Buď se pokazila (přestala těsnit) nebo najednou sousedi a podsousedi začali vyvářet ponožky nebo nahoře je to něčím ucpaný. Zeptej se ostatních jestli jim to nezačlo smrdět najednou taky.

1) Tento můj dotaz je rok a půl starej, někdo ho exhumoval.
2) Předtím to nikdy netěsnilo, protože předtím ten barák neexistoval, je to novostavba.
3) Teď to taky netěsní nijak dokolale, ale v návalu vzteku jsem ještě přejel veškerý spoje na odtahové trubce a lepící páskou jsem dotěsnil pár otvorů v té zpětné klapce. Ale asi jsem se s tím naučil žít. Naštěstí ty digestoře všem tak strašně hučí, že to pouští opravdu minimálně.

Dobrý večer,ta klapka by se dala vyřešit podobně jako klapka komínová k plynovému kotli,jen ten rozdíl,že by více těsnila,nějaká dosedací ploška s gumou,nebo silikonovým těsněním.Pracovalo by to tak,že by se vypínačem uvedla klapka do stavu otevřeno a v poslední fázi otevření by mikrospínač sepnul digestoř.Dle mého názoru by k jejímu otevírání posloužil motorek,který otáčí talířem v mikrovlnce a koncáčky z mikrospínačů.Znám ten problém,mě jen klape když je futeř a taky je znát jak tamtudy táhne za chladných dnů,mám ji skrz zeď vodorovné řešení.Ale s Vaším problémem bych to asi řešil ,jak jsem popsal.Znám bytovky,odsávací šachty fungují jako centrální telefon:-)

Přidám svoji zkušenost - kupoval jsem novou digestoř (MORA), měla asi šest otvorů odsávání a přírubu, která se dala přendat do jakéhokoliv z nich. Zpětná klapka byla jako "volitelné přislušenství". Takže jsem ji extra objednal, protože digestoř bez zpětné klapky mi připadlo jako blbost. Na objednanou klapku jsem čekal skoro měsíc, stálu tuším 105,- Kč (!!) a byla to v podstatě stejná příruba, jen s takovým víčkem na pérko. Ale co bylo už od pohledu zarážející, že to víčku nebylo kulatého tvaru jako příruba, ale dvě protilehlé strany byly seřízlé, takže ta klapka v podstatě vůbec nemohla dobře těsnit. No když už byla koupená, tak jsem ji tam nainstaloval, ale jestli alespoň trochu funguje se už asi nedozvím, protože v tom bytě já nebydlím.

Ta moje klapka vypadala nějak takto: http://www.elektro-garden.cz/produkt/zpetna-klapka -mora-zk-5701pro-modely-5701prum100mm/

Tak to máš ještě relativně dobrou klapku. Měl jsem v rukách jednu takovou, která zakrývala max. 80% otvoru, zbytek vesele profukoval. Nechápu, jak to mohl někdo nazvat zpětnou klapkou.
Já mám klapku tohoto typu, i když ta na obrázku vypadá o něco lepší, než mám:
[klapka_150_s_ram%281%29.jpg]

Tuhle klapku s "motýlkem" jsem měl taky v rukou - dával jsem ji do odsávacího potrubí do koupelny. Byla plechová po vnitřním obvodu byl nelepený jakýsi proužek molitanu, ke kterému dovíraly ty křidýlka. Takže opticky to těsnilo dobře, i když vzduch si samozřejmě mohl najít někudy cestu. Rozhodně skrz tu klapku ale nebylo vidět jako v případě toho sporáku.

Já ji mám celoplastovou. Stála taky nějak kolem stovky, musel jsem ji trochu upravovat, aby vešla do potrubí a místa okolo těch pružinek jsem podlepil páskou, aby to tama neprofukovalo, ale furt to není na 100%. To by tam opravdu chtělo něco s motorkem a pevným uzavřením.

Dobrý den. Prvně chci říct, že toto je fantastický nápad s tímto fórem.

Co se týká tohoto tématu, já řeším nyní stejný problém, ale spíš se to týká zvuku. Jde o to, že v případě, že jsou sousedé nad náma nebo pod náma v kuchyni a mluví hlasitěji, je přes digestoř slyšet jejich hlasy. Myslím si, že je zpětná klapka už asi stará, protože je tam 7 let a pří větru slyším z dygestoře ono hučení. Z digestoře jde jedna trugka hahoru přes linku a tam se ohýbá v koleni a vede dalším, širším potrubím do zdi. Před zdí je takový záhyb ze zdola nahoru, něco jako S ale nemá to kruhovitý obvod, ale hranatý. Dokola je to ještě oblepené z části lepicí páskou. Chtěl bych se zeptat, kde mám prosím hledat tuto klapku? Vizuálně by to mělo být vidět? Logicky by to mělo být v místě, které má kruhovitý obvod a i dostatčnou šíři, ale dává se to do trugky? nebo ta trubka na to navazuje z jedné strany a z druhé strany pokračuje dál? Omlouvám se za takový dotaz, ale nikdy jsem toto neřešil.

Moc děkuji

Zpět do poradny Nahoru