Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud bych do toho měl co kecat, tak v případě, že to chceš udělat pořádně, nejdřív spodní antikoroz…
Kurt 27.01.2008 18:23
Kurt
Sakra, to vypadá na moc práce a to broušení se mi tam moc nelíbí :-)
josephino 27.01.2008 21:07
josephino
No tak je olep samolepící tapetou ]:)
L-Core 28.01.2008 09:54
L-Core
BTW ví někdo jak správně nalepit samolepící tapetu? Mě se to nikdy nepodařilo. Vždycky se za čas zač…
Rce 31.01.2008 01:38
Rce
Ahoj, u nalepování samolepících tapet dodržuju tento roky ověřený postup a nemám problémy s odlepová… nový
Mr. Nalepovač 01.06.2012 13:53
Mr. Nalepovač
radit ti olepit železná futra tapetou, pod kterou to samozřejmě bude ihned korodovat ,může jen napro… poslední
buk56 27.03.2019 11:40
buk56

Ahoj,
u nalepování samolepících tapet dodržuju tento roky ověřený postup a nemám problémy s odlepováním ani po několika letech.

1) analýza povrchu
tapeta přilne pouze na pevný hladký a nesavý povrh( např. lak dveří, plech, železo) lepit tapetu na dřevo, dřevotřísku, zeď atd .. sice lze, ale je to zbytečná práce... takovou plochu je potřeba nejdřív něčím natřít. lakem aj...

2) očistit povrch od nerovností
smirkem (jemným) - viz takové ty hřebíčky, zalakované kamínky atd - všechno to potom bude vidět. Pokud koupíte tapetu s plastickým povrchem (relief dreva ) tak to lze malinko zmírnit.
- odmastit povrh, to proč ve většině případů tapeta nedrží je ten, že se dostanou nečistoty na lepící vrstvu a prostě to nelepí. Takže já plochu odmastím isopropyl alkoholem (lze použít i líh, kdo si rád čmuchne, tak ředidlo aj.) Isopropyl má výhodu, že nepoškodí plast, lak aj. a úplně vyschne narozdíl od lihu.

3) lepení
tapetu lepím odzhora, na okrajích nechám potřebný přesah na okraje + na to aby bylo za co tahat, a po 5cm si ztahuju ochranou fólii lepící vrstvy a nějakým hadrem, který dobře klouže po povrchu vytlačuju vzduch směrem dolů, když se nepovede lze tapetu odlepit zpět a opakovat (pokud to povrch dovolí). Po nalepení plochy (např. u dveří) se jde na hrany.
K tomu používám fén, který uvolní napětí v ohybu tapety. K tomu jsou ideální dva. Jeden fouká na hranu druhý se snaží tapetu ohnout přes roh a vyhladit hadrem. Začišťování řezáním nechávám na konec. Hobby nožem ořízneme okraje a přebytek odlepíme. Souběh rohů u čtverce řeším tak, že nejdřív přehnu jednu sranu naříznu a odlepím přebytek, potom přes ní přelepím druhou stranu naříznu a strhnu přebytek. Jakmile začnete šahat na lepící vrstvu mastnýma rukama (ikdyž se zdaj čistý jsou mastný) tak se vám to odlepí. Sahejte vždy jen na přesah, který budete odřezávat. Tapetu nestříhejte.

Potom finálně decentně přefoukněte fénem celou nalepenou lepenou plochu, u toho to hlaďte hadrem tím dojde k ještě většímu přilnutí.

A na závěr. Slušná tapeta na dveře stojí tak 200Kč b/m. Celkem spotřebujete tak 4,5 bm = 900 Kč a cca 2 hodiny x 2 lidi ... no a nové dveře, sic papundeklové, stojí taky 900 Kč :-).

radit ti olepit železná futra tapetou, pod kterou to samozřejmě bude ihned korodovat ,může jen naprostý idiot ;) obrousitm,odmastit acetonem a natřít antikorozní základovkou vodouředitelnou...2 nátěry...pak jeden nebo dva konečné nátěry... každou vrstvu přebrousit.....zdravím

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru