Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Dřív omítka vydržela staletí, dnes pár let. Vědci zjišťují proč

Moderní omítky sají vlhkost a často jsou po několika letech poškozené. V minulosti přitom vydržely i stovky let. Toto umění totiž lidé postupně zapomněli. Vědci proto zkoumají, jak se omítka dělala dřív, díky čemu byla tak kvalitní a proč vydržela staletí.
V historických Solvayových lomech nad Svatým Janem pod Skalou od poloviny srpna vypalují ve středověké peci vápenec, aby zjistili, jak dávní kameníci a stavebníci vyráběli kvalitní vápno.
Spolupracují na tom odborníci z Ústavu teorie aplikované mechaniky, Národního technického muzea a Archeologického ústavu. Moderní omítky totiž škodí zvláště historickým budovám, které původní omítky chránily daleko lépe.

Předmět Autor Datum
No jo, jenze nasadit si na barak omitku, ktera vydrzi desitky let (nemluvim o stovkach) je silne pro… nový
JR_Ewing 23.08.2012 08:45
JR_Ewing
Tzv. plánovaná spotřeba. poslední
Prasak 23.08.2012 13:47
Prasak
Je to asi i proto, protože dnes vyráběné věci stojí za hovno. Žárovky co nesvítí, isolepa co nelepí,… nový
Dale Cooper 23.08.2012 10:11
Dale Cooper
S plíživou diverzí eco, bio bych souhlasil. Je to krásně vidět v polygrafii. Za poslední roky se hod… nový
Zarniwúp 23.08.2012 10:46
Zarniwúp

No jo, jenze nasadit si na barak omitku, ktera vydrzi desitky let (nemluvim o stovkach) je silne proti konzumu prece. Dneska se veci s dlouhou zivotnosti nevyrabi jednoduse proto, ze vyrobci musi prodavat porad a porad.. Jestli se to dostane na historicke budovy... ale beznym lide? Ani nahodou ;-).

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru