Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Fotovoltaická elektrárna 5 - po roce provozu

Je třeba panely udržovat?

Často se také lidé z okolí ptají, jestli panely omývám nebo v zimě zbavuju námrazy a sněhu. Odpověď je ne, nechávám je žít. Mám je na sedlové střeše, kde je dostatečný sklon. Tím, že jsou panely tmavé se zahřejí a sníh po nich velmi rychle sklouzne. O smývání prachu v létě se stará déšť. Netvrdím, že kdybych panely umýval, že bych nedosáhl o pár procent vyšší účinnosti, ale nepozoruju úbytky v řádu desítek procent kvůli tomu, že bych se o panely nestaral.

Rok 2021

Přidám pár grafů, jak se vyvíjí spotřeba letos. Konec 2020 a začátek 2021 byl pro fotovoltaiku mizerný. Neustále zataženo, husté mraky. Vloni byla v zimě občas jasná obloha a jasná obloha se sluníčkem a k tomu chladno je pro panely ideální počasí.
Pokud si všimnete vyšší měsíční spotřeby domu, je to způsobeno WiFi přípojným bodem poskytovatele internetu na domě, přidal pár antén, nějaký ten switch. Narostl konstantní odběr, což měsíčně dělá nárůst asi o 80kWh.

[93109-2021-03-png]

[93110-2021-04-png]

[93111-2021-05-png]

Můj dodavatel elektřiny přešel k tomu, že v tarifu, který mám jsou ceny za nízků a vysoký tarif stejné a navíc jsou stejné i v rámci jednotlivých skupin. Za D56d platím stejné ceny elektřiny jako v D02. Proto jsem přešel zpět z 2-tarifového na D02d. Výhodou jsou podstatně nižší měsíční platby za rezervaci výkonu atd. K tomu se snížily stálé poplatky za výkup.
Výsledkem je, že za květen bylo vyúčtování ve výši -15Kč (záloha + dodávka - cena za výkup).

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články