Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Vyrábíme knížku - 1

A to jako opravdovou, lepidlo, papír a tak dále.

To co budu popisovat je takový postup výroby svépomocí. Základ je nepochybně správně. Některé postupy jsem si ovšem zřejmě maličko poupravil, případně vymyslel podle sebe a nemůžu zaručit, že jsou technologicky správně. Je tedy možné, že to někdo dělá jinak a zřejmě i lépe. Ovšem výsledky mého snažení nejsou vysloveně špatné a taková vlastnoručně vyrobená knížka jako dárek pro někoho s dodatkem, že je jediný, kdo něco takového má, protože je to zaručeně unikát (i když to je trochu šmejd :-) ) – má to celkem úspěch. Hlavně asi z toho důvodu, že jsou lidi většinou štajf, že jste se s tím takhle sral jenom proto, abyste jim udělal radost.

Tak nejdřív seznam potřebného náčiní a materiálu.

Každý nejspíš máme doma:

(zvlášť jestli jsme trochu modelařili, nebo dokonce ještě modelaříme)

Nůžky, odlamovací nůž (skalpel), kovové pravítko (já tedy používám rylovací linku, ale k ní se většinou nedostanete), jehly na šití, řezací podložku (samozřejmě lze použít třeba i karton, prostě něco, na čem můžete řezat skalpelem), pracovní stůl (s úspěchem používám starý kuchyňský vál, stavěl jsem na něm i balzová letadla).
Knihařský lis asi doma mít nebudete – já taky ne, i když jsem o tom uvažoval. Je to ale těžkej krám... S úspěchem jsem nahradil dvěma deskami ze staré obývací stěny a truhlářskými svěrkami. Dále si ještě pořiďte nějakou zátěž, těžítko, ideálně dvě. Já používám odlitky z písmoviny, tzv. buchty, olepené lepící páskou (písmovina má nezanedbatelný obsah olova a na papír se s ní dá kreslit jako tužkou a to fakt nechceme..). Jsou to „zbytky“ ze zrušené knihtiskárny (stejně jako výše zmíněná rylovací linka), těžko je budete shánět. Určitě však doma najdete něco příhodného. Použití vám bude jasné z dalšího popisu a fotografií.

Co budeme muset zakoupit:

Používám link na konkrétní stránky, samozřejmě můžete zakoupit kdekoli jinde. Linky jsou jen pro představu, nechci dělat obchodům propagaci, ale jinak použité potřeby a materiály dost dobře přiblížit nejdou.

Knihařská lepenka

https://www.kniharstvijihlava.cz/29451-lepenky/101763-kniharska-lepenka/ Zajímá nás jen tloušťka 1-2mm. Silnější jsem nikdy nepoužil. 2mm používám na větší a silnější knížky, většinou ale stačí bohatě 1mm.

Knihařská gáza

https://www.atelierknihy.sk/gaza-a-molitan/kniharska-gaza-klk-skrobena/ Používá se na zpevnění hřbetu knižního bloku. U tenčích knížek není úplně nezbytná. Nad deset složek v bloku ji ale používám vždy.

Disperzní lepidlo

https://www.kniharstvijihlava.cz/29401-lepidla/124129-lepidlo-rp-g/ Disperzní lepidlo je překvapivě relativně drahá věc. Bohužel. Lze nahradit Herkulesem, ale ten asi na to množství moc levnější nebude. Spotřeba pro výrobu knížky – hlavně tedy pro výrobu knižních desek není úplně zanedbatelná.

Ofsetový bezdřevák

https://www.kniharstvijihlava.cz/29528-papiry-a-kartony/102338-ofsetove-papiry-a-kartony/ Používá se na předsádky (popíšu později), ideální gramáž je 140g. Vždy budete potřebovat dvojnásobný formát formátu neořezaného knižního bloku.

Knihařské plátno

http://www.vosszadovice.cz/hladka-shb/344-hladke-shb-221-e.html Potřebujeme ho pro šití knižního bloku (použití popíšu dále). Používám oboustraně škrobené, má trochu vyšší pevnost. Bohatě stačí 1bm, budete ho mít do důchodu. Lze s ním samozřejmě i potahovat desky (a je na to koneckonců určené a nedělá se s ním vůbec špatně, ovšem v tom případě by mělo být škrobené jen jednostranně), pak ho asi budete potřebovat větší množství. To je na vás.

Něco na potažení desek

https://www.kniharstvijihlava.cz/36334-potahovy-baladek/ To pro případ, když nemáme originální potah pro danou knížku, nebo vyrábíme nějaký ten deníček... :-) Lze použít i potahové papíry http://www.vosszadovice.cz/4-potahove-papiry s těmi jsem ale nikdy nepracoval, tak nemůžu říct, jak to s nimi jde. Obecně bych se v tom případě držel něčeho, co bude mít gramáž 120-160g. Pod 120g to bude už dost slabé, nad 160g se s tím bude už blbě pracovat.
Obecně – Baladek má vyšší gramáž, ale je to dáno jeho povrchovou úpravou. Také je trochu náročnější s ním pracovat, ale s trochou šikovnosti to není zase taková hrůza. Nejlepší je mít originální potah ke knížce, tedy tisk na nějaké té 115g křídě s povrchovou úpravou laminováním. Když mám možnost, používám nejraději tisk na 100-120g ofsetovém bezdřeváku s matným laminem. To mi přijde tak akorát. Dobře se s tím pracuje, síla materiálu je tak akorát.

Nit na šití bloku

Bohužel nejsem schopný doporučit konkrétní. Sám používám průmyslovou pro strojní šití knižního bloku tak, že šiju dvojitě. Je dostatečně slabá, pevná a pružná. Akorát má tendenci se zamotávat (kroutí se).

Kapitálky

Na zakrytí zakončení knižního bloku. http://www.vosszadovice.cz/1071-celobarevne Množství si zlehka domyslíte.

Záložky

http://www.vosszadovice.cz/1081-viskozove To je myslím bez komentáře.

Jo, ještě se hodí disperzní lepidlo v tyčince, nějaký ten Kores.

A úplně na konec seznamu – budete minimálně jednou potřebovat strojní řezačku. To na oříznutí knižního bloku. To doma nedáte (nedokážu si představit, že by to šlo ručně), budete muset aspoň jednou zajít do nějaké malé tiskárny, nebo knihařství v okolí a za flašku nechat připravený knižní blok/y oříznout. Oni vám zkritizují kvalitu bloku, ale co už... :-)

Tak to by byl rychlý úvod a pokračování příště. Zatím můžete přemýšlet, jestli se do něčeho takového budete pouštět.

Mohlo by to vypadat na konci třeba nějak takhle:

[83749-p1070938-result-result2-jpg]

[83751-p1070939-result-result2-jpg]

[83753-p1070940-result-result2-jpg]

[83755-p1070941-result-result2-jpg]

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články