Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Sítě TN-C a TN-S

Ještě z jiné diskuse- dovolím si přidat pár řádků k názoru na zbytečnost el.předpisů a zbytečného tahání peněz ve prospěch "elektrikářské lobby" :

Joseph - Taky zajímavý pohled...
Něco málo z historie: Kdysi vznikla Elektrotechnická Společnost Česká (známá značka ESČ), která stála při zrodu el.předpisů. Východiskem byla statistika, udělali "výzkum" a stanovili, že většina lidí přežije bez újmy na zdraví průchod AC el. proudu tělem, pokud nepřekročí hodnotu 15mA. Je obdivuhodné, kolik technických parametrů a hodnot lze odvodit od tohoto dodnes uznávného údaje (a to se psal letopočet 18XX ! ):
a) V různých prostředích a stavech se el.odpor lidského těla mění - reagovat normou (vlivy prostředí)
b) Při zkratu dojde k postupnému nárůstu napětí na předmětech - k vypnutí pojistky musí dojít dřív, než napětí dosáhne takové výše, kdy "protlačí" lidským tělem v konkrétním stavu již zmíněný proud 15mA - reagovat normou (impedance ochranné smyčky, jištění)
c) ČSN 2000.4.41 byla přelomová v tom, že doplnila požadavky o výsledky lékařských výzkumů, kdy při pulsu srdce je jistý časový úsek, kdy je extrémně zranitelné. Norma reagovala stanovením doby, po kterou může nastat nebezpečný stav tak, aby byl kratší, než citlivá fáze pulzu srdce. Tím došlo k výrazně větší bezpečnosti osob před úrazem. Ukázlo se ale jako nezbytné, aby ta část obvodu, která zajišťuje bezpečnost, byla SAMOSTATNÁ, protože ostatní se namáhají (ohřívají) a opotřebovávají (svorky, kontakty)již při provozu a mají-li z plného provozního zatížení přejít mžikem do funkce ochrany, tedy zkratu a dalšího násobného zatížení, je jejich funkce předchozím provozem ztížena a tedy nespolehlivá. Cestou by jistě bylo třeba zvětšení průřezu nuláku oproti fázi, ale další samostatný vodič je snadnější řešení. PROTO TEN "ZBYTEČNÝ" TŘETÍ DRÁT...
Ale to nosím dříví do lesa, to přece VŠICHNI vědí, když to vím i já, s bídou vyučený elektrikář z Učňovské školy kdesi v Semilech :-)

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články