Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Sítě TN-C a TN-S

Pokud má tento odkaz být co nejpřesnější, je třeba užívat i takové názvosloví, které přesně vyjadřuje daný problém. Tedy "samočinné odpojení od zdroje" je přesné, stejně tak "uvedení na stejný potenciál" lépe vyjadřuje princip ochrany, než pojem "pospojení". Hovorové "uzemnění, ukostření" je rozšířené a v sítích s ochranou /dříve / "nulováním" je chybně chápáno, jako "drátové" spojení s uzlem, které je i spojené se zemí v přesných intencích daných normami.
Otázkou je, nakolik je třeba na této poradně řešit tak úzce odborné věci a nakolik je rozumné, aby se tohoto úkolu ujal /byť v dobrém úmyslu/ kamarád někoho, kdo "tomu fakt rozumí". Obrázků je plný internet, přesto lidé píší a ptají se právě tady, co a jak udělat v tom jejich konkrétním případě, protože právě odborník je zachrlil odbornými "termity" a souvislostmi, kterým oni nerozumí. Toto fórum chápu jako prostředí pro laiky a pro poskytování dobře míněných rad a asi proto nikdy nemůže být prostorem pro vysoce odbornou diskusi. Poraďme podle nejlepšího vědomí tazateli v konkrétním případě, ale nechtějme od tohoto fóra, aby se stalo diskusním kroužkem odborníků nad normami, kde laikovi bude po třech větách unikat jakákoliv souvislost s jeho problémem, nebo nechtějme zde suplovat učňovské školství. :?:

A ještě jeden pohled:
 Proč nejsou odborné informace vhodné pro neodbornou veřejnost?
• neodborníci nemají širší znalosti, aby mohli zvažovat další možné souvislosti
• zdržují odborníky požadavkem na zkratkovité vysvětlení širokých problémů, což často není možné, nebo je nepřesné a tedy neúčelné.
• neodborníci často nachází pouze fragmenty informací, nevšimnou si, že musí přihlédnout k nutným souvislostem a tím vytvářejí často fatální chyby
• Snaží-li se laik pomoci odborníkům, jeho snaha bývá ve většině případů kontraproduktivní. Především tehdy, musí-li se v daném problému alespoň zaučit, pak provede práci s laickými chybami, které po něm odborník musí opravit, nebo udělat práci znovu sám.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články