Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem rtuťový teploměr

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu...Je možné, že se narušil lékařský rtuťový teploměr, když po naměření teploty rtuť jakoby podtlakem "sjede" během pár vteřin zpět na začátek nebo popř. ani rtuť sloupec po kontaktu s těl. teplotou vůbec nevystoupá? Po ponoření do vody konec teploměru stoupá vzhůru. Je vzduchová bublina přirozenou součástí teploměru? Mám strach, jestli nedošlo k úniku par, mám teploměr u postele a jsem těhotná...Moc vám děkuji předem za odpověď.

Předmět Autor Datum
Prohlédnout pod lupou. Rtuťový sloupec v kapiláře nesmí být nikde přerušený, pokud je přerušený tepl…
jirka44 06.03.2013 19:08
jirka44
Děkuju. Ano, jedná se o tento teploměr. Rtuťový sloupec tam právě vůbec není. Ještě před pár dny se…
Hanka1 06.03.2013 19:20
Hanka1
V zásobníku nemůže být vzduch, musí tam být rtuť. Jestli není v teploměru žádná rtuť musí být přeci…
jirka44 06.03.2013 19:26
jirka44
Žádná rtuť tam právě vidět není. A nadnášení ve vodě si jinak než že je tam vzduch vysvětlit nedoved…
Hanka1 06.03.2013 19:40
Hanka1
oprava : ne na dně hladiny, ale na dně...
Hanka1 06.03.2013 19:41
Hanka1
Baňka teploměru je plná vzduchu od výroby, rtuť je dole v "zásobníku" a v kapiláře. Teploměr standar…
Uroboros 06.03.2013 19:46
Uroboros
Tak pokud tam má být vzduch normálně, neměl by být narušený. Bublinky při ponoření z něj nešly. Ukli…
Hanka1 06.03.2013 19:55
Hanka1
I kdyby byl prasklej, tak se nic neděje, to bys tu rtuť musela spolykat. POZOR - Rtuť sublimuje, t…
Henessy 09.03.2013 15:26
Henessy
Pokud je "rtuť" v teploměru stříbrná, jedná se skutečně o rtuť. Pokud je modrá, nebo červená, je tep…
Zerozero 08.03.2013 00:41
Zerozero
Vzduchová mezera ve sloupci Už dlouhá léta žiju v domnění, že v kapiláře je vakuum. Jinak souhlas…
čumil_old 08.03.2013 11:44
čumil_old
No jo no :-), taky vím že tam vzduch není, ale napsal jsem to tak pro představu, že tam kousek sloup…
Zerozero 08.03.2013 13:57
Zerozero
Ještě se dělá náhrada rtuťových se směsí různých kovů, ale jednodušší je koupit rtuťový na aukru.
kejki 08.03.2013 11:59
kejki
Děkuju :). Takže jestli tomu dobře rozumím, sloupec, kde je rtuť je oddělen od ostatního prostoru te…
Hanka1 08.03.2013 22:10
Hanka1
a teprve porušením obou dojde k úniku rtuti mimo JJ, pokud ovšem nerozťápneš přímo tu "zasouvací"…
čumil_old 09.03.2013 14:58
čumil_old
Honit kuličky tekuté rtuti je děs naopak, to je zábava. Nedoporučuje se snažit se to vyluxovat. (Ja…
jirka44 09.03.2013 15:49
jirka44
Řeším teď podobný problém, ale nerozumím tomu, co myslíte tím, že porušením "obou" může dojít k únik…
Dannna 30.05.2013 16:44
Dannna
U neporušeného teploměru k úniku rtuti pochopitelně nedochází.
karel 30.05.2013 17:02
karel
Tak to je dobře, už jsem se lekla...Nicméně, kdyby došlo k nějakém poškození dole - v tom stříbrném…
Dannna 30.05.2013 18:23
Dannna
Jsou jiné věci, kterých by se člověk měl bát, teploměr mezi ně nepatří. Teploměr bez rtuti nebude mě…
karel 30.05.2013 18:29
karel
No...pod paží mi ukazoval nějak podezřele málo, tak jsem ho dala do teplejší vody, abych viděla, že…
Dannna 30.05.2013 18:45
Dannna
Kdo by náhodou doma neměl práškový zinek, opatří si od spřáteleného zemědělce Sulikol.
karel 30.05.2013 17:00
karel
Zinkový prášek běžný smrtelník doma nemá, ale kus (nelakovaného) měděného drátu ano. S tím rtuť také…
Jack 30.05.2013 21:13
Jack
Jen pro zajímavost, kdesi jsem se dočetl, že soukromé vlastnictví tekuté rtuti je trestné, při náhod…
Zerozero 09.03.2013 23:51
Zerozero
Kovová rtuť působí silně projímavě, ale její pozření na vás následky nezanechá. Výrazně škodlivější… poslední
Jack 30.05.2013 21:17
Jack

Prohlédnout pod lupou. Rtuťový sloupec v kapiláře nesmí být nikde přerušený, pokud je přerušený teploměr neukazuje správně, popřípadě vůbec. Stává se třeba po pádu. Otázku s ponořením do vody asi nechápu. Pokud ponořený teploměr plave, pochopitelně těžká část se zásobníkem rtuti bude směřovat dolů. Páry nemohou unikat, pokud není sklo rozbité. Předpokládám, že se bavíme o tomhle:
[http://nd01.jxs.cz/908/977/c06bfcec4d_41445669_o2. jpg]

Děkuju. Ano, jedná se o tento teploměr. Rtuťový sloupec tam právě vůbec není. Ještě před pár dny se alespoń vyšplhal na danou teplotu, ale po naměření během pár sekund zmizel...Teď už ani vlivem teploty ze zásobníku směrem na stupnici žádná rtuť nejde...Proto mám strach, jestli se třeba nepřerušilo to zatavení skleněné špičky a rtuť nevytekla...Odpovídal by tomu i ten vzduch v teploměru ( ten zadní konec se ve vodě nadnáší...)

V zásobníku nemůže být vzduch, musí tam být rtuť. Jestli není v teploměru žádná rtuť musí být přeci vidět. Rovněž by mělo být zřejmé, jestli je a kde je zásobník prasklý. Pokud s teploměrem manipuluje více lidí, provést výslech právem útrpným. Samo se to nerozbije.

Žádná rtuť tam právě vidět není. A nadnášení ve vodě si jinak než že je tam vzduch vysvětlit nedovedu...Nejsem si jistá, ale myslím, že normálně by měl teploměr ležet na dně hladiny a ne jedním koncem stoupat k hladině...S teploměrem jsem manipulovala jen já, žádné větší známky rozbití tam nevidím. Takže pokud tam narušení je, tak malé...Ale páry nebo možná i rtuť samotná se ven potom dostat mohly...(jak jinak si taky vysvětlit, že tam žádný rtuť sloupec není...ani kousek na začátku...)

Baňka teploměru je plná vzduchu od výroby, rtuť je dole v "zásobníku" a v kapiláře. Teploměr standardně musí plovat tupou stranou vzhůru (rtutí směřovat na dno). Naopak když by se potopil, znamenalo by to, že je rozbitý. Když ho podržíš pod vodou a nepůjdou z něj bublinky, je OK. Jestli nefunguje, tak ho odevzdej (nevyhazovat do komunálu!!!) a kup si jinej. Digitální stojí od 50kč a nemusíš řešit podobný ptákoviny.

PS: I kdyby byl prasklej, tak se nic neděje, to bys tu rtuť musela spolykat. Navíc je tak 50:50 jestli je vůbec rtuťovej, oni už se dnes moc sehnat nedají. Jinak blbnout začnou většinou po tom, co se nešikovně sklepou. Taky existují tzv. rychloběžky, ty nemají nad "zásobníkem" to zůžení, díky kterému tam ta naměřená teplota zůstane. Výhoda je, že se nesklepávají a měří mnohem rychleji, ale změřeená teplota jde taky hned dolu. Taky jsi ho mohla při pokusech s vodou přehřát.

Tak pokud tam má být vzduch normálně, neměl by být narušený. Bublinky při ponoření z něj nešly.
Uklidnil jste mě, děkuju :). Mám samozřejmě i digit., ale ty měří o dost jinak...Záhadou ale je, proč najednou ta rtuť z toho zásobníku neleze nebo se pod tlakem "vcucávala" zpět. Ale to už je jen pro zajímavost, důležité bylo, zda rtuť neunikla ven a to snad tedy ne. Ještě jednou díky a hezký večer.

I kdyby byl prasklej, tak se nic neděje, to bys tu rtuť musela spolykat.

POZOR - Rtuť sublimuje, to znamená že ze skupenství pevného přechází do skupenství plynného!! Rozlitá rtuť (stříbrné kuličky)by mohla mít vážné následky na zdraví, v místnosti kde se dlouze pobývá a málo větrá. Typicky ložnice.

Pokud je "rtuť" v teploměru stříbrná, jedná se skutečně o rtuť. Pokud je modrá, nebo červená, je teploměr lihový. Lihové se dělají kvůli bezpečnosti při rozbití. Vzduchová mezera ve sloupci vznikne zpravidla nějakým otřesem a dost obtížně se ji zbavuje. Lze ji někdy odstranit střídavým ohříváním a sklepáváním jen ve svislé poloze.
U jmenovaného teploměru bych to tipoval na porušenou kapiláru a částečný únik média z kapiláry odpařením do prostoru baňky. Velmi snadno se to podaří ponořením do teplé vody a podobně a zahřátím tak že se rtuť dostane až na doraz. Kapilára praskne v místě koncového zátavu, nemusí to být na první pohled ani vidět. Teploměr je pak nepoužitelný.
Nejjednodušší bude koupit nový, nestojí to svět.:-) Lihový lze vyhodit do komunálního odpadu, ale rtuťový patří do nebezpečného odpadu. Uff :puff:

Děkuju :). Takže jestli tomu dobře rozumím, sloupec, kde je rtuť je oddělen od ostatního prostoru teploměru a teprve porušením obou dojde k úniku rtuti mimo teploměr? ( a při porušení jen sloupce, jak to popisujete dojde tedy k úniku jen do prostoru teploměru). Je pravda, že jsem teploměr sklepávala mnohdy docela intenzivně, tak se asi ten sloupec rtuti narušil...(Do teplé vody jsem jej nedávala). Je dobře, že existují ty lihové, dnes jsem koupila v pořadí třetí digitální a měří každý jinak ( liší se vzájemně až o 0,5°C ).

a teprve porušením obou dojde k úniku rtuti mimo

JJ, pokud ovšem nerozťápneš přímo tu "zasouvací" část-baňčičku ve které bydlí rtuť když je v klidu. A to pak máš na podlaze stříbrné kuličky.
V laborce se to likvidovávalo práškovým zinkem, který se rtutí udělal pevný amalgam. Ovšem kdo z nás má prach Zn kvůli tomu doma, že? Honit kuličky tekuté rtuti je děs.

Řeším teď podobný problém, ale nerozumím tomu, co myslíte tím, že porušením "obou" může dojít k úniku rtuti "mimo"...myslíte jako mimo celý teploměr čili únik rtuťových par do místnosti? Jak, když teploměr je neporušený? Děkuji za odpověď.

Tak to je dobře, už jsem se lekla...Nicméně, kdyby došlo k nějakém poškození dole - v tom stříbrném - v té jímce, bylo by to pouhým okem vidět? Či projevilo by se to na funkčnosti teploměru? Jsem nějaká paranoidní, co se týče té rtuti...Včera jsem teploměr vytáhla po strašné době, zkoumala a dala do teplejší vody, abych zjistila, zda funguje, vše se zdálo OK, ale jak tu čtu o dýchání těch par, nějak se bojím...Asi přejdu na digitální, i když rtuťový opravdu vždy ukazoval nejlépe.

Jen pro zajímavost, kdesi jsem se dočetl, že soukromé vlastnictví tekuté rtuti je trestné, při náhodném nálezu je povinnost nález ohlásit a odevzdat.::)
Hrát si se rtutí v krabičce od sardinek může mít vážné zdravotní následky. Ale přiznám se že kdysi jsem si s tím zablbnul taky. Vdechnutí par rtuti mimo jiné též poškozuje mozek. Tak teď nevím, nevím ....:-/

Kovová rtuť působí silně projímavě, ale její pozření na vás následky nezanechá. Výrazně škodlivější jsou její páry. Pracovníci "staré" spolanské elektrolýzy by mohli vyprávět - vlastně většinou už nemohli.
Aby se efekt projevil, musel by si dotyčný hrát s krabičkou sardinek denně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru