Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem digitální TV

Dobrý den, ráda bych se poradila. Bydlím v nájemním domě, televizor je připojený ke společné anténě. Správce domu nebude anténu upravovat pro digitální vysílání, neboť anténu nájemníci neplatí. Změna není možná. Jak si mám zajistit vysílání TV? Postačí, když si k televizoru zakoupím sep-top-box a budu pak příjímat digitální vysílání (když budu dále připojena na společnou anténu - která nebude nijak upravena a analogové vysílání bude vypnuto)??
Děkuji za odpověď.
M.

Předmět Autor Datum
Bez upravené společné antény není možný digitální příjem. Samotný setopbox nepomůže, musí mít anténu…
Rce 10.03.2010 12:28
Rce
Bez upravené společné antény není možný digitální příjem. Docela by mě zajímalo, z jakého důvodu.
Uroboros 10.03.2010 12:32
Uroboros
Protože má v sobě zabudovaný konvertor a převádí pevně naladěné kanály na jiné. Zesilovače jsou z do…
Rce 10.03.2010 12:44
Rce
jenže tohle co píšeš, nemá nic společného s anténou, nýbrž rozvody a o tich tu nepadlo ani slovo Ze…
Uroboros 10.03.2010 13:07
Uroboros
Postačí, když si k televizoru zakoupím sep-top-box ano postačí, pokud není anténa jó v hrozném stav…
Uroboros 10.03.2010 12:30
Uroboros
Ani jedna spoločná antena na bytovke nefungovala na široko-pásmovej "matraci" so vstavaným zosilovač…
Joseph 10.03.2010 14:19
Joseph
Stáří rozvodů nemá žádný vliv na šíření digi signálu za předpokladu že se nejedná o venkovní drát vy…
Henessy 10.03.2010 14:23
Henessy
Je tu několik názorů,zkusím to srovnat do latě. Společné televizní antény nejsou v žádném případě vh…
Jabraka 10.03.2010 22:15
Jabraka
Názory jsou tu prakticky dva. Jeden je většinový...:))
Rce 10.03.2010 23:21
Rce
Anténu (společnou) odpoj.Kup ,,sep-top-box ,, a k tomu anténu na digitální příjem.Celkem jsem dával…
Mr.Dman 30.06.2010 17:09
Mr.Dman
Nevím, proč to oživuješ, každopádně mluvíš z cesty. Anténa na digitální příjem neexistuje. To tě jen…
Henessy 30.06.2010 21:52
Henessy
Další názor - zkušenost. Kup si setopbox, ten potřebuješ tak jako tak. Zkus ho na současnou anténu,…
Stefran 01.07.2010 08:57
Stefran
Vida,Kecal a nekecá.Má vcelku pravdu. Je potřeba vědět,že současně vysílaný signál se vysílá v podst…
Jabraka 06.07.2010 11:08
Jabraka
Je potřeba vědět,že současně vysílaný signál se vysílá v podstatě v jednom pásmu 506 MHz Jak u koho…
Stefran 06.07.2010 12:00
Stefran
Jo? A co ostatní multiplexy? To jedou všechny na jednom kmitočtu? To jsou celkem zajímavý žvásty.
Prasak 06.07.2010 12:43
Prasak
Anténu naladit nelze. Je nutno použít širokopásmovou, pokud jde signál různých multiplexů z jednoho…
Henessy 06.07.2010 18:05
Henessy
Zapomenul jsi dodat, že hrnec je pak znovu používán v kuchyni a nestává se součástí antény.:-)
čumil_old 06.07.2010 18:14
čumil_old
Já jsem tady kdysi taky řešil anténu a nakonec jsem podle rad tady vytvořil rukávový dipól - koaxiál…
Prasak 06.07.2010 19:45
Prasak
Já dělal kdysi na WiFi anténu z plechovky od jahodového kompotu. Dokonce fungovala!
Rce 07.07.2010 04:46
Rce
Je třeba STB + pokojová anténa za pár stovek, ideálně pokud vysílač není daleko. V menu STB je třeba…
Fuente 07.07.2010 12:08
Fuente
Ach jo.Tak mi posledně blesk z čistého nebe vyrazil systém a také odpojil z poradny.Chtěl jsem ještě… poslední
Jabraka 07.07.2010 20:19
Jabraka

Bez upravené společné antény není možný digitální příjem. Samotný setopbox nepomůže, musí mít anténu. Možno vyzkoušet pokojové náhražky, ale ty lze použít jen hodně blízko vysílače. Dle zákona o televizním a rozhlasovém vysílání, když majitel domu nezajistí společnou anténu, má právo na postavení vlastní antény na střeše.

Protože má v sobě zabudovaný konvertor a převádí pevně naladěné kanály na jiné. Zesilovače jsou z dob kdy se dělaly ještě ze dřeva, takže digitální signál dokonale zmrší. Ostatně starší typy antén typu "matrace" měly také špatný zesilovač, který na analog stačil, digitální signál to zničilo. Dále digitální signál se vysílá na jiných kmitočtech - musely by se zesilovače přeladit, nedá se konvertovat do I a II pásma a signál IV a V TV pásma nejsou schopné starodávné rozvody přenést. Proto byl ten konvertor.

jenže tohle co píšeš, nemá nic společného s anténou, nýbrž rozvody a o tich tu nepadlo ani slovo

Zesilovače jsou z dob kdy se dělaly ještě ze dřeva, takže digitální signál dokonale zmrší.

tohle víš jak, o stáří tu nebyla také jediná zmíňka

Ostatně starší typy antén typu "matrace" měly také špatný zesilovač, který na analog stačil, digitální signál to zničilo

S tímhle nesouhlasím, spousta lidí na těchto antenách jede bez problémů i na digi, sám mám jednu na střeše (z lenosti jí sundat) a když to přepojim (používám jinou), funguje bez problému - 30 let stará.

Dále digitální signál se vysílá na jiných kmitočtech - musely by se zesilovače přeladit, nedá se konvertovat do I a II pásma a signál IV a V TV pásma nejsou schopné starodávné rozvody přenést. Proto byl ten konvertor.

Přeladit není problém, tedy většinou... Ono jde i všechny ty krámy vyházet a dát tam jen zesilovač a rozbočovač, občas jen rozbočovač.

Nicméně souhlasim s tim, že pokud je instalace hodně stará, tak je to problém, nicméně zkušenost ze standardních bytovek z 80-90 let mi říká, že stačí přeladit nebo vyměnit konvertory a to musí domovník zařídit, otázka pár stovek... Je to i v zákoně, že člověk musí mít umožněn příjem televize.

Ani jedna spoločná antena na bytovke nefungovala na široko-pásmovej "matraci" so vstavaným zosilovačom, boli určené na individuálny príjem. Takže niet dôvod oblúbenu "matraci" vôbec čo spomínať.

Spoločne anteny mali Yagi alebo občas log-periodickú antenu úzkopásmovú, vyladenú na miestne dosažiteľný vysielač. Ak teda sa v danom miste zmení alebo už zmenil vysielací kmitočet, výmena antény je nutná. Zosilovač s konvertorom v spoločnej antene - "vložka" sú samozrejme taktiež po zmene kmitočtu k ničomu, sú konštruované ako vyladené úzkopásmové na presne daný kanal a potlačenie všetkého ostatného.

Neostáva nič iné len zaplatít prestavbu spoločnej anteny alebo ak nie je dohoda obyvatelov a správcu - vlastníka, tak potom inštalovať individuálnu antenu alebo príjem cez satelit. Osobne by som volil signal z nebies.

Stáří rozvodů nemá žádný vliv na šíření digi signálu za předpokladu že se nejedná o venkovní drát vystavený slunci - UV záření, které poškozuje ochranné plasty a to se budeme bavit o desítkách let, protože ven se používají dvojitě stíněné.
Stávající Společnou anténu nemůžete použít jako zdroj signálu, protože se používají kanálové antény, kanálové zesilovače a čundamenty které brání přijmu okolních kanálů (různé propusti).Byla by velká náhoda, kdyby digi signál byl distribuován na stejném kmitočtu jako analog. Z toho důvodu je nutno společnou anténu doplnit o novou anténu kmitočtu na kterém váš digi vysílač jede a rozbočovací a a zesilovací čundamenty. U nás v domě to zvládli dva maníci za hodinu. Poté nalepili na vchodové dveře oznámení jak naladit a je to.
Set top box bude nutný v případě, že si nezakoupíte nový televizor vybavená digitálním tunerem. Je lhostejno, jestli jej připojíte ke společné anténě uzpůsobené digitálnímu přijmu, nebo vlastní anténě.
Nemáte li společnou anténu máte tyto možnosti: domluvit s majitelem společnou anténu, Přijímat signál přes telefonní rozvod, kabelovou televizi, individuální anténu, nebo satelit.
Věřím, že by se mohli nájemníci s majitelem domu dohodnout na způsobu platby. (Slyším poprvé, že někdo za anténu neplatí.)Že by nájemníci vybrali peníze a sami si pozvali firmu na úpravu společné antény je nepravděpodobné.
Upozorněte jej, že by musel povolit les antén na střeše.
Jo a matrace je vynikající pro blízký a středně vzdálený individuální příjem. Je pouze nutno vyndat zesilovač a koupit místo něj za Kč 35 symetrizační člen.Naopak její širokopásmovost je výhodná pro příjem několika digisvazků z jednoho místa. Dá se laborovat s náklonem antény, případně s umístěním naštorc.(Neplatí pro společné antény, tam musí být kanálové, aby se nepraly!(nakmitání sousedních kanálů, harmonické..))

Je tu několik názorů,zkusím to srovnat do latě.
Společné televizní antény nejsou v žádném případě vhodné,tak jak byly na analog naladěny,pro příjem digitálního signálu.Proč,je zbytečné řešit.Je to na obsáhlý pokec.
Nakonec je potřeba změnit přijímací zařízení pod anténou a v podstatě i anténu.Stávající je širokopásmová s malým ziskem,je potřeba ji obvykle i přesměrovat nebo i otočit vertikálně,podle charakteru vysílaného signálu.
Pak je nutno změřit svody,mohu zodpovědně tvrdit,že od doby,kdy byly nainstalovány,změnily parametry a útlum je až o 10 dB větší než u nových kabelů.
Někdy,když jsou nájemníci hodní a mají kliku,se nemusí kabely měnit.To bylo u nás v paneláku.Rekonstrukce čtyř stoupaček a anténího systému nás přišla na 59 tisíc.
Pro 40 partají.Každý má svůj STB a síla signálu 30 km od vysílače byla dostačující.
JABRAKA

Anténu (společnou) odpoj.Kup ,,sep-top-box ,, a k tomu anténu na digitální příjem.Celkem jsem dával cca 1200.Seženš i levněji.Seťák napoj na tv k tomu anténu,kterou musíš dát někam k oknu,abys chytala signál ( já chytám 11 kanálů).V obchodě se zeptej na napájení antény.Je lepší,když jí můžeš napájet přes seťák (to nastavíš v menu seťáku).Jinak bys musela natáhnout další kabel ze sítě k anténě a to je na prd.

Nevím, proč to oživuješ, každopádně mluvíš z cesty. Anténa na digitální příjem neexistuje. To tě jen tak napadlo?Anténu bych doporučoval napájet leda Rumem. Pokud není vybavena předzesilovačem není co napájet. A tahat proud ze sítě může jen sebevrah.
Ale jinak je to dobré.:-D

Další názor - zkušenost.
Kup si setopbox, ten potřebuješ tak jako tak.
Zkus ho na současnou anténu, kdo ví co je to vlastně zač, že.
A když to nepůjde sežeň anténu síto( odkaz )
pouze se symetrizačním členem a bez zesilovače.
Koaxiální kabel musí být bez slučovačů, rozbočovačů a podobných prevítů, které kazí signal.
Pomohlo by vědět místo bydliště(zhruba :-) ) a na kterou světovou stranu máš možnost upevnit anténu.

Osobně mám také síto dva metry nad zemí a chytám tři vysílače.

Vida,Kecal a nekecá.Má vcelku pravdu.
Je potřeba vědět,že současně vysílaný signál se vysílá v podstatě v jednom pásmu 506 MHz.,v šíři 8 MHz.Do této šířky se vejde v každém multiplexu několik TV programů a audio programů(radia)a navíc poznámky a doplňky programů.
Pro analogové vysílání byla potřeba široko pásmová anténa s podstatně větší šířkou přijímaného pásma.Pro digitální příjem stačí směrová vysokozisková anténa naladěná na pásmo 506 MHz.Čili síť je zcela zbytečně drahá s malým ziskem.
JABRAKA

Anténu naladit nelze. Je nutno použít širokopásmovou, pokud jde signál různých multiplexů z jednoho vysílače, nebo kanálovou v případě že jde z různých míst (Ostrava), nebo je slabý signál a je nutno použít anténu pro dálkový příjem a slučovač. (čím víc prvků, tím víc dálková :-D tím užší přijímací loalok a předozadní poměr.)
V místě silného signálu mám výborné zkušenosti s hrncoidní anténou, která se vyrobí tak, že se vezme hrnec o průměru 20 cm, okolo něj se ohne mosazný drát. V místě spoje se ohne do pravého úhlu (mezera 1 cm) a přidělá se k symetrizačnímu členu , z něj koaxiálem do televize.:beer:

Já jsem tady kdysi taky řešil anténu a nakonec jsem podle rad tady vytvořil rukávový dipól - koaxiál, zhruba 15cm na konci oholená izolace, stínění ohrnuto nazpět jako předkožka a střední drát čučí dopředu. Chytám na tom dva multiplexy z Brna při poměrně mizerným signálu (jsme mezi kopcama), jen multiplex C nechytnu, ten vysílá příliš vysoko (okolo 700MHz), ale to mě netrápí, stejně tam vysílají prd. Jen to chce trochu běhání a hledání signálu, musel jsem to vyvézt z bytu ven a je to hodně citlivý na pozici. Na druhou stranu - je to opravdu malinká anténa a uchycení jsem vyřešil přilepením silikonem k rámu okna.

A na tu tvoji hrncovou anténu si vzpomínám, taky jsi mi ji doporučoval :-)

Je třeba STB + pokojová anténa za pár stovek, ideálně pokud vysílač není daleko.
V menu STB je třeba zapnout přídavné napájení antény.
Jinak příjem nefunguje, i kdyby měla TV 600 různých voleb příjmů signálu.
Nás je v domě 100 partají, tak jsme si odhlasovali převod společné na digitál,
bude to za 2 měsíce, samozřejmě je nutné vypnout přídavné napájení v STB,
jinak to dost jiskří a signál nikde. Jistě, pokud má TV příjem digi, STB nepoužívat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru