Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Loupající se lak na autě

Čest práci, pořídil jsem si od známého auto a jedním z nedostatků byla vada laku na předním blatníku (tehdy menších rozměrů) avšak jelikož já oproti původnímu majiteli nemám možnost parkovat auto v garáži, začala se mi tato vada pravděpodobně kvůli vlivu počasí rozšiřovat. Otázka tedy zní, jak tuto vadu ošetřit? Je mi jasné, že nejideálnějším řešením by bylo nechat celý díl obrousit a nechat nalakovat profesionálem, avšak já jakožto student si tohle nemohu dovolit, zvlášť když teď šetřím na letní pneumatiky.

Napadlo mě něco ve stylu, že bych ten narušený lak oškrabal pryč a celou tuto oškrabanou část i s nějakým přesahem přestříkal bezbarvým lakem, na vzhledu mi až tak nezáleží, chtěl bych především zamezit tomu rozšiřování té vady. (Je to jen můj nápad, rád si od vás nechám poradit).

Fotku přikládám zde:
[IMG_1314.jpg]

Předmět Autor Datum
To, co se loupe, je bezbarvý lak. Pokud nelpíš na nějaké extra kvalitě, tak obrousit (a protože to p… nový
Kachlík 20.02.2017 15:09
Kachlík
Aj doma je jednoduchá pomoc s týmto zaflekovaním. Navštív najbližšiu predajňu s lakmi a sprejmi s p… nový
Nuda 20.02.2017 16:18
Nuda
Dal som ti link na nejaký dvojzložkový lak, stačí acetón RAL Nájdi si názvy výrobcov lakov pod TIKK… nový
Nuda 20.02.2017 16:24
Nuda
Nepíšeš jaký lak na autě máš.Ale zřejmě se jedná o matalýzu.A pokud se loupe jenom bezbarvý lak tak… nový
dabac 20.02.2017 17:47
dabac
pokud se loupe jenom bezbarvý lak tak se bude jednat o opravované místo diletantem Není nutně pravd… poslední
Kachlík 20.02.2017 21:30
Kachlík

To, co se loupe, je bezbarvý lak. Pokud nelpíš na nějaké extra kvalitě, tak obrousit (a protože to půjde blbě, a určitě si škrábneš), odmastit, přestříkat barvou, nechat zaschnout, JEMNĚ přebrousit (spíš přelapovat), a přestříknout bezbarvým lakem, aby to tak rychle nešisovalo na sluníčku. Když nefouká vítr a nelétá hmyz, dá se to udělat i před barákem, jinak půjčit garáž (jo, optimální teplota na stříkání je nad 15 stupňů C).

Aj doma je jednoduchá pomoc s týmto zaflekovaním.

Navštív najbližšiu predajňu s lakmi a sprejmi s pošahaným vozidlom, požičaj si od predavača vzorokovník lakov v označení RAL. Tebe stačí na plochu 400ml sprej, cca 250.-Kč.

http://www.barvykoralek.cz/www-barvy-koralek-cz/es hop/3-1-Pro-auta/0/5/295-Autolak-2K-DE-BEER-sprej- michany-DVOUSLOZKOVY-400-ml

Podľa vozidla ti presne na počkanie namixlujú v MO sprej v požadovanom odtieni RAL.

Kup si jemný šmirgeľ s jemným(!) zrnom a jeden 0,5l acetón - riedidlo C6000.

Vybrús postihnuté miesto šmirgľom, aby presahoval brus aj na okolitý lak cca 2cm, odmasti obrúsené miesto na handre namočeným riedidlom C6000.

Ak máš po ruke teplovzdušnú pištoľ alebo fén na vlasy, nahrej najprv plech na teplotu 40-50°C v mieste, kde budeš striekať. Je to opatrenie, aby ti lak v týchto chladných mesiacoch nestekal, ale začal po dopade tuhnúť.

Striekaj lak zo vzdialenosti min. 40cm, nie bližšie. Zo spreja musí dopadať na miesto jemná hmla. Trysky sú stavané, aby striekali v tvare obdĺžnika, nie ako klasické spreje s dopadom laku v tvare lievika.

Sprav nástrek opakovane, aspoň tri vrstvy v časovom rozhraní 5-minút, aby sa vrstvy jemne zliali čím nevznikne známy "pomaranč" na laku.

Na druhý deň môžeš lak teplovzdušnou pištoľou ofukovaním prepáliť, ale viac, ako na 110°C teplotu plechu s novým lakom netúruj, aj keď lak znesie dosť vysokú teplotu. Teplého laku sa nedotýkaj, zanechal by otlačky papilár tvojich papŕč na veky. Nahriaty lak je elastický aj po vyprchaní riedidiel.

Robota na 30 minút.

Nepíšeš jaký lak na autě máš.Ale zřejmě se jedná o matalýzu.A pokud se loupe jenom bezbarvý lak tak se bude jednat o opravované místo diletantem.Nelze takto použít jakýkoli transparentní lak který časem změní svoji trvanlivost.pokud ti to nevadí tak to je potom na tobě.Jak radí ostatní přebrousit minimálně smirkem pod vodou č400.Pokud by to narušovalo barvu tak č600 a výš.Potom přeleštit odmastit a přelakovat.Ale podle poškozené plochy která zase není tak velká bych to nechal na garážovém automechanikovi která je schopen dělat takové opravy laku.Mám za to že do 1200 kč se vejdeš.

pokud se loupe jenom bezbarvý lak tak se bude jednat o opravované místo diletantem

Není nutně pravda - po pár letech se takhle začaly loupat služební auta, reklamaci autosalon nechtěl uznat, ale nakonec musel, protože šlo o výrobní vadu (špatná příprava na lakování a nekvalitní lak).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru